Eva Braun, het grootste geheim van Nazi-Duitsland

Eva Braun, het grootste geheim van Nazi-Duitsland Eva Braun duikt in de geschiedenisboeken op als de echtgenote van Hitler. Het staat dan ook vast dat ze op het einde van Hitler’s bestaan getrouwd waren. De relatie tussen die twee blijft echter vragen oproepen. Sommige historici beweren dat ze jaren de maîtresse is geweest van Hitler. Anderen spreken dit dan weer tegenspreken en omschrijven haar eerder als een goede vriendin. Maar wie was deze vrouw eigenlijk? Hoe raakte ze in contact met de Führer? En waarom wordt ze tot op vandaag nog steeds beschouwd als het grootste geheim van Nazi-Duitsland?

Eva Braun, als persoon

Jeugd

Eva Braun werd geboren in 1912. Haar vader was een katholiek onderwijzer. Hij zorgde er dan ook voor dat Eva en zijn twee andere kinderen, Ilse en Gretl, heel wat mogelijkheden kregen om zich te ontwikkelen. Zo leerden ze niet enkel wat op school werd aangeboden maar kregen ze ook muziekles. Ook werd hen schilderkunst bijgebracht en kregen ze dansles.

Middelmatige leerling

Ondanks dit extra aanbod leek Eva niet echt veel interesse te tonen in school. Ze was een middelmatige leerling die zich nauwelijks bezig hield met schoolwerk. Ze toonde meer interesse voor schaatsen. Toen ze zestien werd, trok ze naar een kloosterschool voor een handelsopleiding gedurende één jaar. Op 17-jarige leeftijd zocht en vond ze haar eerste job bij een arts om daarna als typiste aan de slag te gaan. Nog wat later ging ze als assistente werken bij de fotograaf Heinrich Hoffman.

Een greep uit het liefdesleven van Hitler voor en tijdens zijn tijd met Eva Braun

Stefanie Isak, zijn eerste joodse liefde

De eerste grote liefde van Hitler was Stefanie Rabatsch Isak, de dochter van een officier. Hitler was toen zestien jaar en zo verlegen dat hij zijn gevoelens nooit openlijk durfde uitten. Hij schreef wel gedichten en brieven naar haar. Op één brief na, heeft ze die nooit ontvangen. Toen ze met een ander huwde, was Hitler er kapot van.

Erna Hanfstaengl, flirt of liefde

Erna Hanfstaengl was de zus van Ernst Hanfstaengl. Het was geen geheim dat hij de rechterhand wou worden van Hitler en zijn charmante zus zou hem hierin steunen door met Hitler te flirten. Al gauw verspreidde het gerucht dat Hitler bezweken was voor de charmes van Erna en er zelfs seksueel contact zou geweest zijn. Erna ontkende dit echter en zei dat ze enkel beleefd was omgegaan met Hitler die volgens haar dit alles fout geïnterpreteerd had.

Geli Raubal, incestueuze relatie?

Angela Raubal was een halfzus van Hitler. Ze werd in 1928 gevraagd om het huishouden van Hitler voor haar rekening te nemen. Ze bracht eveneens haar dochter, Geli Raubal, mee. Al snel toonde Hitler nogal wat interesse in Geli. Ze was pas twintig en hij was er ongeveer veertig. Het feit dat hij gevoelens zou hebben voor zijn halfnicht werd ten stelligste ontkent. Toen ze echter stierf door een kogel in het hart werd hij ervan beschuldigd haar te hebben vermoord. Het gerucht ging namelijk dat Geli een affaire had met de chauffeur van Hitler waarop die ontslagen werd zodra Hitler dit ontdekte. Wat later beweerde men dat ze zelfmoord had gepleegd toen ze ontdekte dat Hitler met iemand omging, wellicht Eva Braun, die zeventien jaar was. Nog andere historici beweren dat ze vermoord werd door een partijgenoot omdat ze teveel schade kon richten aan de partij. Haar dood is nog steeds een mysterie.

Patroon in liefdesleven

Nog een aantal andere meisjes konden Hitler bekoren zoals Maria Reiter en Unity Mitford. Hitler viel steeds op heel jonge meisjes. Wat ook een element is die steeds terugkomt is dat een aantal van die meisjes zelfmoordpogingen ondernomen hadden of effectief geslaagd waren in hun poging.

Ontmoeting met Hitler met desastreuze gevolgen

Eerste ontmoeting

Heinrich Hoffman was de persoonlijke fotograaf van Hitler. In 1930 stelde hij Hitler voor aan zijn assistente, Eva Braun. Toen hij haar voor de eerste maal zag, was hij niet meteen onder de indruk. Hitler had dan ook al een turbulent liefdesleven achter de rug.

Desastreuze gevolgen

Hij hield er tal van andere vriendinnen op na en zij was hopeloos verliefd. Dit leidde tot een zelfmoordpoging. Ze schoot zichzelf in de hals maar werd gered. Deze zelfmoordpoging kwam na de dood van Geli Raubal. Eva kreeg met deze poging echter wel de aandacht van Hitler. Hij maakte een schets van haar en nodigde haar uit om bij hem in te trekken in zijn huis in de Alpen. Ze trok dan ook heel snel Berghof in maar een gelukkig leven vond ze daar niet.

Bron: Bundesarchiv, Bild 102-12922, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Bundesarchiv, Bild 102-12922, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Samenleven met Hitler bracht haar niet het grote geluk

Geen huwelijk en geen kinderen omdat hij de Führer was!

Toen ze samen gingen wonen, maakte Hitler haar duidelijk dat hij niet met haar zou trouwen. Als een goede leider had hij geen vrouw nodig en wou hij enkel zijn land, Duitsland, liefhebben. Ook het hebben van kinderen was uitgesloten. Wellicht konden die kinderen hem evenaren of overtreffen en dat wou hij uitsluiten. De dag dat ik geen Führer meer zal zijn van het Derde Rijk zal ik met haar trouwen. Hij hield zich dus duidelijk aan zijn belofte want hij huwde haar in 1945 de dag voor ze beiden zelfmoord pleegden. Op 30 april 1945 werden ze half verbrand teruggevonden toen de Russen 300 meter van de bunker in Berlijn verwijderd waren.

Obsessieve verliefdheid leidde tot totale gehoorzaamheid

Eva was obsessief verliefd op Hitler en enorm geïntimideerd door hem. Ze aanvaardde dan ook alles wat hij haar opdroeg. Zo moest ze steeds in haar kamer op hem wachten wanneer er mensen over de vloer kwamen die geen deel uitmaakten van de oude kern trouwe nazi-genoten van Hitler. Ze zat dus vele malen alleen en haar leven was vooral een leven van wachten op hem.

Vogeltje in een kooi

Tijdens de maaltijden, wanneer hij er niet was, nam ze genoegen door een foto van hem naast zich te leggen. Ze kwam nauwelijks het huis uit en publiek vertoon samen met Hitler was uitgesloten. Hij lag namelijk nogal goed in de markt bij de Duitse vrouwen. Wanneer hij zich met haar zou vertonen zou hem dit stemmen of populariteit kosten. Eva was als het ware een vogeltje in een kooi.

Geen intimiteit, wel afstandelijke liefde

Af en toe hadden ze korte gesprekken vergezeld van wijn voor haar en thee voor hem. Elke vorm van intimiteit werd geschuwd en daar leerde ze mee leven. Hij vond de nodige rust bij haar. Geleidelijk aan begon hij toch meer en meer van haar te houden. Bedienden van Hitler bevestigen dan ook met hun verhalen dat hij haar regelmatig opbelde wanneer hij niet op dezelfde plaats als zij was. Ook schreef hij haar brieven van zodra hij de mogelijkheid had en liet deze door zijn officieren aan haar bezorgen wanneer hij wist dat ze haar kant uit moesten.

Hitler was streng voor Eva

Tijdens Wereldoorlog II traden ze al vaker samen op in publiek. Zo was ze bij zijn verjaardag en mocht ze af en toe naar recepties. Toch was hij streng voor haar. Zo mocht ze niet roken, dansen of zich omringen door andere mannen en hij vernederde haar regelmatig.

In haar dagboek kan men dan ook veel fragmenten lezen die aantoonden hoe eenzaam en verdrietig ze eigenlijk wel was. Zo schreef ze dan ook dat ze voelde dat Hitler alleen van haar hield wanneer hem dat uitkwam. Toch bleef ze trouw en liefdevol aan zijn zijde staan en volgde hem tot in de dood.

Was Eva joods?

Karl Adolf Eichmann, een Duits nazi-functionaris, was verantwoordelijk voor de tijdschema’s en het logistieke deel van de Jodentransporten naar de concentratiekampen. Hij werd als oorlogsmisdadiger bestempeld door de rechtbank in Israël en hiervoor ook veroordeeld. Tijdens het proces bleek dat Eichmann onderzoek had gedaan naar de Joodse afstamming van Eva Braun.

De nazi-rassenwetten was de manier waarop hij achterhaalde dat Eva 1/32e Joods was. Dit werd echter achtergehouden voor Hitler.

Lees verder

© 2009 - 2024 Pops, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hitler schedel blijkt niet echtHitler schedel blijkt niet echtHet stuk schedel dat jarenlang als een stuk van Hitlers schedel werd beschouwd, blijkt niet van Hitler te zijn maar van…
WO II: Eva BraunWO II: Eva BraunEva Braun is bij iedere kenner van de Tweede Wereldoorlog bekend als de maîtresse en, later, vrouw van de Duitse leider…
Biografie: Adolf HitlerAdolf Hitler is geboren in Oostenrijk, maar was een Duitse politicus. Hij was leider van de Nationaal Socialistische Dui…
Raketingenieur von BraunRaketingenieur von BraunVon Braun was de voornaamste raketingenieur ooit. Zonder hem zou de ruimtevaart niet zijn geweest zoals die nu is. De te…

Christopher Columbus en zijn ontdekkingstochtenChristopher Columbus en zijn ontdekkingstochtenChristopher Colombus verwierf zijn plek in de geschiedenisboeken als de ontdekker van Amerika. Vreemd genoeg behoorde di…
Historische kruidenmiddelen: Confectio AlkermesWij mensen zijn altijd op zoek geweest naar middeltjes die onze gezondheid kunnen verbeteren. Het is dan ook niet verwon…
Bronnen en referenties
Pops (143 artikelen)
Laatste update: 08-05-2017
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.