Hoe schrijf je een sciencefictionverhaal?

Hoe schrijf je een sciencefictionverhaal? Sciencefiction. Een genre dat gaat over gebeurtenissen die zich afspelen in een toekomstige wereld; een wereld die niet bestaat. Als je een sciencefictionverhaal wil schrijven moet je een hele grote fantasie hebben. Je moet je een totaal andere wereld kunnen voorstellen, een wereld met hele andere normen en waarden dan die je zelf kent. Bij sciencefiction is niets te gek, alles kan bestaan. Je kunt van alles bedenken, maar let wel op: sciencefiction is geen fantasy.

Het verschil tussen sciencefiction en fantasy

Hoewel sommige mensen sciencefiction en fantasy nog weleens door elkaar halen, is er toch een groot verschil tussen deze twee genres. De wereld in een sciencefictionverhaal is ontstaan door een wetenschappelijke verklaring: een ziekte, een oorlog, enzovoorts. Het is dus mogelijk dat deze wereld in het echte leven kan ontstaan. Al is dit misschien onwaarschijnlijk, ooit kán het gebeuren. Bij het genre fantasy is dit een heel ander verhaal. Hier kan magie in voorkomen, heksen en demonen kunnen bestaan. De wereld in een fantasyverhaal is in het echte leven onmogelijk, want er zijn geen heksen met krachten of demonen die de wereld willen verwoesten. Let er dus goed op dat je niet van sciencefiction naar fantasy gaat, houd je verhaal realistisch.

Hoe begin je met een sciencefictionverhaal?

Als je begint met het schrijven van een sciencefictionverhaal, moet je eerst zorgen dat je een goede verhaallijn hebt uitgeschreven. Dit is een van de belangrijkste punten, omdat de wereld goed in elkaar moet zitten. Doe je dit niet, dan heb je kans dat je fouten gaat maken in de verhaallijn en het plot. Het beste is dat je alles even overzichtelijk op een rijtje zet: wat is de naam van je wereld? Hoe is deze wereld ontstaan? Wat zijn de belangrijkste kenmerken van deze wereld? Zo heb je een soort van geheugensteun voor als je het verhaal aan het schrijven bent.

Het bedenken van een nieuwe wereld

Soms wil je bij sciencefiction een nieuwe wereld bedenken – het is immers sciencefiction. Er moet dus een wereld ontstaan in de verre toekomst, waar jouw personages leven en jij jouw verhaal laat afspelen. Hoe kom je nou op het idee? Waar haal je de inspiratie vandaan? Dat zijn vaak vragen waar schrijvers tegenaan lopen. Daarom hier enkele tips:

Muziek

Natuurlijk luistert iedereen naar muziek, maar let je dan ook echt op de tekst? Wat vaak helpt is het letten op de tekst van het liedje. Als je inspiratie zoekt, pak dan je telefoon erbij, doe je koptelefoon op en zet je muzieklijst op shuffle. Bij het eerste nummer dat je hoort, begin je direct met het letten op de tekst: waar gaat het over? Wat is de betekenis van dit nummer?

Het nieuws

Het nieuws is een handige inspiratiebron voor sciencefictionverhalen, omdat het te maken heeft met de wereld. Wat gebeurt er op dit moment in de wereld? Waar is er op dit moment oorlog? Hoe is deze oorlog ontstaan? Welke ziektes zijn er op dit moment in de wereld en wat is dit voor een ziekte? Overal kan je een verhaal achter verzinnen. Probeer je fantasie erbij te gebruiken.

Geschiedenis

Kijk in een geschiedenisboek (of, als je geen geschiedenisboeken hebt: zoek op internet naar belangrijke gebeurtenissen in de geschiedenis). Een voorbeeld is de Koude Oorlog, hier werden Oost- en West-Europa gescheiden door een IJzeren Gordijn. Europa zag er toen dus heel anders uit als nu. Deze gebeurtenissen kunnen voor veel inspiratie zorgen, want wat als een gebeurtenis heel anders was gelopen? Hoe zou de wereld er dan uitzien?

Hoe zorg je ervoor dat je verhaal origineel blijft?

Dat is een vraag die veel mensen zichzelf stellen. Het is namelijk belangrijk om je verhaal origineel te houden. Je kunt best sciencefictionboeken lezen om te kijken hoe andere schrijf(st)ers hun wereld omschrijven, je kunt hier inspiratie vandaan halen, maar je kunt nóóit delen van hun werelden overnemen. Dit is namelijk erg vervelend voor de schrijf(st)er, omdat hij/zij dan geen origineel verhaal meer heeft, én het is strafbaar voor de wet. Hoe moet je dan wel een origineel verhaal bedenken? Probeer anders te zijn dan anderen, geef bijvoorbeeld een originele draai aan je personages door ze tegenovergestelde karaktereigenschappen te geven. De held in het verhaal is bijvoorbeeld erg onzeker van zichzelf, terwijl hij/zij juist heel anders overkomt op zijn medemens. Als je merkt dat je verhaallijn richting een bestaand verhaal neigt te gaan, ga dan juist het tegenovergestelde schrijven van wat je in gedachten had. Laat je fantasie spreken.
© 2016 - 2025 Lavenderblue, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ook slechte boeken kunnen je helpen met schrijvenOok slechte boeken kunnen je helpen met schrijvenOm beter te leren schrijven, wordt vaak aangeraden om erg veel boeken te lezen. Als je boeken leest die goed zijn geschr…
Cloud Atlas (Wolkenatlas): fantasyboek door David MitchellCloud Atlas (Wolkenatlas): fantasyboek door David MitchellCloud Atlas (Wolkenatlas in het Nederlands) is een fantasy/sciencefictionboek door David Mitchell. Het boek wordt gekenm…
Waarom lezen goed is als je wilt schrijvenWaarom lezen goed is als je wilt schrijvenWie verhalen wilt schrijven, zal veel moeten lezen. Dit is van essentieel belang om jezelf te ontwikkelen als schrijver…
Fantasy: Wat is het?Fantasy is tegenwoordig 'in'. Het begrip was vijftig jaar geleden onbekend (tenminste als literair genre), maar nu tref…

Nederlands: Middelnederlands, spelling en grammaticaNederlands: Middelnederlands, spelling en grammaticaHet Middelnederlands was een wirwar van allerlei dialecten. Een uniforme spelling bestond nog niet. Kopiisten zorgden da…
Wattpad: wat is het en hoe werkt deze schrijverssite?Wattpad: wat is het en hoe werkt deze schrijverssite?Waarschijnlijk heb je er weleens van gehoord: Wattpad. Het grootste online platform voor (amateur)schrijvers, waarop zij…
Bronnen en referenties
Lavenderblue (5 artikelen)
Gepubliceerd: 12-12-2016
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Taal
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.