Wat is een zelfstandig naamwoord?

Wat is een zelfstandig naamwoord? De betekenis van een zelfstandig naamwoord wordt in dit artikel uitgelegd. Je hoort het vaak tijdens een quiz of tijdens de lessen, maar wat is een zelfstandig naamwoord nu eigenlijk? De betekenis ervan is eigenlijk erg makkelijk, toch kennen erg veel mensen het niet. Tijd voor een woordje uitleg!

In dit artikel


Wat is een zelfstandig naamwoord?

Een zelfstandig naamwoord is een woord dat gebruikt wordt om een bepaald iets aan te duiden. Dat kan een persoon zijn, maar dat kunnen ook dieren, voorwerpen, plaatsen en abstracte en denkbeeldige dingen zijn. Zelfstandige naamwoorden worden erg vaak gebruikt, er zijn dan ook weinig zinnen die geen zelfstandig naamwoord bevatten. Zelfstandige naamwoorden zijn woorden die dus slaan op een bepaald 'iets'.

Voorbeelden van zelfstandige naamwoorden.

Theorie is belangrijk, maar aan de hand van enkele voorbeelden zal al snel duidelijk worden wat een zelfstandig naamwoord nu juist is:
  • Mensen: man, meisje, bejaarde, burgemeester, directeur, meester.
  • Personen: Jan, Esmee, Romy, Kees, Sofie.
  • Dieren: paard, koe, kip, veulen, kalf, kuiken.
  • Voorwerpen: hout, deur, gordijn, lamp, kast, straat, auto.
  • Plaats: kerk, woonkamer, zolder, Den Haag, Brussel, Duitsland.
  • Abstract: lucht, liefde, haat, dag, jaar, vechtpartij, echtscheiding.
  • Denkbeeldig: trol, Nooitgedachtland.

Meervoud van zelfstandige naamwoorden.

Het overgrote deel van de zelfstandige naamwoorden hebben ook een meervoud, al bestaan ook daar natuurlijk uitzonderingen op. Wanneer het meervoud van een bepaald zelfstandig naamwoord een andere betekenis heeft dan het enkelvoud is dat meervoud geen zelfstandig naamwoord. Bijvoorbeeld: Het meervoud van 'schaal' is 'schalen', maar wanneer dat 'schalen' slaat op het werkwoord 'schalen' is dat vanzelfsprekend geen zelfstandig naamwoord meer.

Zelfstandige naamwoorden met meervoud:

  • Tafel - Tafels
  • Meisje - Meisjes
  • Stofzuiger - Stofzuigers
  • Varken - Varkens

Zelfstandige naamwoorden zonder meervoud:

  • Brandweer
  • Lucht
  • Aarde

Verkleinwoorden van zelfstandige naamwoorden.

Net zoals het meervoud heeft ook niet ieder zelfstandig naamwoord een lidwoord. De meesten hebben dat echter wel en men kan dus stellen dat ieder woord met daarvoor een lidwoord een zelfstandig naamwoord is. Een woord waar geen lidwoord voor staat is echter niet per definitie geen zelfstandig naamwoord aangezien sommigen er gewoon geen nodig hebben.

Zelfstandige naamwoorden met lidwoord:


Zelfstandige naamwoorden zonder lidwoord:

  • Frankrijk
  • Duitsland

Lees verder

© 2012 - 2024 Harrys, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Spaans zelfstandig naamwoord (el sustantivo)Spaans zelfstandig naamwoord (el sustantivo)Bent u bezig met het leren van de mooie Spaanse taal dan loopt u er toch weer tegen aan! Het zelfstandig naamwoord is er…
Turkse taal: onzijdig, lidwoord en bijvoeglijke naamwoordenUitleg over de grammatica van de Turkse taal met betrekking tot onzijdige woorden, lidwoorden en bijvoeglijke naamwoorde…
Franse grammatica: het bezittelijk voornaamwoordVaak hoor je mensen zeggen: "Ik vind Frans een schitterende taal, maar ik heb het nooit begrepen". Hierdoor hebben veel…
Bijvoeglijk naamwoord in het ZweedsIn de Scandinavische talen waar het Zweeds deel uit van maakt hebben alle naamwoorden een vorm. Ook de bijvoeglijke naam…

Beroemde literaire liefdesgedichtenBeroemde literaire liefdesgedichtenDe populairste gedichten ter wereld zijn natuurlijk liefdesgedichten. Er is in de loop der eeuwen veel hoogstaande liefd…
Schrijftips van Stephen KingSchrijftips van Stephen KingWil jij de nieuwe Stephen King worden? Ga jij zijn boeken als Carrie, the Shining, Mysery, Christine, Mobiel en de Donke…
Harrys (177 artikelen)
Gepubliceerd: 29-11-2012
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Taal
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.