Griekse mythologie, het schimmenrijk

Het mysterie van de dood en wat er daarna met de ziel gebeurt is al heel oud. De Grieken hadden hun god Hades van de onderwereld, maar wisten eigenlijk ook niet veel meer. Totdat er in de 3e eeuw v.Chr. een soort handleiding was wat de mensen konden verwachten wanneer ze dood zouden gaan. Ook bestond er al een soort beloning en strafidee, wat in de Christelijke wereld de hemel en de hel werd genoemd.

Algemeen

Homerus was de eerste die schreef over de plaats waar, volgens zowel de Grieken als de Romeinen, hun doden naar toe zouden gaan. Volgens de Grieken en Romeinen ging de ziel naar de onderwereld die ergens diep in de aarde zou zijn. Een plaats waar geen zonnestraal kon doordringen en waar de god Hades heerste.

Ook de beschrijving van Homerus was niet al te rooskleurig. Hij beschreef de doden als schimmen, rusteloos en zonder wil. Zij dragen nog de sporen zoals zij stierven, een ziekte of verwonding.

De goden

Was een sterfelijke gestorven en een (zeer) beminde van één of meer goden, dan werden zij door de goden naar de Elyseïsche velden gevoerd, een waar paradijs. Was een sterfelijke zo dom om een misdaad tegen de oppergod Zeus te begaan, dan werd hij of zij voorgoed opgesloten in de Tartarus. Dit was een plaats waar zij gemarteld werden. De Tartarus was een plek waar zelfs de goden liever niet bij stil stonden. Er bestond dus al een soort hemel en hel.

Eleusische en Orphische cultus

De Eleusische cultus is een cultus die Demeter aanbaden en haar dankten voor haar gaven van de landbouw aan de mensheid. Wie in deze mysteriën werd ingewijd kreeg een bijzondere band met de goden. Ze waren hierdoor niet alleen verzekerd van geluk en succes, maar zouden ook een betere positie verkrijgen in de onderwereld. Spreken over deze mysteriën en rituelen had onvermijdelijk de dood tot gevolg. Deze cultus stond voor de overtuiging dat haar volgelingen een plaats in Elysium konden verdienen.

De Orphische cultus voegden aan de bovenstaande mysteriën nog een geloof in reïncarnatie toe. Zij geloofden namelijk dat een ziel in een tijdbestek van 1000 jaar tien keer herboren zou worden. Echter het merendeel van de jaren werd in de onderwereld doorgebracht. Voordat een ziel terug zou keren naar de aarde moet hij eerst drinken uit de rivier van de vergetelheid, de Lethe.

Hades

Men is altijd wel bezig geweest met de mysteriën van het leven na de dood. Zo hadden de mensen in de 3e eeuw v.Chr het rijk van Hades helemaal in kaart gebracht. Iedereen wist op deze manier wat hij of zij kon verwachten als zij gestorven waren. In die tijd was het heel belangrijk dat een gestorvene begraven werd. Kreeg je als dode geen graf, was je ziel gedoemd over de aarde te zwerven.

Na de begrafenis werd de ziel door Hermes naar een onderaardse rivier gebracht, de Stix of de Acheron. Deze rivier gaf de grensafscheiding aan van het rijk van Hades. De veerman die de zielen met zijn veerpont over zou zetten kreeg de munt die voor de begrafenis in de mond van de dode was gelegd. Geen munt, geen overzetting.

Dan gingen de zielen de poorten van Hades door naar zijn paleis. Voor zijn paleis lagen twee bronnen, de Vergetelheid en de Herinnering. Ingewijden van een mystieke cultus wisten uit welk van de twee bronnen zij moesten drinken.

Dan komt de ziel op een kruispunt van drie wegen, waar de drie rechters van de onderwereld zich bevonden; Minos, Rhadamantus en Aecus. Hier werd geoordeeld of de ziel naar Elysium ging, naar de Asphodulusweide (het Griekse vagevuur) of naar Tartarus (een zeer diepe afgrond en de schrik van iedere mens).

Dante

De verschrikkingen die verteld werden over de Tartarus hebben heel lang aangehouden. Zelfs Dante schreef rond de 13e eeuw over deze verschrikkingen. Al was de hel en eeuwige straf van de goden vervangen door de hel en eeuwige verdoemenis van de Christenen.
© 2007 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Griekse mythologie: De mannelijke oer-godenGriekse mythologie: De mannelijke oer-godenIn de Griekse mythologie werd de wereld geschapen door Chaos; een groot zwart gat waar alles in verdween. Chaos was in s…
Griekse mythologie, god HadesHades kreeg van zijn vader Cronus het rijk van de onderwereld toebedeeld. Hij werd dus god van de dood, maar ook van de…
De onderwereld in de Griekse myhologieDe onderwereld in de Griekse myhologieIn de Griekse mythologie was de onderwereld een belangrijke plaats, waar alle doden verbleven. Zielen moesten een lange…
Goden en godinnen van de Griekse mythologieGoden en godinnen van de Griekse mythologieDe Griekse mythologie kent ontelbaar veel goden en godinnen, in de mythologie worden ze dan ook gezien als de oorsprong…

Hera, beschermheilige van het huwelijkHera, beschermheilige van het huwelijkHera is een van de bekendste godinnen uit de oudheid. Ze was de vrouw van oppergod Zeus en ze heeft 4 kinderen gekregen.…
Griekse mythologie, de OlympusGriekse mythologie, de OlympusOm alle het strategisch belang van de berg Olympus te benadrukken werd deze berg uitgeroepen tot de woonplaats van de go…
Storm (568 artikelen)
Laatste update: 30-09-2007
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Mythologie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.