Soorten kampen in Tweede Wereldoorlog
De Tweede Wereldoorlog is de grootste oorlog van de laatste 100 jaar. Door de Duitsers werden er in ons land verschillende kampen gebruikt, maar welke?
Concentratiekamp
Een concentratiekamp is een kamp waar mensen gevangen worden gehouden in een afgezet terrein. In deze kampen kwamen vooral Joden terecht, maar ook Nederlanders die door de Duitsers als bedreiging werden gezien zoals politieke tegenstanders of verzetsmensen.
Interneringskamp
Een interneringskamp is een kamp waarbij een grote groep mensen wordt vastgehouden waarbij de controle op onderdrukte mensen beter kan worden uitgevoerd. Dit waren in de oorlog Joden, homoseksuelen, zigeuners en verzetsmensen. Na de oorlog werden de interneringskampen in Nederland gebruikt als gevangenis voor NSB’ers en SS’ers
Doorgangskamp
Zijn meestal kleine kampen waarbij mensen worden gesorteerd en worden doorgestuurd naar grotere kampen. In de Tweede Wereldoorlog werden ze vooral gebruikt om mensen te sorteren en daarna door te sturen naar werkkampen, interneringskampen of vernietigingskampen. Ze worden ook wel verzamelkampen of doorstuurkampen genoemd.
Reserveringskamp
Zijn kampen die niet bedoeld waren om mensen te vermoorden of te interneren. In de tweede wereldoorlog zaten er Joden die voor Duitsland een bepaalde betekenis hadden zoals ex-militairen.
Vernietigingskamp
Zijn kampen die als doel hebben om zo snel mogelijk mensen te vermoorden. Bij het vermoorden van mensen werd in de Tweede Wereldoorlog gebruikt gemaakt van gifgas. Degenen die bij een vernietigingskampen aankwamen werden meestal zo snel mogelijk vermoord of ze moesten een speciale functie vervullen in het kamp.
Werkkampen
De werkkampen werden gebouwd in de jaren ‘30. In de jaren ’30 was er een crisis in de hele wereld. De werkkampen werden gebouwd voor werkloze arbeiders. De werkloze arbeiders namen deel aan arbeidsverschaffingsprojecten. Hierdoor hadden ze weer werk en werden ze weer voorzien van een inkomen. Door de overname van Nederland door de Duitsers werden de kampen door de Duitsers overgenomen. In de kampen moesten vooral Joodse gevangen werk verrichten voor de Duitsers onder slechte omstandigheden. Ze dienden verder ook als voorportaal van de deportatie van Joden naar het Oosten. Er waren in Nederland tientallen werkkampen. Deze werkkampen lagen voornamelijk in de provincies Drenthe, Overijssel, Gelderland en Groningen.
© 2011 - 2025 Nokkos, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen