Het ontstaan van de koude oorlog

Het ontstaan van de koude oorlog De Koude Oorlog is en angstige tijd voor veel landen geweest. Het dreigde zelfs uit te lopen op een nucleaire oorlog, maar gelukkig is het niet zover gekomen, maar wat leidde nou eigenlijk tot de koude oorlog en waar begon het?

Wat is de koude oorlog precies?

De koude oorlog kun je zien als een ideologische machtstrijd tussen het communisme en het kapitalisme. Onder ideologisch verstaan we een denkbeeld over de politiek of de samenleving. Dus eigenlijk is de koude oorlog een strijd tussen twee groepen die andere opvattingen over de politiek hebben. Beide partijen, in dit geval het communisme en het kapitalisme, willen de wereld volgens deze opvattingen laten leven. Een ideologische machtstrijd dus.


Het communisme & het kapitalisme

Om de koude oorlog te kunnen begrijpen, kijken we eerst naar de standpunten van het communisme en het kapitalisme. Zo worden de tegenstellingen tussen deze twee ideologieën duidelijker en word het vooral duidelijk waarom deze twee manieren van leven absoluut niet samen gaan.

Het communismeHet kapitalisme
Het communisme leeft volgens een planeconomie. Dit wil zeggen dat de regering zegt hoeveel er voor één jaar geproduceerd moet worden. De regering bepaald dus alles wat betreft de economie. Alle bedrijven zijn van de regering. Het kapitalisme kent een vrije economie. Dit wil zeggen dat de economie uit allemaal zelfstandige bedrijven bestaat. De regering heeft hier helemaal niets over te zeggen en bemoeid zich er dan ook niet mee. Deze economische situatie speelde zich toen ook al af in Nederland.
Een ander kenmerk van het communisme is het collectief goed. Hierbij is alles van iedereen. Er zijn geen dus geen privébezittingen. Een ander kenmerk van het kapitalisme is de democratie. Iedereen weet wel wat dit betekend. Mensen hebben ook wat te zeggen over de regering en over alles wat Nederland gebeurt. Als iets ons niet zint, uiten we dit in protesten.
Het laatste kenmerk van het communisme is de 1patij-dictatuur die in de regering het volk vertegenwoordigd. Het volk bestond immers uit één groep, dus hoeft ook maar één partij die ene groep te vertegenwoordigen.
Het laatste kenmerk van het kapitalisme is dat het individu centraal staat en dan gaat het vooral om de rechten en vrijheden van het individu. Wanneer dit geschonden wordt heeft het individu alle recht om in opstand te komen, zonder dat dit door de regering de grond in geslagen word.

Hoe zagen de Kapitalisten de communisten (vijandbeeld)?

De Sovjet-Unie is één van de drie machtigste landen in de wereld die communistisch was en Amerika is de tweede land uit het rijtje van de machtigst landen van de wereld. Amerika was kapitalistisch. China hoort ook in dit rijtje thuis en sluit zich aan bij de Sovjet-Unie. Beide partijen hadden een vijandbeeld over elkaar ontwikkeld die ze door middel van propaganda aan het volk overbrachten. Amerika zagen het communisme als een agressieve op expansie gerichte ideologie. Dit wil zeggen dat de Amerikanen dachten dat de communisten op een gewelddadige wijze landen probeerden te veroveren en deze landen hun ideologie wou opleggen. Dit was volgens de Amerikanen de manier van de communisten om hun invloedsfeer op de hele wereld over te brengen. Eigenlijk kun je hiermee zeggen dat Amerika bang was voor een communistische wereldrevolutie.

Dit probeerde Amerika tegen te gaan door middel van de containmentpolitiek. De containmentpolitiek is het indammen van het communisme.

Hoe zagen de communisten de Kapitalisten (vijandbeeld)?

De communisten vonden de containmentpolitiek die de kapitalisten invoerden een typisch voorbeeld van het Westers Imperialisme. Het westers Imperialisme is het uitbreiden van politieke en economische invloeden met als doel: winst, handel, grondstoffen en een afzet markt. In tegenstelling tot het ‘’oude’’ imperialisme gaat het hier niet om het hebben van koloniën en hier zul je Amerika ook nooit van kunnen beschuldigen, omdat Amerika namelijk zelf jarenlang heeft moeten ondervinden om een kolonie te zijn en om onderdrukt en financieel helemaal leeg gezogen te worden. Juist doordat Amerika zelf vroeger ook een kolonie is geweest, is Amerika vel tegen koloniën.

Waar ging het mis?

Tijdens de Tweede Wereldoorlog had de kapitalistiche Hittler duidelijke afspraken gemaakt met het communistische Sovjet-Unie. Dit was een anti-aanvalsverdrag. Hittler hield zich hier niet aan en heeft de Sovtej-Unie uiteindelijk toch aangevallen.
Deze gebeurtenis speelt een belangrijke rol in de breuk van het vertrouwen van communisten in kapitalistische/westerse landen. Toen de Tweede wereld beëindigd werd was vooral Oost Europa door de Sovjet-Unie bevrijd en vooral West Europa werd door Amerika bevrijd. Het oosten werd dan ook Communistisch en het westen kapitalistisch.

Bron: WikipediaBron: Wikipedia
Dit is het begin van de koude oorlog. De koude oorlog is dus eigenlijk in Europa ontstaan. Omdat de Sovjet-Unie niets meer te maken wou hebben met de kapitalistische landen stelde hij de zogenaamde satellietstaten op. Dit zijn de landen die aan het Kapitalistische deel van europa grensde. In naam zijn deze staten zelfstandig, maar in werkelijkheid zijn ze volledig afhankelijk van in dit geval de communisten/Sovjet-Unie. Op deze manier kwam het IJzeren Gordijn tot stand. Het IJzeren gordijn kun je zien als een fysieke en een mentale scheiding tussen Oost en West Europa. Het westen had niet langer zicht meer op wat er allemaal aan de communistische kant gebeurde en reken er maar op dat dit voor spanningen zorgde

Er ontstond nog meer spanning toen de Sovjet-Unie met succes hun eerste atoombom hadden ontwikkeld. Eerst was Amerika in het voordeel, omdat zij als enige in staat was atoombommen te produceren, maar dat was niet langer meer zo. Beide landen wisten heel erg goed wat zo’n atoombom aan kon richten en wisten al helemaal dat als er één zou beginnen met het gooien van atoombommen, dat de ander hem dubbel en dwars terug zou pakken. Dit zouden beide landen niet overleven. Er ontstond wederzijdse afschrikking. Dit zorgde ervoor dat de Sovjet-Unie de vreedzame co-existentie invoerde. Dit betekend dat de Sovjet-Unie bereid was om samen naast elkaar te leven. Dit betekend niet met elkaar. Dat was immers onmogelijk.
© 2011 - 2025 Donker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Vietnamoorlog; een koude oorlogsconflictDe Vietnamoorlog; een koude oorlogsconflictDe Vietnamoorlog speelt zich af midden in de koude oorlog. Dit is echter niet het enige verband tussen de Vietnamoorlog…
De akkoorden van GenèveDe akkoorden van GenèveDe akkoorden van Genève bestaan uit compromissen tussen het zuiden en het noorden van Vietnam. Deze akkoorden maken deel…
Vietnam; vijandbeeldenIn de Koude Oorlog maakten zowel de Svojet-Unie als de Verenigde Staten gebruik van propaganda. Hiermee verklaarde en le…
Vietnam; nieuwe internationale verhoudingenDe vietnamoorlog, een gruwelijke gebeurtenis in de geschiedenis van Amerika en Vietnam. Beide landen hadden grote verlie…

Citroenmelisse bij DodoensCitroenmelisse een bescheiden lipbloemig plantje met een subtiel citroengeurtje, maar in een ver verleden veel gebruikt…
Nostradamus en Catharina de MediciNostradamus en Catharina de MediciNostradamus (1503-1566) werd van een befaamde pestbestrijder in de vijftiger jaren van de 16e eeuw een beroemd ziener, p…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Pixel2013, Pixabay
  • Examenstof Havo 2012
  • Afbeelding bron 1: Wikipedia
Donker (34 artikelen)
Laatste update: 15-05-2012
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.