Griekse mythologie, god Apollo

Apollo was de zoon van Zeus en zijn minnarres Leto. Hij kwam al op jonge leeftijd op voor zijn moeder toen die door de wettige echtgenoot van Zeus werd belaagd. Hij doodde de Python van Delphi en kwam zo in bezit van het orakel van Delphi. Hij was onder andere de god van de muziek en hielp hiermee Poseidon met het bouwen van de muren om Troje. Zijn zoon Asclepius werd de god van de geneeskunst. Het teken van de geneeskunst, de aesculaap, is naar hem vernoemd.

Algemeen

Apollo is de tweelingbroer van Artemis. Zijn vader Zeus werd verliefd op hun moeder Leto en verleidde haar. De wettige echtgenote van Zeus, Hera, was vreselijk jaloers op de verleidingen van haar man en achtervolgde zijn minnaressen zo lang zij maar kon. Tegen de tijd dat Leto moest bevallen was er geen eiland dat haar onderdak durfde te bieden, allen waren bang voor de toorn van Hera.

Uiteindelijk was het eiland Delos, ook wel Dilos genoemd, dat haar gastvrijheid bood. Eerst moest Leto de belofte doen dat haar kind zijn geboortegrond nooit zou minachten. Hier schonk Leto het leven aan eerst Artemis en daarna Apollo. Als dank voor hun geboorte schikte Zeus een kring van eilandjes rondom Delos, waardoor dit het centrum van de Noordelijke Cycladen werd. Tot op heden wordt dit aan hem gewijde eiland nog steeds geëerd.

Apollo (ook zijn Romeinse naam is Apollo)

Apollo is de god van het licht, van de zon, van muziek en schone kunsten, van genezing en van de profetie. Apollo was altijd erg welkom op de berg Olympus en kreeg van zijn vader de macht van de kennis en de toekomst. Hij nam in de loop van de tijd steeds meer eigenschappen van Helius, de god van de zon, over. Toch werd het aangenomen dat hij de taken van Helius nooit heeft kunnen uitvoeren, dat Helius alles zelf deed.

Volgens de verhalen heeft Apollo als jonge man in Delphi een gigantische python verslagen. Door de verovering op het orakel van Delphi kreeg hij de macht over het Pythische orakel. Deze python zou zijn moeder Leto pijn hebben gedaan (in opdracht van Hera). Hij verscheen in de gedaante van een dolfijn aan zeelieden uit Kreta. Hij nam ze mee naar Delphi om het orakel te bewaken en tevens een tempel ter ere van Apollo Delphenius te bouwen.

Afbeelding van Apollo

Apollo wordt heel vaak afgebeeld als:
  • Jonge man zonder baard
  • Met lang, opgestoken haar
  • Een handlier met zeven snaren (die hij ooit van Hermes heeft gekregen)
  • Soms met een aan hem gewijde lauwerkrans in de hand

Zijn belangrijkste heiligdom was het orakel van Delphi en de daar gebouwde tempel.

Apollo op aarde

Ondanks de jaloezie van Hera heeft zij zowel Apollo als Artemis nooit enig kwaad aangedaan. Zeus hield erg veel van zijn zoon Apollo, maar toen deze een draak doodde die aan Gaea (de grootmoeder van Apollo) was gewijd werd Zeus boos. Apollo werd verbannen van de Olympus en bracht 9 lange jaren door op aarde. Hij werd herder bij Admetus, koning van Thessalië. Deze werd door Apollo onsterfelijk gemaakt omdat hij zo een goed werkgever was geweest.

God van de muziek

Apollo had veel talent voor het spelen op de lier. De uitvinder van dit instrument was Hermes, die het aan Apollo had geschonken. Apollo werd ooit uitgedaagd door Sater Marsyas die beweerde dat de muziek uit zijn fluit zoeter klonk dan de klanken uit de lier van Apollo. De Muzen waren scheidsrechter en riepen Apollo uit tot winnaar. Het gevolg was dat Apollo zijn tegenstander levend liet villen.

Hij hielp ook anderen met zijn muziekspel, zoals de keer dat hij Poseidon hielp met het bouwen van de muren om de stad heen. Door zijn muziek leek het of de muren van de stad op de klanken van zijn lier vanzelf groeiden.

De verloren liefdes van Apollo

In de liefde was Apollo niet echt gelukkig. Getrouwd met de nimf Clytia maar was haar ontrouw. Zij werd herboren als zonnebloem die haar gezicht altijd keert naar haar verloren liefde. Hij drong zich op aan Daphne die zich in een laurier liet veranderen. Hij was verliefd op de Trojaanse prinses Cassandra en schonk haar de gave van profetie. Zij wees hem af, waarop Apollo haar strafte door te zorgen dat niemand haar voorspellingen zou geloven. Zo voorspelde zij namelijk de val van de stad dat door niemand werd geloofd.

Apollo en de geneeskunst

Coronis was ook ooit een geliefde van hem. In tegenstelling tot Apollo die vele andere in het ongeluk had gestort vanwege de liefde, ging zijn nu zwangere vrouw vreemd. De toorn van Apollo was groot; hij doodde haar met bliksem, maar wist het kind te redden. Hij noemde het kind Asclepius en het werd opgevoed door Chiron een centaur. Deze Asclepius werd uiteindelijk de god van de geneeskunde.
© 2007 - 2025 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Griekse mythologie: De nakomelingen van Koios & PhoibeGriekse mythologie: De nakomelingen van Koios & PhoibeVolgens de Griekse mythologie waren uit het huwelijk van de godin Gaia (de aarde) met haar zoon Ouranos (de hemel) meerd…
Griekse goden: ArtemisGriekse goden: ArtemisArtemis is in de Griekse mythologie de godin van de jacht, va de kuisheid en die van de maan. Hier info over haar geboor…
Griekse mythologie, godin ArtemisGriekse mythologie, godin ArtemisArtemis is de tweelingzuster van Apollo en haar vader is Zeus. Zij was aanwezig bij de geboorte van haar broer Apollo. D…
Apollon, Griekse god van de zonApollon, Griekse god van de zonApollon, zoon van Zeus en Leto en tweelingbroer van de stoere jachtgodin Artemis. Apollon was in de Griekse mythologie d…

Griekse mythologie, god PoseidonGriekse mythologie, god PoseidonPoseidon de god van de zeeën werd door de mensen uit zijn tijd gevreesd. Deze god had een temperamentvol karakter en kwa…
Griekse mythologie, godin AphroditeGriekse mythologie, godin AphroditeAprhodite is een godin met tegenstellingen. Zo is zij de godin van de ontucht en prostitutie, maar ook van het huwelijk…
Storm (568 artikelen)
Laatste update: 30-09-2007
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Mythologie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.