Wereldwonder 3: De tempel van Artemis te Efese
De tempel fungeerde zowel als religieuze plaats en als marktplaats. Vele jaren kwamen hier kooplieden, toeristen, ambachtslui en koningen om eer te brengen aan hun godin Artemis en om hun winsten met haar te delen. De tempel die aan haar is gewijd was een van de eerste die geheel opgetrokken was uit marmer. Het altaargebouw had een zuilenrij die voor de tempel stond.
Efese
Efese is één van de best bewaarde antieke steden van de westerse wereld. Jaren lang is het een belangrijke havenstad geweest en toen in 133 VC de Romeinen de stad in handen kregen, werd dit de hoofdstad van Klein-Azië, op Rome na, de grootste stad van het Romeinse Rijk, met maar liefst 250.000 inwoners.
Deze stad is niet alleen bekend vanwege het wereldwonder de Tempel van
Artemis, maar ook vanwege de bijzondere bewoners die het ongeveer 50 jaar n.Chr. heeft gehad. De apostel Johannes nam Maria de moeder van Jezus, na zijn dood, mee naar deze plaats. Hier is nog steeds het huisje waar Maria gewoond heeft, nu een bedevaartsoort, en de Johannesbasiliek op de begraafplaats. Ook heeft de apostel Paulus hier 3 jaar gewoond, van 55 tot 58 n.Chr.
Artemis
Artemis is een godin uit de Griekse mythologie. Zij is de dochter van de oppergod
Zeus en Leto, en de tweelingzuster van
Apollo. In het Latijn wordt zij Diana genoemd. Zij is de godin van de jacht en de maan en heerseres over het wild.
Vaak wordt zij afgebeeld met een zilveren pijl en boog, met een hinde aan haar zijde en ook vaak met de maan.
De tempel van Artemis
Rond 550 v. Chr. wilden de inwoners van de stad Efeze hun godin een tempel schenken welke de Heratempel van Samos moest overtreffen in schoonheid. De architecten van dit project waren Chersiphron en Metagenes. De leiding over de funderingswerkzaamheden was in handen van Theodorus. Toen de tempel klaar was, was het de grootste tempel van de Griekse wereld. Men beweert dat dit het mooiste bouwwerk geweest is dat ooit op aarde heeft gestaan.
De tempel fungeerde zowel als religieuze plaats en als marktplaats. Vele jaren kwamen hier kooplieden, toeristen, ambachtslui en koningen om eer te brengen aan hun godin en om hun winsten met haar te delen.
In de nacht van 21 juli 356 v.Chr. stak de geestelijk gestoorde Herostratos de tempel in brand, welke volledig afbrandde. De legende gaat dat Artemis het zo druk had met het begeleiden van de geboorte van Alexander de Grote, dat ze geen tijd had op haar tempel te letten. De tempel is later in opdracht van dezelfde Alexander herbouwd, maar in 262 v. Chr. opnieuw verwoest, ditmaal door de Goten. De architect was Cheirokrates. Alleen funderingen resten nog van deze tempel.
Verder weten we over de bouw van de tempel:
- De fundering was rechthoekig van vorm
- Het is gebouwd op een rechthoekig podium met 13 traptreden
- Ongeveer 130 meter lang was en ca. 80 meter breed
- Er 127 marmeren zuilen verspreid over het podium van ongeveer 20 meter hoog, behalve in het midden, want daar stond het huis van de godin
- Het hele complex ongeveer 8.000 m² groot was
- Er ebbenhout, zilver en zwarte steen is gebruikt
- Er veel kunstvoorwerpen waren, zoals vier antieke bronzenbeelden van Amazones, gouden pilaren,zilveren standbeelden en veel schilderijen
- Er acht van de ca. 18 donkergroene marmeren zuilen nu staan in de Hagia Sofia in Istanbul
- Drie marmeren platen onderdeel zijn van de koormuur van de heilige Catharina aan de voet van de Sinaï
In 1863 ging de Engelse architect John Turtle Wood naar Turkije om op zoek te gaan naar de tempel van Artemis. Pas 7 jaar later had hij succes, de sculpturen die hij vond werden naar Engeland verscheept, waar ze tot op de dag van vandaag in Brits Museum in Londen kunnen worden bewonderd.
Lees verder