Hitlers kopstukken: Rudolf Hess
Rudolf Hess was na Hitler en Göring de belangrijkste man van het nazi-regime. Hij was volgens vele de rechterhand van Hitler. Hij was de ‘gentlemen’ van het gezelschap en was dan ook Hitlers woordvoerder in de hogere kringen.
Rudolf Hess werd op 26 april 1894 geboren in Alexandrië, Egypte. Zijn vader was een Duitse zakenman die naar Egypte was geëmigreerd en daar een lucratieve zaak had opgebouwd. Hij had een drie jaar jongere broer en zij genoten allebei een strenge opvoeding. Tot zijn viertiende verbleef Hess in Egypte, want in 1908 moest hij van zijn vader naar een kostschool in het Duitse Godes-am-Rhein. Hij was goed in wiskunde en natuurkunde, maar zijn interesses lagen vooral bij Duitse geschiedenis en astrologie. Na de middelbare school volgende hij een bedrijfskundige opleiding in Zwitserland. Toen de Eerste Wereldoorlog uitbrak meldde Hess zich als vrijwilliger aan bij het 16e Beierse Reserve-Infanterieregiment, waar hij werd benoemd tot luitenant. Hij raakte drie keer gewond, waarvan de derde keer zwaar. Na zijn revalidatie meldde Hess zich bij het Keizerlijke Vliegkorps. In oktober 1918 haalde Hess zijn brevet, maar hij kwam nooit in actie. In december 1918 werd er een wapenstilstand afgedwongen en niet veel later was de oorlog afgelopen.
Na de Eerste Wereldoorlog raakte hij geïnteresseerd in politiek. In 1919/1920 was hij lid van een ‘Freikorps’. Dit was een groep rechtse vrijwilligers die plaatselijke linkse bewegingen de kop in probeerde te drukken. Waarschijnlijk is hier zijn angst voor het communisme ontstaan. Naast lid te zijn van het vrijkorps, was hij ook lid van een groep schrijvers en intellectuelen die zichzelf de ‘Thule Geselfschaft’ noemden. Zij wijdde zich vooral aan verspreiding van antisemitische literatuur.
In 1920 besloot hij te gaan studeren aan de Universiteit van München met als vakken geschiedenis, economie en geopolitiek. Toen hij Hitler een keer hoorde spreken, heeft hij zich als een van de eerste ingeschreven als lid van de partij. In 1921 was hij al nauw bevriend graag met Hitler. Ze praatte over politiek, oefende redevoeringen en Hess vocht ook nog in de SA. In 1923 deed hij mee met de mislukte staatsgreep (putsch) van Hitler. Hij wist als een van de weinige deelnemers te ontsnappen en te vluchten naar Oostenrijk. De leiders van de putsch werden berecht, maar doordat er lage straffen werden uitgesproken, keerde Hess terug naar Duitsland en gaf zich aan. Hij werd tot 18 maanden gevangenschap berecht en moest deze straf samen Hitler uitzitten in een slot in Landsberg. Ze genoten hier echter grote vrijheid. Hitler had tijd om zijn boek ‘Mein Kampf’ te schrijven en Hess werd zijn persoonlijke secretaris. Dit bleef hij tot 1932. In 1927 trouwde hij met Ilse Pröhl en ze kregen samen 1 zoon.
Na 1932 stapelden het aantal benoemingen zich in hoog tempo op. In december 1932 werd hij leider van het centraal politiek secretariaat. Dit hield in dat hij alle politieke activiteiten van de partij regelde. Op 21 april 1933 werd hij benoemd tot officieel vervanger van de Führer (Stellvertreter). Op 1 december 1933 werd hij rijksminister zonder portefeuille. Op 4 februari 1938 werd hij lid van de geheime kabinetsraad die de oorlogsplannen voorbereidde. En op 30 augustus 1938 werd hij lid van de Raad van Ministers ter verdediging van het Rijk.
- Hess nam talrijke officiële verplichtingen voor Hitler waar en daarbij groeide zijn macht gestaag:
- Hij was de buffer tussen Hitler en de partijleiding
- Hij behandelde staatszaken
- Het opstellen van orders die Hitler moest ondertekenen
- Een stem in publieke benoemingen en het benoemen van ambtenaren.
- Acties ondernemen tegen degene die zich schuldig hadden gemaakt aan het aanvallen van de partij, de Führer of de staat.
- Hij kon een vonnis van een rechtbank ongeldig verklaren.
- Het maken van nieuwe wet -en regelgeving.
- Decreten en Führer-bevelen omzetten in ambtelijke taa.
- Het ontwerpen van het land van de nazi-discipline door middel van de SS en de Gestapo.
- Toezicht houden op naziachtige partijen in het buitenland.
- Het goedkeuren van nazi-wetten
Ondanks zijn macht, werd hij omschreven als een bescheiden en rustige man. Hij dronk en rookte niet en was net als Hitler vegetariër. Het zijn echter niet deze eigenschappen die heb bekend hebben gemaakt, maar zijn onverwachte vlucht naar Engeland.
Op 10 mei 1941 stapt Hess op een vliegtuig met als eindbestemming Engeland. In een brief aan Hitler verklaart hij dat hij naar Engeland vliegt om vrede te sluiten met de Engelsen. Dit omdat de campagne tegen Rusland op het punt stond te beginnen en als er met Engeland vrede was, konden de Duitse legers zich volledig richten op Rusland. Hitler is niet blij met de actie van zijn rechter hand. Er wordt echter getwijfeld over de onwetendheid van Hitler over Hess vlucht naar Engeland. Hitler had nooit oorlog gewild met Engeland, want hij had veel respect voor het land, dat volgens hem de wereld wat beschaving had bijgebracht. Hij wilde vrede sluiten met Engeland en door zijn plaatsvervanger te sturen wilde hij duidelijk maken dat hij het serieus meende. Maar dit blijven echter speculaties.
Op 10 mei 1941 landde Hess in Schotland. Hij wordt gearresteerd en overgebracht naar Londen, waar hij ondervraagd wordt. Er kwam echter niks zinnigs uit en Hess raakt in de vergetelheid. In Engeland was hij constant onder behandeling van psychiaters. Volgens hen vertoonde Hess wel symptomen van geestelijke gestoordheid, maar niet genoeg om hem krankzinnig te verklaren. Tijdens zijn verblijf heeft hij tweemaal geprobeerd zichzelf te doden.
In juni 1942 werd Hess definitief overgeplaatst naar het Maindiff Hospital in Abergavenny, Wales. Op 10 oktober werd hij overgeplaatst naar de gevangenis in Neurenberg, om daar berecht te worden met de overige oorlogsmisdadigers. Hij kreeg van de rechters levenslang opgelegd. Na het proces werden hij en de overige gevangen overgeplaatst naar de Spandau gevangenis. Doordat zijn gezondheid in de gevangenis in de loop der jaren verslechterde, werd er vier keer een poging gedaan om hem gratie te verlenen. Dit werd echter tegen gehouden door de Russen, die hem als een symbolische, politieke gevangene zagen. Daardoor was hij op den duur de enige gevangene in de gevangenis. Op 17 augustus 1987 ging Hess onder begeleiding van een wacht naar het buitenverblijf gebracht een luchtje te scheppen. Er stond ook een schuurtje op de binnenplaats, waar hij wel eens zat als die moe was van alle inspanningen. E wacht bracht hem naar binnen, maar werd weggeroepen voor een telefoontje. Toen de wacht terug kwam, lag Hess dood met een snoer om zijn nek. Men denkt in eerste instantie aan zelfmoord, maar er wordt echter aan getwijfeld. Of Hess is vermoord of dat hij zelfmoord heeft gepleegd is dus onduidelijk. Feit is wel dat het een van de vele mysteries die rondom Hess hangen. Het laatste woord is hier nog niet over geschreven.