Paashaas en Paaseieren
Net als Sinterklaas en Kerst kent Pasen ook zijn symbolieken; de Paashaas en de gekleurde paaseieren. De Paashaas verblijft helaas maar 1 dag/nacht in ons land, alleen maar om de gekleurde eieren te verstoppen en is niet-godsdienstig en fictief. Waar komen nu toch eigenlijk de paashaas en het kleuren van eieren vandaan?
De paashaas
Over waar de paashaas nu eigenlijk vandaan komt, doen verschillende verhalen de ronde, zoals:
- De paashaas is heel bijzonder, onzichtbaar en heeft een gouden vacht
- Op afbeeldingen van Ostara, de godin van de vruchtbaarheid en de lente staat afgebeeld met een haas en een ei aan haar voeten. De legende gaat dat de haas eerst gewoon een kip was, maar één met een vervelende karaktertrek: De kip verstopte namelijk haar eigen eieren, wat Ostara danig uit haar humeur bracht. Ze veranderde de kip in een haas, welke de eieren weer mocht gaan zoeken. Dat zij voor een haas koos is niet zo raar, een haas staat namelijk ook voor vruchtbaarheid
- De paashaas is eigenlijk een vogel die zich had misdragen en werd veranderd in een haas. Nu mag hij nog maar één keer per jaar eieren leggen, die hij goed moet verstoppen. Dit lijkt verklaarbaar door de eieren die door vogels in verlagen hazenlegers werden gelegd. Deze eieren werden aangezien voor ‘hazeneieren’
De kerkklokken
De paashaas is een symbool uit de protestantse kerk, is ontstaan in Duitsland in de tijd van de Reformatie.
In katholieke kringen, vooral in België en Zuid Nederland, worden de eieren niet gebracht en verstopt door de paashaas. De eieren worden gebracht door de klokken van Rome. Volgens de legende vertrekken de klokken op Witte Donderdag (de donderdag voor Pasen) en vlogen terug op de stille zaterdag (de dag voor Pasen) onder het Gloria der Mis. De klokken strooien de meegebrachte eieren uit over de dorpen, waarna de kinderen ze mogen gaan zoeken na de Heilige Mis. Soms dragen de eieren de namen van kinderen, vindt een kind een ei met zijn eigen naam erop dan duidt dat op geluk.
De vliegende kerkklokken worden vaak afgebeeld met engelenvleugeltjes.
De herkomst van paaseieren
Reeds bij onze verre voorvaderen was het ei al het symbool van de opstanding. Bij de Joden at men eieren op de begrafenismaaltijd als symbool van wedergeboorte na de dood. Germanen aten eieren bij de offermaaltijden van Ostara, de godin van lente en vruchtbaarheid. Werd in het oude Hoog-Duits Eástr Ostara genoemd, en ter ere van haar werd ieder jaar een tweedaags feest gevierd.
Eieren staat niet alleen symbool voor het nieuwe leven, maar ook voor de vier elementen:
- De schaal staat voor de aarde
- Het membraan staat voor de lucht
- Het eiwit staat voor het water
- Het eigeel staat voor het vuur
Het gebruik van paaseieren
Ontstaan in de middeleeuwen, doordat in de vastentijd een kerkelijk verbod was ingesteld voor het eten van eieren en vlees. In deze periode echter legden de kippen bijzonder veel eieren. De eieren werden gekookt, om langer goed te blijven, versierd, en met Pasen veelvuldig gegeten of cadeau gedaan.
In de Balkan schenkt men elkaar beschilderde eieren voor een goed leven. Herbergiers geven elkaar eieren cadeau, zoals in het dorpje Broeche. Daar geven ze elkaar drie eieren per persoon, waarvan de spreuk “één ei is geen ei, twee ei is een half ei, drie ei is een paasei” vandaan komt.
Eieren beschilderen
Ook dit is een gebruik waar onze voorouders zich al aan over gaven. In Christelijke landen werden de eieren beschilderd in de kleuren van het altaar, waarna men ze de kerk inbracht om te laten wijden en te offeren. Niet Christelijke streken beschilderden hun eieren in heldere kleuren, welke een weerspiegeling waren van het zonlicht in de lente.
Paaseieren verstoppen
Vroeger waren boeren gewoon om met Pasen eieren in de akkers te begraven om vruchtbaarheid over hun akkers af te dwingen. Dit is waarschijnlijk de voorloper van het verstoppen van de eieren, welke kinderen met veel plezier gaan zoeken.
Quinness World Record
In 2007 is in het Belgische Sint-Niklaas het wereldrecord chocolade eieren maken verbroken. De stad heeft in samenwerking met de chocoladefabrikant Guylian (bekent van zijn chocolade zeebanket), een gigantische chocolade ei geproduceerd.
Het gevaarte is 8,32 meter hoog en 6,39 breed, een arbeidsproductie van 525 uur, een inhoud van 1.950 kilogram chocolade, wat gelijk staat aan 50.000 repen.
Het chocolade ei
De variant van het paasei in chocolade is nog niet zo heel lang bekend, pas laat in de 18e eeuw werd in Frankrijk de eerste chocolade eieren geproduceerd. Omdat mallen nog niet voorradig waren, werden verse eieren uitgeblazen en als mal voor de lekkernij gebruikt. Hieronder een recept om zelf op deze manier een paasei te kunnen maken.
Ingrediënten:
- 1 groot ei (geen struisvogel ei hoor)
- 100 gram chocolade, maakt niet uit welke smaak
- 1 beker
- naald en eihouder
Bereiding:
- Met de naald een redelijk grote opening in het ei maken
- Zorg ervoor dat het hele ei leegloopt, spoel het voorzichtig schoon
- Smelt de chocolade in een pan, of au-bain marie (in een pannetje met gekookt water)
- Giet het gesmolten mengsel in de beker
- Wanneer het ei van binnen droog is de chocolade erin laten lopen
- Het ei op een koude plek hard laten worden
- Het ei pellen en het chocolade ei versieren