Personages maken in een verhaal

Personages maken in een verhaal Hoe maak je een goed personage voor in je verhaal of boek? Hoe kun je zelf personages ontwikkelen voor je verhaal en waar kun je zoal op letten? Welke eigenschappen moeten de karakters in je boek hebben en hoe zorg je er nou eigenlijk voor dat de personages realistisch zijn? Wanneer je net begint met schrijven van boeken, kan dit allemaal best lastig zijn. Gelukkig zijn er manieren om toch te zorgen dat je karakters realistisch overkomen. Personages zijn toch wel het belangrijkste uit een verhaal. Hoe meer eigenschappen jij geeft aan je personages, hoe realistischer je verhaal zal lijken. Iemand in het echte leven heeft meerdere hobby's en eigenschappen, dus zo moet het in je verhaal ook. Geef je karakter niet een paar eigenschappen, maar laat ze leven. Laat ze op een bepaalde manier reageren op situaties. Laat de lezer geloven dat wat jij schrijft waar is. Het komt vaak voor dat mensen een bepaalde eigenschap hebben in hun karakter, die later in het verhaal helemaal niet meer terugkomt of compleet veranderd zijn. Dat komt niet realistisch over en de lezer zal dit doorhebben. Daarom zal ik hier een aantal handige tips plaatsen, voor het maken van een goed personage.

Maak een lijst

Voordat je begint met schrijven van het verhaal kun je het beste een lijst maken. In deze lijst beschrijf je alles over je karakter. Zowel innerlijk als uiterlijk. Alles wat je in deze lijst zet, kun je in het verhaal verwerken. Maar je hoeft niet alles te gebruiken. Een lijst is vooral bedoeld om niet af te wijken van wat je bedacht had en als extra steun in de rug. Probeer dit voor alle hoofdkarakters uit je verhaal te doen.

Voorbeeld lijst:

Dit is een lijst die je voor elk karakter uit je verhaal kunt invullen. Het beste kun je dit doen voordat je begint met het schrijven van je verhaal. Probeer alles in te vullen, ook al zul je dit niet gebruiken in je verhaal. Hoe meer jij weet van je karakter, hoe beter je je kunt inleven in hem of haar.
  • Naam:
  • Leeftijd:
  • Geslacht:
  • Uiterlijk:
  • Kledingstijl:
  • Hobby's:
  • Baan:
  • Wat vond het karakter vroeger leuk om te doen:
  • Woning:
  • Als het karakter het moeilijk heeft. Wat doet het dan:
  • Het karakter wil .... het allerliefste. Wat doet het eraan om dit te bereiken:
  • Het karakter wil .... het liefst ontwijken. Wat doet het eraan om dit te bereiken:

Uiteraard kun je deze lijst nog langer maken. Probeer zoveel mogelijk te beschrijven, ook al zul je het niet in je verhaal gaan gebruiken.

Geef je karakter niet meteen een naam

Dit klinkt misschien gek, maar je kunt beter eerst een aantal eigenschappen verzinnen voor je karakter. Dit is voornamelijk omdat je misschien wel iemand gekend hebt met die naam, waardoor je - onbewust - de eigenschappen van die persoon gaat gebruiken. Het is natuurlijk niet de bedoeling om een karakter gemeen te maken, terwijl je hem eigenlijk heel aardig wilde hebben. Of andersom. Wanneer je eerst de eigenschappen hebt bedacht, rolt er vaak direct een naam uit waarvan jij denkt: 'Ja, die past bij dit karakter.' En als jij vindt dat een naam bij het karakter past, wordt het schrijven al meteen een stuk makkelijker.

Geef je karakter een probleem

Iedereen heeft problemen. De grootste pestkop uit de klas heeft misschien wel elke dag ruzie met zijn grote broer, je oma durft niet over straat als het donker is en de kapitein van een schip wil iedereen tevreden houden, maar denkt niet dat hij dit kan. Iedereen reageert anders op zo'n probleem en iedereen kijkt anders tegen een probleem aan. Geef ieder karakter een probleem en een bepaalde reactie daarop. Ook al zul je niet elk probleem beschrijven, je zult zien dat je de reacties kunt gebruiken op een leuke manier. De oma die niet over straat durft in het donker, reageert bijvoorbeeld met smoesjes. Je kunt dan iets schrijven over een jongen die zijn oma heeft uitgenodigd voor oud en nieuw. Ze komt niet, omdat ze niet durft, en verzint het smoesje dat ze naar haar zus gaat. Wanneer de jongen op oudejaarsavond belt naar oma's zus, krijgt hij te horen dat oma er helemaal niet is. En ook al weet je karakter niet wat er gaande is, je maakt op deze manier wel wat leuke gebeurtenissen.

Lees verder

© 2007 - 2024 Writingsuus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
recensieSchrijfboek: Stephen King – Over leven en schrijven`Over leven en schrijven' is het schrijfboek van Stephen King. In dit boek geeft hij tips voor mensen die ook graag boek…
Hoe schrijf je een fanfictie?Hoe schrijf je een fanfictie?Veel mensen die verhalen schrijven, beginnen met het schrijven van een fanfictie. Je schrijft dan een verhaal dat is geï…
Een boek schrijvenIs een boek schrijven altijd al jouw droom geweest? Altijd al jouw idee willen neerpennen om met de rest van de wereld t…
Realistische personages ontwikkelenRealistische personages ontwikkelenDe personages maken een verhaal of boek. Het is dan ook raadzaam om personages te ontwikkelen die levensecht lijken. Op…

Een goed dialoog schrijvenEen goed dialoog schrijvenEen verhaal zonder goede dialogen, is geen goed verhaal. Een dialoog moet levendig zijn en lekker weglezen. Wanneer jij…
Het Afrikaans, zustertaal van het NederlandsOfficieel is het Afrikaans geen Nederlands. Je mag het gerust een zustertaal noemen. Het Afrikaans heeft zich ver uitges…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: SCY, Pixabay
Writingsuus (705 artikelen)
Laatste update: 05-07-2015
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Taal
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.