Avalon – het nevelrijk van koning Arthur

Avalon – het nevelrijk van koning Arthur Koning Arthur en de ridders Lancelot en Parcival worden vaak in verband gebracht met het mythische eiland Avalon. Wie betrouwbare gegevens over deze vroegmiddeleeuwse helden zoekt, komt echter bedrogen uit. Glastonbury Gate zou de poort zijn tot dit nevelrijk, waar Arthur na een veldslag herstelde van zijn verwondingen en op krachten kwam. Velen beamen uit eigen ervaring dat men er beslist – althans in Glastonbury – nieuwe energie opdoet. Ook tal van wichelroedelopers zijn enthousiast over dit spirituele pelgrimsoord, omringd door nevelige veengebieden.

GlastonburyInhoud


Avalon, een spiritueel oord

Glastonbury wordt ook wel het ‘Britse Jeruzalem’ genoemd. Vooral degenen die spiritualiteit hoog in het vaandel hebben, zullen in deze stad, in het graafschap Somerset, aan hun trekken komen. De oude mysteries en sjamanistische praktijken van de druïden en magiërs van weleer zijn er bijna tastbaar.

 Ruïnes van de Abdij van Glastonbury / Bron: IDS.photos from Tiverton, UK, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0) Ruïnes van de Abdij van Glastonbury / Bron: IDS.photos from Tiverton, UK, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)
Sage
Volgens de sage is het mythische eiland Avalon alleen bereikbaar voor degenen die spiritueel zodanig gegroeid zijn dat ze de magische boot kunnen oproepen. Voor de 'gewone' burger en toerist zou het mythische eiland dus onvindbaar en letterlijk en figuurlijk gehuld zijn in nevelen. In dat opzicht zijn er parallellen te trekken met Atlantis en Shangri-La, oorden die eveneens omsluierd zijn door (bovennatuurlijke) mysteries.

Legendarische poort naar Avalon

Glastonbury is omringd door drassige, nevelige veengebieden en moerassen. Conform de sage zou koning Arthur na zijn verwonding door Mordres, tijdens de Slag bij Camlann, door zijn halfzus Morgane La Fay, een zeepriesteres, en enkele heksen naar dit rijk der nevelen zijn vervoerd om te herstellen van zijn verwondingen.

Inscriptie

Ook zou koning Arthur hier na zijn overlijden naartoe zijn gebracht. In 1190 troffen benedictijnse monniken naast hun abdij een grafsteen aan met deze inscriptie: Hic iacet sepultus inclitus rex arturius in insida avalonia, wat zoveel betekent als ‘Hier op het eiland Avalon is de vermaarde koning Arthur te ruste gelegd’. De grafsteen is authentiek, maar er ontbreekt nog steeds elk bewijs dat Arthur er daadwerkelijk begraven is.

Pelgrimstochten naar Glastonbury

De schrijfster Marion Zimmer Bradley (1930-2000) heeft in haar roman Mists of Avalon de mythe van koning Arthur doen herleven, deze ongeëvenaard geliefde én gevreesde heerser die met zijn magische zwaard Excalibur wonderlijke dingen kon doen. Het is echter nog maar zeer de vraag of Arthur als historisch figuur ooit bestaan heeft. Volgens de sagen stond hij aan het hoofd van de ridders van de Ronde Tafel en werd hij door de Keltische druïde Merlijn opgevoed en onderwezen in de mysteries van het leven. Ook zou het magische zwaard Excalibur er zijn gesmeed. En het mystieke oord Avalon zou in direct verband staan met de Heilige Graal, de beker waaruit Jezus dronk tijdens het Laatste Avondmaal en die mystieke krachten zou hebben.

Grafgewelf

Tijdens de middeleeuwse queeste zou die beker ook in Avalon zijn geweest. Pelgrims hebben meestal iets tastbaars nodig. Zo was dat vroeger en wellicht ook tegenwoordig nog. Mogelijk omwille van hen is het vermeende gebeente van koning Arthur in vervlogen tijden bijgezet in een grafgewelf in Glastonbury. Volgens enkele historische bronnen zou hij slechts een veldheer kunnen zijn geweest die in 537 tijdens de Slag bij Camalon om het leven kwam. De rest zou verzonnen zijn.

Avalon – nevelrijk en kennispoort

Het verhaal doet de ronde dat in de voorbije Keltische bloeitijden de druïden via de poort Twr Avalach een dimensie hadden bereikt waarin ze tijd en ruimte konden doorkruisen. Aldus brachten de druïden kennis over de onsterfelijke ziel, de wedergeboorte en vele andere mystieke kwesties naar de gewone wereld.

Glastonbury Gate / Bron: Pam Goodey, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)Glastonbury Gate / Bron: Pam Goodey, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)
Druïden
Volgens moderne bewustzijnsonderzoekers heeft de fee Morgane, halfzus van Arthur en hogepriesteres van Avalon, na het overlijden van de koning de poort op een kier gelaten, getuige het feit dat eeuwenoude kennis weer in het menselijk bewustzijn begint door te dringen, aldus de Berlijnse fysicus Franz Bludorf. Ingewijde kennis wordt immers steeds toegankelijker voor gewone mensen. ‘Kennelijk beheersten de druïden de kunst om de tijd te buigen op het moment dat ze zich door de poort Twr Avalach in de parallelle wereld van Avalon begaven.’

De onsterfelijke koning Arthur

In spirituele kringen heerst de hardnekkige gedachte dat koning Arthur, die na de ineenstorting van zijn rijk met zijn vrouw Guinevere op Avalon werd begraven, ooit zal terugkeren in deze wereld. Hij is immers onsterfelijk en Avalon, het nevelrijk van de zeepriesteres, zal nooit teloorgaan en als poort van eeuwenoude kennis in het bewustzijn van iedereen een vast plekje houden.

Lees verder

© 2013 - 2024 Orion, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Glastonbury: Het legendarische AvalonGlastonbury: Het legendarische AvalonDe legenden rond een van Engelands heiligste plaatsen trekken een groot aantal bezoekers en pelgrims aan. Werd koning Ar…
Koning Arthur (Keltische legeraanvoerder)Koning Arthur was een Keltische legeraanvoerder die vermoedelijk regeerde tussen 454 en 470. Er is vrijwel niets over he…
De waarheid over Koning ArthurDe waarheid over Koning ArthurIedereen kent wel de verhalen van Koning Arthur, de legendarische oud-Engelse koning. Er zijn talloze boeken en films ge…
De Heilige GraalDe Heilige Graal roept allerlei ideeën op bij mensen. Moderne beelden zoals uit The Da Vinci Code en Indiana Jones veela…

De hardnekkige mythe van het gevleugelde paardDe hardnekkige mythe van het gevleugelde paardMythische wezens zijn van alle tijden en culturen. Ontsproten aan de fantasie geven ze op hun beurt de menselijke verbee…
Snegurotchka, het Russische sneeuwmeisjeSnegurotchka, het Russische sneeuwmeisjeSnegurotchka is een legende over een sneeuwmeisje dat uiteindelijk smelt door de warmte van de zonnestralen of van een v…
Bronnen en referenties
Orion (616 artikelen)
Laatste update: 09-10-2023
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Mythologie
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.