Concentratiekampen in de Tweede Wereldoorlog

Concentratiekampen in de Tweede Wereldoorlog In Hitler Duitsland was tijdens de Tweede Wereldoorlog geen plaats voor joden, zij moesten ‘uitgeroeid’ worden. Een plan werd opgesteld in de “Endlösung der Judenfrage”. Vanuit Westerbork vertrokken de treinen naar de dood, en niemand kon de wissel naar het leven overzetten. Maar niet alleen Westerbork, ook in vele concentratiekampen vonden verschrikkelijke daden plaats. Slechts weinigen overleefden de zware kampen.

Jodenvervolging in concentratiekampen

Op 20 januari 1942 werd tijdens de beruchte Wannsee bijeenkomst in de Tweede Wereldoorlog besloten om de “Endlösung der Judenfrage” op grote schaal aan te pakken. De nazi’s vonden dat de joden verwijderd moesten worden uit de samenleving. Adolf Eichmann kreeg de opdracht om de vernietiging van de joden organiseren. Vanuit bezette landen in Europa en vanuit Duitsland zelf werden joden getransporteerd naar zogenaamde vernietigingskampen. Daar werden ze in gaskamers vermoord of eerst nog als slaven aan het werk gezet.

In het beruchte vernietigingskamp Auschwitz zijn op dergelijke wijze meer dan 1 miljoen joden vermoord. De omstandigheden in deze concentratiekampen waren bijzonder slecht. De gevangen moesten ontzettend hard werken en kregen veel te weinig te eten. Velen van hen gingen dood van de honger, vermoeidheid en ziekte.

Naar schatting zijn er tussen de vijf en zes miljoen joden vermoord door de nazi’s.

De barakken van Auschwitz / Bron: Ksolberg, Flickr (CC BY-2.0)De barakken van Auschwitz / Bron: Ksolberg, Flickr (CC BY-2.0)

Westerbork

Het kamp was volledig afgezet met prikkeldraad en wachttorens. Volgens de ontwerpers was er plaats voor ongeveer 300 mensen. Het kamp was een stad op zich, men had er een ziekenhuis, een school en er werd zelfs aan sport gedaan. Iedereen die er dan ook aankwam wenste er zo lang mogelijk te blijven.

Joden in Polen

In Warschau (Polen), een miljoenenstad met een rijk cultureel Joods leven, werden tijdens de Tweede Wereldoorlog drie en een half miljoen joden uit de Getto’s opgepakt en in de concentratiekampen vermoord.

Overleving

Tussen de 50.000 en 60.000 mensen overleefden de werkkampen en de concentratiekampen en keerden in 1945 terug naar hun stad of emigreerden naar hun thuisland Israël. Van een warm onthaal was in de meeste gevallen geen sprake. Familie was er vaak niet meer (als slachtoffer van de kampen) en de overheid hielp ook niet mee.
© 2008 - 2020 Victorho, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Doorgangskamp Westerbork, de transportenDoorgangskamp Westerbork, de transportenTijdens de Tweede Wereldoorlog deporteerden de nazi’s meer dan 107.000 Joden, Sinti en Roma vanuit Nederland naar kampen…
Concentratiekampen in NederlandConcentratiekampen in NederlandMensen die in de Tweede Wereldoorlog gearresteerd werden door de nazi’s hoefden niet te wachten op een eerlijk proces, z…
Geschiedenis voor kinderen: feiten en weetjes over WOIIHoeveel doden zijn er tijdens de Tweede Wereldoorlog gevallen en wat betekent capitulatie? Lees hier verder om feitjes e…
Sinti en Roma in de Tweede Wereldoorlog‘Zigeuners’ worden ze in de volksmond genoemd maar zij noemen zichzelf Sinti of Roma en beschouwen zigeuner als een sche…

Oorzaken van de Eerste WereldoorlogOorzaken van de Eerste WereldoorlogHet begin van de Eerste Wereldoorlog is inmiddels meer dan 100 jaar geleden. Wat de echte oorzaak van de Eerste Wereldoo…
Grenswijzigingen Israël vanaf de oudheid tot hedenGrenswijzigingen Israël vanaf de oudheid tot hedenIsraël heeft in de loop der geschiedenis al heel wat grenswijzigingen meegemaakt. Het eerste Koninkrijk stond onder leid…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Concentratiekampen in de Tweede Wereldoorlog"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Lasagnetrut, 06-04-2010 22:18 #1
Concentratiekampen

Ook in Nederland werden in de 2de wereldoorlog concentratiekampen gebouwd zoals:
- Kamp Vught.
- Kamp Westerbork.
- Kamp Amersfoort.
- Kamp Ommen.

Hoewel zich hier niet de gruwelen hebben voorgedaan zoals we die kennen van:
Dachau en Aschwitz, voorspelden het niet veel goeds als je hier terecht kwam.
De kampen in Nederland hadden geen gaskamers, maar wel verbrandingsovens.
Het waren vooral doorgangskampen. Hier werden homo?s, zigeuners, antinazi?s maar vooral joden die tijdens de razzia?s in grote steden werden opgepakt verzameld, om later per trein afgevoerd te laten worden naar kampen in Duitsland en Polen.
Wie in deze kampen terecht kwam werd gedwongen om te werken, wie te oud was of niet kon werken of ziek werd kreeg geen eten en stierf van uithongering. Anderen stierven wegens anderen omstandigheden waarin ze hard moesten leven en werken. De slechte hygiëne en door de straffen en mishandelingen die ze kregen.
Al deze kampen waren een onderdeel van het naziregime van Hitler.
De soldaten van deze kampen waren lid van de SS.
De SS soldaten stonden bekend om hun vreselijke martelmethode en keihard optreden.
Dat al deze kampen een onderdeel vormden van een zorgvuldig opgesteld vernietigingsplan van de joden blijkt uit het feit dat het kamp in Dachau reeds in 1933 werd gebouwd.
Er waren zo ongeveer tussen de 80 en 90 concentratiekampen.

Infoteur: Victorho
Laatste update: 23-09-2016
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Oorlog
Bronnen en referenties: 3
Reacties: 1
Schrijf mee!