De Vietnamoorlog; een koude oorlogsconflict

De Vietnamoorlog; een koude oorlogsconflict De Vietnamoorlog speelt zich af midden in de koude oorlog. Dit is echter niet het enige verband tussen de Vietnamoorlog en de koude oorlog. De Vietnamoorlog werd zelfs veroorzaakt door de koude oorlog. Feitelijk gezien speelde de oorlog in Vietnam tussen de Fransen en de Vietmihn, maar in werkelijkheid hadden China, de Sovjet-Unie en Amerika hier ook mee te maken.

De koude oorlog

De koude oorlog gaat van start in 1945, vlak na de Tweede Wereldoorlog. Oost Europa was bevrijd door de Sovjet-Unie en West Europa was bevrijd door Amerika. De Sovjet-Unie wou het communisme verspreiden en Amerika wou het kapitalisme verspreiden. Beide landen wilden dus hun invloed (Communisme of Kapitalisme) uitbreiden. Omdat het communisme en het kapitalisme precies het tegenovergestelde van elkaar is, zit het er niet in dat ze vreedzaam met elkaar kunnen leven. Toen in 1945 ook de dekolonisatie begon barstte de strijd al helemaal los. Doordat de landen in Europa te verzwakt waren door de Tweede Wereldoorlog, konden ze hun koloniën niet langer meer onderhouden. Nu was de vraag alleen nog; werden de koloniën communistisch of kapitalistisch. Zowel de Sovjet-Unie en Amerika zaten hier bovenop.

Vietnam

Vietnam was, samen met Cambodja en Laos, voor de Tweede Oorlog van Frankrijk. Deze drie landen samen werden Frans Indochina genoemd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Vietnam veroverd door Japan. Dit was heel erg bijzonder voor de Vietnamese bevolking. Niet zo zeer omdat ze dit leuk vonden, maar omdat dit de eerste keer was dat aan Aziatisch volk, de onverslaanbare blanke heersers hadden verdreven. De Blanke heersers waren altijd zo sterk geweest, waardoor het Nationalisme nooit echt stand heeft kunnen houden.

Nationalisten zijn trots op hun volk en hun land en willen hiervoor vechten. Ze vechten voor onafhankelijkheid, dus toen in 1945 Japan capituleerde ( zich overgeven ) grepen de Nationalisten hun kans. Vietnam riep de onafhankelijkheid uit onder leiding van Ho Chi Minh. Frankrijk kon niet snel genoeg ingrijpen om Vietnam terug te krijgen. De landen in Europa waren immers te verzwakt door de Tweede Wereldoorlog. Toch heeft Frankrijk, Zuid Vietnam terug weten te veroveren. Het Noorden van Vietnam bleef in de handen van Ho Chi Minh.

Vietnam communistisch of kapitalistisch?

Noord Vietnam was onder leiding van Ho Chi Minh. Ho Chi Minh was in eerste instantie neutraal en een nationalist. Hij wou zijn land dus onafhankelijk hebben. Ho Chi Minh had verwacht dat Amerika dit zou begrijpen en zocht dan ook steun bij Amerika, omdat Amerika zich ook een kolonie is geweest en zichzelf ook vrij hebben moeten vechten.

Amerika zat nu in een tweestrijd, omdat hij hun kapitalistische bondgenoot ( Frankrijk ) niet zomaar kon laten vallen en hun het land uitsturen. Daarom koos hij de kant van Frankrijk. Ho Chi Minh was natuurlijk diep teleurgesteld door Amerika, dus zocht hij steun bij de Sovjet-Unie. Hij werd communistisch, om zijn doel ( onafhankelijkheid ) te kunnen bereiken.

De Vietmihn

De Vietmihn werd in 1941 opgericht met aan het hoofd Ho Chi Minh. In eerste instantie om tegen de Japanners te vechten en wanneer ze die hadden verslagen, zou Ho Chi Minh de nieuwe leider van Vietnam worden. Dit gebeurde ook, totdat de Fransen weer delen van Vietnam begonnen terug te veroveren. Toen zette de strijd om de onafhankelijkheid van de Vietmihn voort. Na de akkoorden van Genève moest Frankrijk uit Vietnam vertrekken en moest de Vietmihn de strijd met Amerikaanse soldaten aangaan.

De Vietmihn gebruikte de guerrilla techniek. Dit is een aanvalstechniek gebaseerd op verrassingsaanvallen, opereren in kleine eenheden en vooral aanvallen die plaatsvinden diep in de nacht. Vervolgens verborgen Vietmihn strijders zich onder de Zuid Vietnamese dorpelingen. De Amerikaanse soldaten moorden soms hele dorpen uit en verbrande hrlr dorpen om de Vietmihn tegen te houden of terug te pakken. Hierdoor veroorzaakte de Amerikanen alleen nog maar meer woede onder de bevolking.

Waarom mag Vietnam niet communistisch worden van Amerika?

Vietnam mocht niet communistisch worden, maar toen Ho Chi Minh, en dus Vietnam, Amerika om hulp vroegen, lieten ze Vietnam gewoon links liggen en kozen voor hun bondgenoot Frankrijk.

De Amerikanen hielden zich vast aan de containmentpolitiek. Dit is een politiek die ervoor moet zorgen dat het communisme ingedamd word en zich dus niet kan verspreiden. Toen China in 1949 ook nog eens communistisch werd, werden de Amerikanen benauwd. Bijna heel Azië was nu communistisch. Amerika zag een kans in Vietnam om het communisme tegen houden, dus deze kans grepen ze met beide handen aan. De wereld mocht niet communistisch worden.
© 2012 - 2024 Donker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het ontstaan van de koude oorlogHet ontstaan van de koude oorlogDe Koude Oorlog is en angstige tijd voor veel landen geweest. Het dreigde zelfs uit te lopen op een nucleaire oorlog, ma…
Vietnam; nieuwe internationale verhoudingenDe vietnamoorlog, een gruwelijke gebeurtenis in de geschiedenis van Amerika en Vietnam. Beide landen hadden grote verlie…
Oorlog: welke soorten zijn er?Oorlog. Misschien zijn we ons er niet bewust van, maar elke dag heerst er ergens op de wereld oorlog. Maar elke oorlog i…
De Koude OorlogNa het einde van de Tweede Wereldoorlog, ontstond er vrij snel weer een oorlog. Deze keer was het een oorlog waarbij gee…

WO II - 12. Japan breidt zijn rijk uitWO II - 12. Japan breidt zijn rijk uitDe Tweede Wereldoorlog. Nadat Japan Mantsjoerije veroverde en andere gebieden in de buurt van China heeft het de haven v…
WO II - 10. De situatie in Noord-AfrikaDe Tweede Wereldoorlog. Erwin Rommel heeft het moeilijk in Noord-Afrika tegen de Britten. Maar dankzij zijn briljante aa…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
  • Examenstof Havo 5 Geschiedenis
Donker (34 artikelen)
Gepubliceerd: 23-02-2012
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Oorlog
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.