Literatuur - Beroemde Schrijvers

Literatuur - Beroemde Schrijvers Literatuur - Beroemde Schrijvers Weetjes. Wie is de allergrootste Engelse schrijver? Wie schreef de Russische roman Oorlog en Vrede? Wie was Victor Hugo? Wie schreef de Ilias en de Odyssee? Welke beroemde auteur overleed in de Stille Oceaan? Welke sprookjes-schrijver wilde eigenlijk toneel-speler worden? Wie schreef de roman Don Quichot? Hoe kwam Mark Twain aan deze naam? Wie is de auteur van een reis om de wereld in 80 dagen? Boeiende weetjes over schrijvers van beroemde wereldliteratuur.

Beroemde schrijvers


Wie is de grootste Engelse schrijver?

Het zal geen verbazing wekken dat het antwoord Shakespeare is. William Shakespeare leefde van 1564 tot 1616 en was dichter en toneelschrijver. Over het algemeen wordt hij beschouwd als de grootste schrijver die Engeland ooit voortbracht. De werken van Shakespeare zijn beroemd over de hele wereld, vertaald in vele talen en hebben een belangrijke invloed op de letterkunde in de hele wereld uitgeoefend. Er zijn talloze stukken van Shakespeare's hand, waarvan hier slechts enkele bekende werken genoemd worden. Bekende tragedies zijn o.m. Romeo and Juliet, Hamlet, Julius Caesar, Othello, King Lear en Macbeth. Bekende Komedies: The Merchant of Venice (Koopman van Venetië), A Midsummer Night's Dream, The Taming of the Shrew (Getemde feeks). Verder schreef hij ook historisiche stukken waaronder meerdere werken over King Henry the Sixth, Henry the Fifth en King Henry the Eighth.

Wie schreef de Illias en de Odyssee?

Illias en Odyssee zijn twee grote dichtwerken die circa 3000 jaar geleden in het oude Griekenland werden geschreven. Men neemt aan dat ze beide aan de dichter Homerus toegeschreven dienen te worden.

Illias

De Illias verhaalt op spectaculaire wijze over de Trojaanse Oorlog en vooral over de held Achilles. Achilles kon slechts door een verwonding aan zijn hiel gedood worden. Hier komt ook de uitdrukking achilleshiel vandaan.

Odyssee

De Odyssee handelt over de verbazingwekkende avonturen van de held Odysseus tijdens zijn reis naar huis, na de Trojaanse Oorlog.

Wie was Victor Hugo?

Victor Marie Hugo (1802) was een Franse dichter. Hij is de beroemdste, volgens velen ook grootste dichter van Frankrijk geweest en één van de belangrijkste en meest invloedrijke romantische schrijvers. Naast poëzie schreef hij ook drama's en romans, zoals Notre Dame de Paris en Les Misérables, essays en theaterstukken. Hugo was een schrijver die alle genres heeft beoefend en zijn werk valt onder de romantische stroming. Hij stond bekend als een schrijver met een passie voor het Woord. Ook was Victor Hugo staatsman en scheef politieke stukken en toespraken. Hij overleed in 1885.

Wie schreef de Russische roman Oorlog en Vrede?

Graaf Leo Nikolajevitsj Tolstoj schreef bijna vijf jaar onafgebroken aan dit uitzonderlijke meesterwerk, dat handelt over de oorlogen tussen Rusland en Frankrijk onder Napoleon (1805 - 1814). Tolstoj beschrijft uitgebreid de veldslagen van de Grande Armée, een enorme slachtpartij, waarvan uiteindelijk slechts één procent van de strijders terugkeerde in Frankrijk. Tolstoj heeft naar eigen zeggen Oorlog en Vrede niet als een roman in de gebruikelijke zin en ook niet als geschiedenisboek willen schrijven. De roman Oorlog en Vrede heeft een grote invloed op de Russische literatuur gehad.Tolstoj schreef zijn hele leven; tot zijn werken behoort o.a. ook de tragische roman Anna Karenina. Leo Tolstoj overleed in 1910 op 82 jarige leeftijd.

Wie schreef de roman Don Quichot?

De Spaanse schrijver Miguel de Cervantes Saavedra (1547-1616) schreef deze humoristische, satirische roman (allegorie). Don Quichot van la Mancha was het meesterwerk van Cervantes en bestaat uit twee delen (eerste deel 1605, tweede deel 1615). Het boek verhaalt over de komische reisavonturen -dwaaltochten door Spanje- van de excentrieke ridder Don Quichot en zijn dienaar Sancho Panze. Don Quichot is een oude edelman die denkt dat hij een dolende ridder is. Zijn doelstelling is om onrecht te bestrijden en middels deze goede daden beroemd te worden. Hij is een idealist en een held die met dwaze en onpraktische daden, maar met goede bedoelingen, zichzelf telkens weer bespottelijk maakt. Don Quichot ziet herbergen aan voor kastelen, windmolens voor reuzen, een kudde schapen voor een leger en een hoer voor een prinses. Zijn wanen worden gerelativeerd door de reacties en spreekwoorden van Sancho. De controverse tussen de ideale en fictieve wereld van Don Quichot en de reële, stoffelijke wereld van Sancho Panza is als hoofdthema van het boek te beschouwen.

Don Quichot gezegdes. In de vorm van gezegdes is de invloed van de figuur Don Quichot nog steeds in taaluitingen terug te vinden. Zoals vechten tegen windmolens (denkbeeldig gevaar bestrijden of trachten iets onveranderbaars te veranderen), een tik van de molen gehad hebben (in de war, bizar of gek) en een Don Quichot zijn (een hopeloze strijd voeren of onhaalbare doelen nastreven).

Hoe kwam Mark Twain aan deze naam?

Mark Twain is een bijnaam en niet de echte naam van de beroemde Amerikaanse schrijver die leefde van 1835 tot 1910 en Tom Sawyer en Huckleberry Finn schreef. Zijn werkelijke naam was Samuel Clemens. Ooit loodste Clemens raderstoomboten over de Mississippi rivier en nam als schrijversnaam een term uit deze beroepsuitoefening aan. Namelijk een kreet van de mannen die tot taak hadden om de waterdiepte te peilen. Wanneer het water twee vadem diep was, schreeuwden ze veelal "mark twain".

Welke beroemde auteur overleed in de Stille Oceaan?

De Schotse schrijver Robert Louis Stevenson, vestigde zich vanwege zijn slechte gezondheid op Samoa in de Stille Oceaan, waar hij in 1894 overleed. Tot zijn populairste boeken behoren Schateiland en Gekidnapt, beide avonturenromans.

Welke sprookjesschrijver wilde eigenlijk toneelspeler worden?

De Deense auteur Hans Christian Andersen (1805 - 1875) is vooral beroemd geworden door zijn sprookjes. Echter toen hij jong was, wilde hij eigenlijk een beroemd toneelspeler worden. Hij trok naar Kopenhagen voor een acteursopleiding, maar werd afgewezen. Hij begon toen als auteur en schreef enkele van de thans allerbekendste sprookjes en kinderverhalen. Tot zijn werken behoren o.a. De Nieuwe Kleren van de Keizer, De Rode Schoentjes, De Tondeldoos, De Prinses op de Erwt en het Lelijke Jonge Eendje (zie ook Literatuur - Verhaal & Personage).

Wie is de auteur van een reis om de wereld in 80 dagen?

Jules Verne, een befaamde Franse schrijver, is de auteur van De reis om de Wereld in Tachtig Dagen, een opwindend avonturenverhaal. Het boek werd voor het eerst gepubliceerd in 1873. De held van het verhaal is Phineas Fogg, die een weddenschap aangaat, dat hij in tachtig dagen om de wereld kan reizen. Vergezeld door zijn knecht Passe-partout slaagt Phineas Fogg er in om op precies de laatste seconden, binnen 80 dagen op zijn vertrekpunt terug te zijn.

Jules Verne staat vooral bekend als de schrijver die de toekomst kon voorspellen. Hij verhaalde in zijn boeken namelijk vaker over gebeurtenissen en situaties die in die tijd als fantasie, waanzin of onzin werden beschouwd, echter later in verschillende gevallen ook werkelijk gebeurden, zij het in andere vorm of mate. Zo beschreef ('voorzag' ) Verne b.v. een reis naar de maan, die ruim honderd jaar later ook werkelijk plaatsvond.

Lees verder

© 2007 - 2024 Jvd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Uitvindingen en Jules VerneUitvindingen en Jules VerneJules Verne was een Franse science fiction schrijver die overleed in 1905. Hij schreef vele boeken die weliswaar fictie…
Biografie: Leo TolstojBiografie: Leo TolstojTolstoj is een van de grootste Russische schrijvers en werd vooral bekend door "Anna Karenina" en door zijn epos "Oorlog…
Nederlandse literatuurEr wordt een onderscheid gemaakt tussen literatuur en lectuur. Deze verschillen hebben vooral te maken met de schrijfsti…

Een origineel Sinterklaasgedicht schrijvenEen origineel Sinterklaasgedicht schrijvenBijna iedereen schrijft gedichten voor bij de cadeaus die tijdens het sinterklaasfeest worden uitgedeeld. Helaas zijn we…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: My Graphic Tablets, Pixabay
  • Hastings, L. Literature Worldwide Influences. York Beach: Samuel Weiser Inc.
Jvd (613 artikelen)
Gepubliceerd: 14-09-2007
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Taal
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.