Richatstructuur: overblijfsel van het mysterieuze Atlantis?

Richatstructuur: overblijfsel van het mysterieuze Atlantis? Vanuit de ruimte is een structuur zichtbaar die op een oog lijkt. Om die reden wordt de structuur ook wel het oog van Afrika of het oog van de Sahara genoemd. Daar in Mauritanië in de Sahara ligt de mooie en symmetrische structuur die we kennen als de Richatstructuur. Zo vanuit de verte lijkt de structuur precies op de beschrijving die Plato heeft gegeven van het geheimzinnige continent Atlantis. Zou deze structuur echt de verloren hoofdstad van Atlantis kunnen zijn of is het gewoon een bijzonder natuurverschijnsel?

Richatstructuur in de Sahara

Bron: Nasagsfcmitiersdacjaros, and U.S.Japan ASTER Science Team, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: Nasagsfcmitiersdacjaros, and U.S.Japan ASTER Science Team, Wikimedia Commons (Publiek domein)
De Richatstructuur, ook wel oog van de Sahara genoemd, is in 1930 voor het eerst beschreven. In die tijd was het bekend als de krater van Richat. De structuur ligt in de Sahara, in een gedeelte van Mauritanië en is moeilijk te bereiken. Het is onduidelijk hoe de structuur ontstaan is. Er zijn verschillende theorieën voor het ontstaan zoals een meteorieteninslag of natuurlijk gevormd door erosie en vulkanische activiteit. Volgens Canadese geologen zou het zelfs dateren uit het krijt tijdperk zo'n 145 miljoen jaar tot 66 miljoen jaar geleden.

Sahara

De Sahara bevindt zich in Afrika en is zo groot dat het zeker zo'n 30% van het hele continent bestrijkt. Er is geen grotere woestijn op aarde. De Sahara strekt zich uit van de Atlantische oceaan tot aan de Rode zee en ligt in verschillende landen zoals:
 • Marokko;
 • Mauritanië;
 • Mali;
 • Niger;
 • Algerije;
 • Tunesië;
 • Libië;
 • Tsjaad;
 • Egypte;
 • Soedan.

Sahara / Bron: NASA, Wikimedia Commons (Publiek domein)Sahara / Bron: NASA, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Klimaat

Het klimaat van de Sahara is zeer droog; er valt bijna geen neerslag. Zoals ook bekend bij andere woestijnen is het overdag heet en 's nachts koud. Heel af en toe valt er ook sneeuw in de Sahara die niet lang blijft liggen omdat het gewoon te heet is. In de hoger gelegen gebieden sneeuwt het vaker en blijft de sneeuw ook langer liggen. Er zijn zelfs enkele skigebieden in de Sahara. De planten die er voorkomen hebben zich aangepast aan de zware omstandigheden evenals de dieren. De dieren die tegenwoordig in de Sahara wonen zijn een soort antilope, een soort schaap, hyena's en jachtluipaarden. De woestijn is rijk aan vele grondstoffen zoals fosfaat, olie, koper, goud, gas, graniet en kalksteen.

Savanne

Het klimaat in de Sahara is niet altijd zo droog en warm geweest. In bepaalde perioden heeft de moesson noordelijker gewaaid waardoor de Sahara geen woestijn maar een savanne was. Het was toen dat er ook vele rivieren door de Sahara stroomden en was het aangenaam om daar te wonen. Tot zo'n 12.000 jaar geleden ging de Sahara door zo'n natte, vruchtbare periode heen. Er leefden olifanten, apen, nijlpaarden, katachtigen. Er zijn sporen aangetroffen van planten die alleen in vochtige gebieden kunnen groeien. Er zijn ook resten gevonden van diverse mensensoorten en allerlei soorten stenen werktuigen. Tussen 18.000 en 10.000 jaar voor Christus kende de Sahara extreem droge perioden afgewisseld met periodes van regen en flinke begroeiing. Na 10.000 voor Christus werd het weer vochtiger in de Sahara en was het zelfs een dichtbevolkt gebied. Vanaf 5000 voor Christus werd het gebied steeds droger en droger en werden de leefomstandigheden voor de meeste mensen niet meer houdbaar. Onder de Sahara bevindt zich nog water uit de savanneperiode waardoor er op verschillende plaatsen oasen te vinden zijn.

Plato

Alles wat we weten over Atlantis is afkomstig van hetgeen Plato erover geschreven heeft in zijn geschrift Critias. Daarin schrijft hij over een strijd tussen de steden Athene en Atlantis. Deze strijd zou 9000 jaar voor Plato's geboorte moeten hebben plaatsgevonden. Plato leefde van 427 tot 347 voor Christus. Hij was een van de grootste denkers aller tijden, een Griek en een schrijver. Het verhaal over Atlantis was tot Plato gekomen via Solon, een van de grootste Griekse staatsmannen die leefde van ongeveer 636 tot 558 voor Christus. Solon was tevens een van de voorouders van Plato. Plato was in het bezit gekomen van zijn aantekeningen.

Solon

Solon / Bron: Kpjas, Wikimedia Commons (Publiek domein)Solon / Bron: Kpjas, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Solon vertelt in zijn aantekeningen over een van zijn reizen naar Egypte waar hij wilde leren over de geschiedenis van de wereld. In die tijd moest je daarvoor naar Egypte gaan. In 568 voor Christus ging hij naar een tempel in de stad Sais. De priester van die tempel liet Solon de hiërogliefen op de tempel zien die het verhaal van Atlantis vertelden. Egypte zou een van de koloniën van Atlantis geweest zijn. Helaas bestaat de tempel van Sais niet meer. De tempel was gebouwd in de Nijldelta en is letterlijk in het moeras weggezakt.

Critias

Via de verteller Critias laat Plato ons weten wat hij over Atlantis heeft vernomen. Het zou gaan om een eiland van zo'n 700 kilometer groot en het zou zich ten westen van de Straat van Gibraltar bevinden in de Atlantische oceaan. Er zouden veel olifanten zijn geweest. De god van Atlantis was Poseidon. Het had markante bergen langs de kust. In die tijd zou de zeespiegel hoger zijn geweest en lag een gedeelte van Noord- en West-Afrika onder water. Atlantis zou in een dag ten onder zijn gegaan aan vulkaanuitbarstingen, tsunami's en andere rampspoed. De stad zou zijn bedolven onder een modderlaag. Zeus, de oppergod, zou Atlantis gestraft hebben omdat ze hun deugdzaamheid kwijt geraakt waren en corrupt waren geworden. Ook Athene had er in die tijd heel anders uitgezien maar de burgers en boeren waren deugdzaam. Zo werd Athene de machtigste stad in de oudheid.

Hoofdstad van Atlantis

De belangrijkste stad van het eiland had een uitzonderlijke vorm. Het had drie ringen van water en twee ringen land met in het midden een eilandje. De stad had als het ware grachten. De diameter van de ringen was 23,5 kilometer. In het middenstuk woonde de elite. Deze laag werd beschermd door water en wolven. In het middenstuk bevonden zich ook een waterbron die iedereen van water voorzag en een mijn waaruit het gesteente gehaald werd voor de bouw van de huizen en andere belangrijke structuren. De tweede ring was voor de geestelijken. Daar waren de tempels en werden de offers gedaan. Daar omheen was weer een waterring waar alle oorlogschepen lagen. De ring daaromheen werd bewoond door de militaire bevolking en werd weer beschermd door een ring met water. In de laatste ring van land woonde het gewone volk. Die laag was behoorlijk dichtbevolkt en er zouden in totaal wel een miljoen mensen hebben gewoond in Atlantis. De huizen zouden zijn gebouwd van witte, rode en zwarte stenen. Ten noorden van de stad zouden bijzonder gevormde bergen zijn en om bij de hoofdstad te komen moest een enorme vlakte overbrugd worden. Ook lag de stad aan water.

Is de Richatstructuur het overblijfsel van de hoofdstad van het mysterieuze Atlantis?

In 2011 gingen de onderzoekers Nathalis Rosen en George S. Alexander voor de documentaire Visiting Atlantis voor de televisiezender Gaia naar Mauritanië. Wat waren de aanwijzingen die ze gevonden hebben die erop zouden kunnen duiden dat de Richatstructuur wel eens het overblijfsel van Atlantis zou kunnen zijn?

De aanwijzingen:
 • van de kust aan de Atlantische oceaan landinwaarts werden allerlei sporen gevonden waaruit bleek dat het stuk land niet zo lang geleden nog zeebodem is geweest. Er werden schelpen, skeletten van schepen en skeletten van walvissen aangetroffen en het water uit de bronnen was zout;
 • het landschap zoals beschreven door Plato leek in zijn geheel te kloppen. Voordat ze bij de Richatstructuur aankwamen was er een vlakte van honderden kilometers en de vlakte werd aan één kant begrensd door bijzonder gevormde bergen die vroeger een gedeelte van de kust van het eiland moesten hebben gevormd;
 • de doorsnede van de structuur is even groot als de doorsnede van Atlantis, namelijk 23,5 kilometer, zoals beschreven door Plato;
 • in de omgeving zijn er veel fossielen van olifanten aangetroffen en bovendien ook grottekeningen van olifanten;
 • er zijn veel sporen van mensen aangetroffen waaruit blijkt dat de omgeving ooit dichtbevolkt is geweest;
 • in het middenstuk van de Richatstructuur was een zoetwaterbron aanwezig;
 • ook zijn er sporen van een mijn terug te vinden in het middenstuk;
 • in de omgeving worden nu nog huizen gebouwd van wit, zwart en rood gesteente;
 • er was een overvloed aan metalen zoals goud en koper in Atlantis. Die metalen zijn volop aanwezig in de Sahara;
 • in de tijd van Atlantis was er een ander klimaat in het gebied waar nu de Sahara is;
 • het oog van de Sahara heeft ook twee hogere ringen en drie lagere ringen die als het regent onder water komen te staan.

Andere aanwijzingen

kaart van Herodotus met links in Noord- en West-Afrika de aanduiding Atlantes / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)kaart van Herodotus met links in Noord- en West-Afrika de aanduiding Atlantes / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
Het is aannemelijk dat Plato zijn reputatie niet op het spel gezet zou hebben voor iets waar hij zelf niet in geloofde. Iedereen kon in die tijd nog zelf naar de tempel in Sais gaan om te kijken of het verhaal klopte. Ook zijn er aanwijzingen te vinden bij culturen die nu nog in Afrika leven zoals de Dogon. Zo vereren de Dogon de Nummo, watergeesten en een tweeling. Ook in Atlantis was het thema water en tweelingen belangrijk. Poseidon, de zeegod, kreeg 5 tweelingen. Bovendien is het niet de eerste keer dat steden en plaatsen die gezien werden als legendes echt bleken te zijn. Een voorbeeld daarvan is Troje die in de verhalen van Homerus voorkwam en ook echt gevonden is door de archeoloog Schliemann.

Conclusie

De Richatstructuur en omgeving vertonen veel overeenkomsten met het verhaal van Plato. Het lijkt erop alsof het Atlantis van Plato gevonden is. Is het een bezwaar dat er geen sporen van constructies zijn aangetroffen? Na een tsunami en een modderlaag is het misschien niet zo gek dat er niets meer van de bebouwing over is. Het zou interessant kunnen zijn om op die plek verder archeologisch onderzoek te doen.
© 2019 - 2024 Rajeki, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De legende van AtlantisDe legende van AtlantisAtlantis, de legendarische stad waarvan het bestaan erg in twijfel wordt getrokken. Tot op de dag van vandaag is Atlanti…
Het ongrijpbare AtlantisHet ongrijpbare AtlantisAtlantis is van alle tijden. In de meeste culturen heeft dit eilandenrijk een rol gespeeld in de sagen en legenden. Plat…
Atlantis ontdekt! Of toch nog niet?Al eeuwenlang houdt de verdwenen beschaving van Atlantis de gemoederen bezig van vele onderzoekers. De legende vertelt d…
Santorini in bewegingSantorini in bewegingSantorini, ook wel Thira of Thera genoemd, is het meest Zuidelijke eiland van de Cycladen. Het eiland verschilt behoorli…

Stormschade en restauraties van de Dom van UtrechtStormschade en restauraties van de Dom van UtrechtDe Dom van Utrecht is een bekende kathedraal. De bijbehorende toren is de grootste kerktoren van Nederland. Het is een c…
Het CABR: duizenden dossiers van verdachte collaborateursHet CABR: duizenden dossiers van verdachte collaborateursNa de Tweede Wereldoorlog zijn ruim 300.000 Nederlanders die werden verdacht van samenwerking met de Duitse bezetter (co…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: WikiImages, Pixabay
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Richat_Structure
 • https://www.youtube.com/watch?v=b4mv9znfJkE
 • https://www.gaia.com/video/visiting-atlantis?fullplayer=feature
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Critias_%28Plato%29
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Solon_(persoon)
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Poseidon_%28mythologie%29
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Atlantis_(eiland)
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Mauritani%C3%AB
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Dogon_people
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Plato
 • Afbeelding bron 1: Nasagsfcmitiersdacjaros, and U.S.Japan ASTER Science Team, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Afbeelding bron 2: NASA, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Afbeelding bron 3: Kpjas, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Afbeelding bron 4: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
Rajeki (57 artikelen)
Gepubliceerd: 06-11-2019
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 15
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.