Chinese terracottaleger voor bange keizer

Chinese terracottaleger voor bange keizer Qin Shi Huangdi, de eerste keizer van China (221 - 210 v.C.), was net als zijn onderdanen zeer bijgelovig. Maar de angst dat hij in het hiernamaals bedreigd zou worden en aan invloed, macht en weelde moest inboeten, nam in zijn geval exorbitante vormen van machtsvertoon aan. Hopelijk voelde deze gekwelde man zich wat beter nadat hij een terracottaleger van levensgrote kleisoldaten met paarden, wapens en strijdwagens had laten ‘bouwen’. Waarschijnlijk niet, want de angst van de toenmalige machtigste man van China was diepgeworteld.

Inhoud


Chinese terracottaleger – een spooklegioen

Volgens kenners is het terracottaleger de grootste archeologische vondst van de 20ste eeuw. De feiten liegen er dan ook niet om. In drie ondergrondse zalen bevinden zich ongeveer 8000 kleisoldaten, waaronder infanteristen, boogschutters en officieren, staand of in andere houdingen, sommige met de handboog in de aanslag. De aanblik is zeer indrukwekkend, als van een spooklegioen. Alsof de kleisoldaten zich met hun echte (!) wapens, paarden en strijdwagens gereed hebben gemaakt voor een invasie, hoewel een fictief gevaar.

Terracottaleger / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)Terracottaleger / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
Slagorde
Ze staan in de slagorde van een Chinees infanterieregiment, zoals dat destijds reglementair gebruikelijk was. Achter de infanterie bevindt zich de cavalerie, compleet met officieren. De hoofdtuigen van de paarden zijn van brons. Opmerkelijk is dat de wapens echt zijn en van uitstekende kwaliteit. Veel soldaten zijn geharnast, anderen geüniformeerd, zwaard in de aanslag, bogen gespannen. Zoals de soldaten staan opgesteld, heeft het er alle schijn van dat een veldslag op handen is.

Hiernamaals

De gelaatstrekken zijn verbluffend echt. Mogelijk zijn het ‘spiegelbeelden’ van de keizerlijke soldaten. Van dit volgens veel archeologen achtste wereldwonder is het grootste gedeelte nog niet geborgen. Het kleileger roept meer vragen op dan het antwoorden geeft. Wat was de Chinese keizer voor een man? Een verschrikkelijke uitbuiter die wellicht duizenden vaklui inzette voor iets wat in praktisch opzicht nutteloos was? Of dacht hij met dit leger in het hiernamaals als keizer boze geesten te verslaan? Waarschijnlijk beide.

De eerste keizer van China

Qin Shi Huangdi was zonder meer de machtigste keizer die in China heeft geleefd. Ruim tweeduizend jaar geleden onderwierp hij met zijn legers de koninkrijken Zhao, Han, Chun, Wie en Qan. Deze voormalige vorst van Qin noemde zich daarna de ‘eerste goddelijke heerser', waarschijnlijk door de roes van zijn eigen succes aangezien hij heel China onder één vorst had verenigd..

Goddelijk

Het wekte bij de toenmalige burgers meer ontzag op als een heerser zich ‘goddelijk’ noemde, wat in veel vroegere en latere culturen eveneens het geval was. Een van zijn grote verdiensten was dat hij de Chinese Muur voltooide. Deze muur, waarvan er al enkele in een paar andere provincies stonden, moest zijn rijk beschermen tegen aanvallen van nomaden.

Angst voor het hiernamaals

Het kleileger werd in 1974 nabij Xi’an in de provincie Shaanxi ontdekt door boeren die een put aan het graven waren. Zij vonden de eerste kleisoldaat onder een metersdikke kleilaag. Uiteindelijk kwam een gigantisch grafcomplex aan het licht. Inmiddels staat dit spookleger op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. Het is een van de grootste toeristische trekpleisters van China. Waarschijnlijk was het terracottaleger bedoeld om de keizer te beschermen in het hiernamaals, en misschien zelfs om hiermee een ‘hemels rijk’ te stichten of te veroveren.

Leger van kleisoldaten / Bron: Toon, Flickr (CC BY-2.0)Leger van kleisoldaten / Bron: Toon, Flickr (CC BY-2.0)
Keizerrijk
De Chinese kronieken bevatten anekdotes die doen vermoeden dat Qin Shi zo bijgelovig was dat hij alle reden had dat spookleger te formeren. Zo realistisch als hij zich gedroeg wat betreft politieke maatregelen om zijn keizerrijk te versterken, zo angstig was hij voor bovennatuurlijke krachten en machten.

Kwade geesten

Zijn reizen door de provincies hadden dan ook een magische functie. Hij wilde hiermee de welwillendheid van de goede geesten verkrijgen door tegen de boze geesten te strijden. Een onweersbui beschouwde hij bijvoorbeeld als een oorlogsverklaring uit het hiernamaals. Nadat zijn schip in een storm verzeild was geraakt, liet hij in de kuststreek een compleet bos omhakken omdat magiërs en andere onheilsprofeten hem hadden verteld dat zich daar het graf bevond van een al even machtige keizer uit het hiernamaals die hem wilde doden.

Terracottaleger – het negende wereldwonder

Het graf van Qin Shi is tot op de dag van vandaag nog steeds gehuld in de duisternis van het onderaardse. Met behulp van detectors en magnetogrammen is er onder een dikke laag zand de architectonische structuur aangetroffen van een kolossaal paleis, of misschien wel paleizen met talrijke paviljoenen, met een totale oppervlakte van ongeveer 50 hectare, pakweg 70 voetbalvelden. De ingang van het graf is nog niet ontdekt.

Historische verslagen

Volgens oude historische verslagen betreft het een sprookjesachtig complex, het hof van de eerste keizer van China, dat samen met het nog op te graven graf in de toekomst misschien wel het negende wereldwonder mag worden genoemd. Het terracottaleger is in dat opzicht wellicht slechts een voorproefje van wat de mensheid in architectonisch opzicht nog te wachten staat.

Lees verder

© 2008 - 2024 Orion, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het TerracottalegerDe vondst van het Terracottaleger in de buurt van Xi'an, China was een van de grootste archeologische vondsten ooit. Een…
Chinese muur, het langste bouwerk ter wereldChinese muur, het langste bouwerk ter wereldIn het noorden van China loopt de Chinese Muur door het bergachtige landschap. De Chinese muur is het langste bouwwerk t…
De Chinese muur: dé bezienswaardigheid in ChinaEén van de bezienswaardigheden op de wereld die bij veel mensen op het verlanglijstje staat, is de Chinese muur. De Chin…
De geschiedenis van de Chinese muurDe geschiedenis van de Chinese muurDe Chinese muur is een oud bouwwerk dat op de Unesco werelderfgoedlijst staat en bevindt zich voor een deel in bergachti…

Rituelen in het Oude EgypteRituelen in het Oude EgypteRituelen namen in het oude Egypte een belangrijke plaats in. Ze waren nauw verbonden met de wereldbeschouwing van de Egy…
Kunst in het Oude EgypteDe cultuur van het Oude Egypte is doordronken met verschillende kunstzinnige hoogstandjes. De tempels werden rijkelijk v…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: [toon], Flickr (CC BY-2.0)
  • http://www.isgeschiedenis.nl/archiefstukken/terracottalegers-in-china-twee-grafcomplexen-inmiddels-open-voor-publiek/
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Terracottaleger
  • http://confuciusinstituut.nl/dutch/view.php?a_id=126
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Qin_Shi_Huangdi
  • Afbeelding bron 1: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
  • Afbeelding bron 2: Toon, Flickr (CC BY-2.0)
Orion (616 artikelen)
Laatste update: 12-12-2023
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.