De Tweede Wereldoorlog

De Tweede Wereldoorlog is een bekend onderwerp voor de meesten van jullie. Toch zijn er vaak nog veel onduidelijkheden. Wat was de rol van Engeland in de oorlog bijvoorbeeld? En wat had Afrika met de Tweede Wereldoorlog te maken? En wat waren de effecten op economisch en politiek gebied in Europa?

Engeland in de oorlog

Engeland hield zich vooral bezig met het sturen van vliegtuigen naar Duitse doelen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze stuurden kleine bommenwerpers naar belangrijke Duitse plaatsen, bijv. een wapenfabriek. Na een grootscheepse aanval op het Ruhrgebied vonden de Engelsen het tijd om hun strategie te veranderen. Deze aanval had 700 bommenwerpers met gemiddeld zeven man aan boord gekost, en de productie in het Ruhrgebied daalde met nog geen 6 procent. Slechts 1 op de 4 vliegtuigen raakten doel.

Er werden nieuwe bommenwerpers ontworpen. Ze konden grotere bommen dragen en hadden minder mensen nodig om ze te besturen. Voortaan vielen de Engelsen geen economische of militaire doelen meer aan, maar grote Duitse steden. Het waren geen precisiebombardementen meer, de bommen moesten terechtkomen op burgers, en die waren overal in de stad. Dit was een van de eerste oorlogen waarbij ook burgers massaal omkwamen.

Maar niet alleen Engeland gebruikt deze strategie. Duitsland probeerde met bommen ook burgers te doden. Ook in een groot luchtgevecht, de battle of Britain, in 1940. Nadat Duitsland Nederland, België en Frankrijk onder de voet had gelopen met haar bliksemoorlogstrategie, wilden de Duitsers ook Engeland eventjes veroveren. Ze stuurden enkele honderden jagers en bommenwerpers die de steden moesten bombarderen. Maar Engeland weerstond de Duitse luchtmacht, met 240 verloren vliegtuigen van Duitsland en 177 verloren Engelse vliegtuigen.

Politiek

Niemand was nog klaar of had zin in een nieuwe oorlog, na een periode van economische en politieke crisissen. In het begin van de oorlog werd daarom de zogenaamde appeasementspolitiek gehandhaafd. Dit woord komt van het Engelse woord to appease, wat sussen of kalmeren betekent. Ze wilden een oorlog voorkomen door steeds tegemoetkomingen en onderhandelingen met Duitsland te doen. De geallieerden kwamen toen met het verdrag van München.

Daarin vond men het zelfs goed dat Duitsland gebieden van Tsjechië mocht bezetten, waar meer dan 50 procent van de inwoners Duits spreekt, als Duitsland dat nou zo graag wilde. De Duitsers namen dit verdrag aan. Maar het bleek niet genoeg te zijn, want 5 maanden later werd heel Tsjechië bezet. Er kwam pas voorgoed een einde aan de appeasementspolitiek toen Duitsland Polen binnenviel. Toen verklaarden de geallieerden de oorlog aan Duitsland.

Economie

Door de oorlog veranderde er ook veel in de economie in andere landen. Nederland wilde weer neutraal blijven zoals bij de Eerste Wereldoorlog. Duitsland beloofde zich aan de neutraliteit van Nederland te houden, maar viel Nederland toch aan omdat ze via Nederland en België Frankrijk binnen wilde vallen. Dit zorgde zelfs voor honger in Nederland. Amerika verdiende wel goed aan de oorlog, want die leverde wapens aan de geallieerden.

Maar de schatkist van de Duitsers raakte ook langzaam leeg. Door gebrek aan geld verloor Duitsland uiteindelijk veel. Enkele voorbeelden zijn de slag van El Alamein en Stalingrad. Toen Duitsland zich overgaf kwam er een eerlijkere vrede dan de vrede van Versailles.

El Alamein

In 1940 viel Italië, een bondgenoot van Duitsland, Noord-Afrika binnen. Toen de Engelsen naar Noord-Afrika gingen om ze tegen te houden, haalden ze enkele overwinningen. Maar al snel daarna stuurde Hitler versterkingen naar Egypte, waar de Engelsen zaten. De Britten werden gauw teruggedrongen. Ze werden dieper Egypte in gejaagd en nestelden zich in een plaatsje in het Noorden van Egypte. Maar de voorraden van de Duitsers waren al voor een groot deel op. De Engelsen hadden de belangrijkste haven al vernietigd toen ze de Italianen daar versloegen. Dus kon er haast niets meer worden aangevoerd uit Duitsland, wiens schatkist toch al was uitgeput en sowieso maar weinig had kunnen sturen. Bij El Alamein vernietigden de Engelsen de Duitsers. Dit was samen met de grote nederlaag bij Stalingrad het grote keerpunt in de oorlog. Hitler kon een langdurige oorlog niet meer winnen.
© 2008 - 2024 Scheerbajes, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geschiedenis voor kinderen: feiten en weetjes over WOIIHoeveel doden zijn er tijdens de Tweede Wereldoorlog gevallen en wat betekent capitulatie? Lees hier verder om feitjes e…
Democratie en collectivisatie in Duitsland na WOIIDemocratie en collectivisatie in Duitsland na WOIINa de Tweede Wereldoorlog werd Duitsland voor enkele decennia gescheiden in een Westerse en een Communistische invloedss…
Koude Oorlog: het wantrouwen tussen Oost en WestKoude Oorlog: het wantrouwen tussen Oost en WestDe Koude Oorlog (1945 – 1991) werd gestreden tussen de Sovjet-Unie (SU) en de Verenigde Staten (VS), samen met hun bondg…
Soorten kampen in Tweede WereldoorlogDe Tweede Wereldoorlog is de grootste oorlog van de laatste 100 jaar. Door de Duitsers werden er in ons land verschillen…

Kinderen van Nazi-kopstukkenEen aantal hooggeplaatste nazi’s hadden kinderen. Wat is er met die kinderen gebeurd na de Tweede Wereldoorlog? Zijn ze…
Het hakenkruis/de swastikaHet hakenkruis/de swastikaMisschien wel het bekendste symbool op aarde. Het is veelvuldig gebruikt in de tweede wereldoorlog, maar stamt uit een v…
Scheerbajes (33 artikelen)
Gepubliceerd: 01-11-2008
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Oorlog
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.