Muspelheim, de wereld van de Thurzen

Muspelheim is in de Noorse mythologie één van de negen werelden die verbonden worden door de levensboom Yggdrasill. Muspelheim is samen met Niflheim de oudste wereld. Vanuit deze werelden en het niets is alles ontstaan. Muspelheim is de wereld van de vuurreuzen en het vuur. De vuurreuzen, ook wel Thurzen genoemd, behoren tot de weinige wezens die in deze wereld kunnen overleven. Hun leider is Surtr of Surt, die in het einde van de wereld een belangrijke rol inneemt.

Namen

Net als de acht andere werelden in de Noorse mythologie, en vrijwel iedere andere naam in diezelfde mythologie, kent ook Muspelheim meerdere benamingen. Vaak wordt het verkort aangeduid met ‘Muspel’. In het Oud Noors heet het Múspellsheimr of Múspell. Letterlijk vertaalt betekend Muspelheim ‘Vlamland’ of ‘land van vuur’. Soms wordt het ook vertaald als huis of land van verwoesting, verlating of eenzaamheid.

De wereldboom

de levensboom Yggdrasill / Bron: Oluf Bagge, Wikimedia Commons (Publiek domein)de levensboom Yggdrasill / Bron: Oluf Bagge, Wikimedia Commons (Publiek domein)
In de Noorse mythologie bestaan negen werelden. Deze zijn verbonden door de levensboom, genaamd Yggdrasill. De werelden zijn:

De ligging in de levensboom

Muspelheim ligt in de onderste laag van de levensboom. Het ligt in het zuiden, aan de wortel van de levensboom die het verste van de wortel van Niflheim verwijderd ligt.

Hoe ziet het eruit

Muspelheim is het thuis van de vuurreuzen. Het is de warmste van de negen werelden in de Noorse mythologie. Het is een wereld bestaande uit vuur en hitte. Het zonlicht wordt geblokkeerd door de rook. Er is maar weinig leven mogelijk in Muspelheim, voornamelijk de vuurreuzen blijven hier goed overleven. Toch zijn er beboste delen. Het bos wat hier groeit heet Myrkviðr, het donkere bos.
Vanuit het vuur van Muspelheim komen vonken. Deze heeft de god Odin gebruikt om de sterren te maken.

Surtr of Surt / Bron: John Charles Dollman, Wikimedia Commons (Publiek domein)Surtr of Surt / Bron: John Charles Dollman, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Ontstaan

Volgens de Noorse mythologie waren de werelden Muspelheim en Niflheim er altijd al. In het midden hiervan lag de gapende afgrond Ginnungagap. Hierin ontstond door het samenvloeien van de hete en de koude werelden de reus Ymir.

Wie wonen er?

In Muspelheim wonen de Thurzen, een geslacht van vuurreuzen. De vuurreuzen worden ook ‘zonen van Muspel’ genoemd. Hierin kan Muspel bestaan voor Muspelheim, de wereld waarin ze leven, of voor het karakter Muspel, die vaak gelijk gesteld wordt aan Surtr. Surtr of Surt heerste over de vuurreuzen. Tijdens de Ragnarok, het einde van de wereld zoals wij die kennen, zal Surtr het leger van vuurreuzen leiden. Hij zou de god Freyr van de vruchtbaarheid oden. Dit is de eerste god die sterft. In dezelfde strijd vernietigt Surtr de brug Bifröst, de verbinding tussen Asgard en Midgard. Uiteindelijk beëindigd Surtr volgens de Noorse Mythologie de oorlog door alle werelden in brand te steken.
© 2010 - 2024 Info_lisa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Midgard, de wereld van de mensenMidgard, de wereld van de mensenMidgard is de middelste van de negen werelden in de Noorse mythologie. Al deze werelden zijn verbonden door de levensboo…
Nidavellir of Svartalfheim, de wereld van de SvartalfenNidavellir of Svartalfheim, de wereld van de SvartalfenNidavellir of Svartalfheim is in de Noorse mythologie de wereld waarin de Svartalfen (zwarte, of donkere/duistere elfen)…
Alfheim, de wereld van de alvenAlfheim, de wereld van de alvenAlfheim is de tweede wereld uit de Noorse Mythologie. Hierin wonen de alven (ook wle álfr of lichtelfen), met hun heerse…
Noordse mythologie: de negen wereldenNoordse mythologie: de negen wereldenVolgens de Noordse mythologie werden de aarde en het heelal geschapen door de drie eerste goden, Odin, Vili en Vé, die h…

Helheim, het land van de oneervol overledenenHelheim of Helgard is in de Noorse mythologie één van de negen werelden die verbonden worden door de levensboom Yggdrasi…
Jotunheim, de wereld van de JotunJotunheim, de wereld van de JotunJotunheim of Jötunheim of Jötenheimr is in de Noorse mythologie de wereld waarin de Jotun leven. Jotun zijn ijsreuzen (o…
Bronnen en referenties
  • www.cybersamurai.net www.pantheon.org www.timelessmyths.com www.northernshamanism.org www.wikipedia.org De encyclopedie van de wereld mythologie, hoofdredactie A. Cotterell, diverse auteurs
  • Afbeelding bron 1: Oluf Bagge, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 2: John Charles Dollman, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Info_lisa (253 artikelen)
Laatste update: 12-08-2010
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Mythologie
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.