Wie werden er vervolgd in de Tweede Wereldoorlog?

Wie werden er vervolgd in de Tweede Wereldoorlog? Het is algemeen bekend dat de Joden in de Tweede Wereldoorlog door de nazi’s werden vervolgd en in concentratiekampen werden gestopt en gedood, dit wordt de Holocaust genoemd. Niet alleen de Joden werden vervolgd door de nazi’s, er werden veel meer specifieke groepen mensen vervolgd, de zo genaamde ‘vergeten groepen’. Joden zijn wel de zwaarst getroffen groep mensen, waarschijnlijk zijn er zo’n zes miljoen Joden gestorven tijdens de Tweede Wereldoorlog. Naast Joden werden er ook Jehovah’s getuigen, homo’s, zigeuners (Roma en Sinti) en gehandicapten vervolgd. Waarom werden deze groepen door de nazi’s vervolgd?

Jehovah's getuigen

Jehovah's getuigen werd het verboden om hun geloof uit te oefenen en te verspreiden. Zij werden door de nazi's namelijk gezien als een bedreiging, omdat zij hun geloof actief verspreiden, ze politiek neutraal en tegen geweld waren. Velen van hen kwamen ondanks het verbod toch samen in geheime groepen of bleven trouw aan hun geloof. Er wordt ook wel gezegd dat deze groep gelovigen naast de Joden het zwaarst getroffen is door de vervolgingen van de nazi's. Jehova's getuigen werden opgepakt en naar interneringskampen en/of vernietigingskampen gestuurd. Zij moesten net als de Joden een herkenningsteken dragen: een paarse driehoek. Het was de bedoeling van de nazi's om de Jehovah's getuigen uit te roeien, dit heeft echter niet gewerkt. Na de Tweede Wereldoorlog waren er alleen al in Nederland zes keer zoveel Jehovah's getuigen als voorheen.

Homoseksuelen

Homoseksuelen leefden in de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw in Duitsland (met name rondom Berlijn) in relatieve vrijheid, daar maakten de nazi's een einde aan. De homoseksuele mannen werden opgepakt en naar interneringskampen en/of vernietigingskampen gebracht, waar zij als herkenningsteken een roze driehoek moesten dragen. Ze werden als 'sociaal afwijkend' gezien, daarom moesten ze volgens de nazi's weggevaagd worden. De nazi's vonden voortplanting namelijk belangrijk en dat stonden de homoseksuele mannen in de weg. Lesbische vrouwen werden echter niet actief opgepakt, omdat zij net als elke vrouw wel konden bijdragen aan de voortplanting van het Arische ras. Sommige homoseksuele mannen en lesbische vrouwen vormden dan ook samen koppels, zodat de nazi's hun geaardheid niet doorhadden en ze veilig waren.

Na de Tweede Wereldoorlog keerde de relatieve vrijheid van de jaren 20 en 30 echter niet terug, de meerderheid van de bevolking stond negatief tegenover homoseksualiteit. Zo werd het wetsartikel dat homoseksualiteit verbood pas in 1968 gewijzigd. Tevens werden en worden de homoslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog niet erkend door de Duitse regering en ook niet door andere Europese regeringen. Alleen de Nederlandse regering erkende eind jaren 80 deze groep slachtoffers.

Roma en Sinti

De Roma en Sinti (ook wel zigeuners genoemd) werden door de nazi's als criminelen gezien. De Rassenwetten van Neurenberg (1936) golden zowel voor de Joden als de Roma en Sinti, ze mochten zich dus niet voortplanten, niet werken en werden actief vervolgd. Roma en Sinti werden gegroepeerd als de 'asocialen' en moesten een zwarte driehoek dragen. Velen van hen vonden de dood in vernietigingskampen, anderen werden gestuurd naar werkkampen en weer anderen, vooral kinderen, werden gebruikt voor medische experimenten. In een aantal landen zijn de Roma en Sinti niet erkend als slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. In 2000 zijn ze pas erkend in Nederland door minister-president Wim Kok.

Gehandicapten

Volgens Hitler maakten gehandicapten het Arische ras onzuiver, daarom moest hun voortplanting worden stopgezet. Alle mensen met een ziekte of handicap moesten zich verplicht laten steriliseren. De gehandicapten waren makkelijk op te sporen voor de Duitsers, omdat ze meestal in grote getale in tehuizen zaten. Zij werden, zodra ze in de handen van de Duitsers kwamen, vernietigd. Soms werd zelfs niet eens de moeite genomen om ze naar vernietigingskampen te brengen. Het kwam meerdere keren voor dat ze in grote kuilen werden gegooid en daarna werden verbrand.

Conclusie

Er werden dus veel meer mensen vervolgd door de nazi's dan alleen de Joden en de verzetsstrijders. Het grote publiek weet dit meestal niet, omdat hier niet zoveel aandacht aan wordt besteed. In de eenentwintigste eeuw komt er wel steeds meer erkenning en wordt er meer onderzoek gedaan naar de groepen die naast de Joden vervolgd werden.
© 2016 - 2024 Jjsh, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Jehovah’s Getuigen in de Tweede WereldoorlogJehovah’s Getuigen werden tijdens de Tweede Wereldoorlog fanatiek vervolgd. Zodra de nazi’s aan de macht kwamen, verbode…
Sinti en Roma in de Tweede Wereldoorlog‘Zigeuners’ worden ze in de volksmond genoemd maar zij noemen zichzelf Sinti of Roma en beschouwen zigeuner als een sche…
Concentratiekampen in de Tweede WereldoorlogConcentratiekampen in de Tweede WereldoorlogIn Hitler Duitsland was tijdens de Tweede Wereldoorlog geen plaats voor joden, zij moesten ‘uitgeroeid’ worden. Een plan…
Geschiedenis voor kinderen: feiten en weetjes over WOIIHoeveel doden zijn er tijdens de Tweede Wereldoorlog gevallen en wat betekent capitulatie? Lees hier verder om feitjes e…

Het absolutisme van Lodewijk XIVHet absolutisme van Lodewijk XIV‘Vertrouw niemand!’ Zo luidden de laatste woorden van eerste minister Mazarin op zijn sterfbed aan de jonge Lodewijk XIV…
Het Grieks theater tijdens de klassieke oudheidHet Grieks theater tijdens de klassieke oudheidHet theater was in Griekenland tijdens de klassieke oudheid meer dan entertainment. Het was een hoeksteen van de cultuur…
Bronnen en referenties
  • Binjamin Heyl, Het vergeten hoofdstuk binnen de geschiedenis van de gezondheidszorg 1933-1944 (Nieuwekerk a/d IJssel 2006)
  • Lutz van Dijk en Günter Grau, Eenzaam was ik nooit Homo’s onder het hakenkruis 1933-1944, (Mijnsheerenland 2008)
  • Tineke Piersma, Getrouw aan hun geloof, Uitgeverij van Gruting, (Westervoort 2005)
Jjsh (4 artikelen)
Gepubliceerd: 16-11-2016
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.