Negen tips voor herkenbare personages in je korte verhaal

Negen tips voor herkenbare personages in je korte verhaal Hoe kun je binnen de beperkte ruimte van een kort verhaal herkenbare en levensechte personages schetsen? De geloofwaardigheid van de hoofdfiguur en de bijfiguren staat of valt met een geloofwaardige uitbeelding van hun karakter. Een effectieve karakterisering van je personages is een van de succesfactoren bij het creatief schrijven. Lees de negen tips over naam, kleding, gebaren of bewegingen, uitdrukkingen, geur, favoriet voorwerp, herinneringen, angsten en verlangens, en tegenstrijdigheden.

Kies een sprekende naam voor je personage

Kies een naam die bij de persoonlijkheid van je personage past. Een vrouw die in de zogenaamde betere kringen is geboren, zal zelden met een naam als 'Truus' door het leven gaan. Maar als een vrouw die officieel Truda-Mariëlla heeft, zich door vrienden en kennissen 'Truus' laat noemen, zegt dat iets over haar karakter. Omgekeerd, als een vrouw uit een volksbuurt die officieel met de naam 'Leentje' door het leven moet gaan, maar zich 'Hélène' laat noemen, is dat ook veelbetekenend.

Laat je personage typerende kleding dragen

Men zegt wel dat kleren de man maken. Dat geldt ook bij het creatief schrijven. Een man die een oud leren jack draagt, heeft een andere uitstraling dan iemand met een smetteloos colbert van zuiver scheerwol. Een vrouw met een wijde, roze klokrok van tule tot even onder haar knie maakt een andere indruk dan haar vriendin die een nauwsluitende zwarte spijkerbroek draagt.

Beschrijf een kenmerkend gebaar of opvallende beweging van je personage

Al met een enkel kenmerkende gedraging kun je een personage herkenbaar maken. Laat iemand nagelbijten. Of alsmaar het ene been over het andere leggen. Of geregeld een vinger naar de neus brengen.

Bedenk een karakteristieke uitdrukking of zin voor je personage

Leg elk personage een bijzondere uitdrukking of zin in de mond en laat die af en toe in je verhaal terugkomen. Bijvoorbeeld een favoriet stopwoord (zoals 'ammenooitniet') of een bepaalde oneliner die telkens terugkomt (zoals 'we wachten maar rustig af' als anderen aandringen op actie).

Kies een passende geur voor je personage

Zou je personage naar babyzalf ruiken, of eerder naar parfum, sigaret of ontsmettingsmiddel? Zo'n geur vergroot de herkenbaarheid van het personage.

Laat je personage een klein, favoriet voorwerp bij zich hebben

Welke favoriete voorwerp zou je personage altijd bij zich dragen? Een design handtas? Een gelukspoppetje? Een smartphone in een door de moeder van het personage zelfgeborduurd etui?

Wat is de gelukkigste en wat is de verdrietigste of pijnlijkste herinnering van je personage?

Geef je personage wat meer kleur door hem of haar een zeer gelukkige, een zeer verdrietige en een zeer pijnlijke herinnering te geven.

Wat is het diepste verlangen en wat de grootste angst van je personage?

Wat een personage beweegt, bepaalt zijn gedrag. Daarom is het belangrijk te weten waarnaar een personage sterk verlangt of wat hij het meest vreest.

Schep wat tegenstellingen binnen je personage

Geen mens is zonder tegenstrijdigheden. Probeer daarom bij bovenstaande keuzes ook wat tegenstellingen in de persoonlijkheid van je personage in te bouwen. Laat de man met het oude leren jack bijvoorbeeld naar duur parfum ruiken. Of laat degene die een door haar moeder zelfgeborduurd etui voor haar smartphone bij zich draagt, gekweld worden door pijnlijke herinneringen aan haar moeder.

Lees verder

© 2012 - 2024 Manon-troppo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Literaire tekstinterpretatie: 'ruimte'De ruimte waarin een verhaal zich afspeelt, speelt vaak een bijzonder grote rol in het verhaal. De ruimte draagt onder a…
Realistische personages ontwikkelenRealistische personages ontwikkelenDe personages maken een verhaal of boek. Het is dan ook raadzaam om personages te ontwikkelen die levensecht lijken. Op…
Voorbereiding voor het schrijven van een romanVoorbereiding voor het schrijven van een romanEr zijn veel mensen die willen schrijven. Hobbymatig, misschien een beroep er van maken. Er zijn tegenwoordig heel veel…
Hoe schrijf je een fanfictie?Hoe schrijf je een fanfictie?Veel mensen die verhalen schrijven, beginnen met het schrijven van een fanfictie. Je schrijft dan een verhaal dat is geï…

Hoe beeld je de status van personages in je verhaal uit?Hoe beeld je de status van personages in je verhaal uit?Bij het schrijven van een verhaal of een roman wil je het karakter en andere belangrijke aspecten van je personages tref…
Spreekwoorden ontleend aan de BijbelSpreekwoorden ontleend aan de BijbelIn de Nederlandse taal kennen wij veel spreekwoorden en zegswijzen of vaststaande uitdrukkingen. Veel van die spreekwoor…
Bronnen en referenties
  • Building Fiction: How to Develop Plot and Structure; Jesse Lee Kercheval; The University of Wisconsin Press; 1997
Manon-troppo (160 artikelen)
Laatste update: 08-04-2012
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Taal
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.