WO II: Eva Braun

WO II: Eva Braun Eva Braun is bij iedere kenner van de Tweede Wereldoorlog bekend als de maîtresse en, later, vrouw van de Duitse leider Adolf Hitler. Als echtpaar pleegden ze zelfmoord, nadat ze de dag ervoor in het geheim in het huwelijk getreden waren. Eva had grote problemen met haar rol als de vrouw achter Adolf Hitler, ze wordt zelfs getypeerd als de meest ongelukkige vrouw van Duitsland.

Inhoudsopgave


De jonge jaren van Eva Braun

Eva Anna Paula Braun werd geboren op 6 februari 1912 in de Zuid-Duitse plaats München. Ze werd geboren als de tweede van drie dochters van vader Friedrich Braun en Franziska Braun-Kranbürger. Haar ouders scheidden in 1921 en hertrouwden in 1922, waarschijnlijk om het leven van de kinderen gemakkelijker te kunnen maken qua financiën. Ze groeide op ver weg van de nationaalsocialistische cultuur omdat zowel haar vader als haar oudere zus Ilse weinig gecharmeerd waren van het gedachtegoed. Haar jongere zus Margarete kwam wel in de wereld van het nationaalsocialisme terecht; zij huwde een hoge officier bij de Waffen-SS.

Eva Braun ging zelf studeren aan het Katholieke Lyceum in haar geboortestad München, ze bleek zelfs een flinke aanleg te hebben voor verschillende wintersporten. Na een jaar studeren in een klooster ging ze werken voor een kantoor. Gedurende die tijd ontmoette ze Heinrich Hoffman, een goede vriend van Adolf Hitler.

Bron: Bundesarchiv, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Bundesarchiv, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Adolf Hitler

Tijdens haar werkzaamheden voor Heinrich Hoffmann leerde Eva Braun Adolf Hitler kennen, dit was in 1929. Ze bleek niet de enige jongedame te zijn die de aandacht van Adolf Hitler wilde hebben. Een liefdesbrief gaf haar meer aandacht, maar ze wilde zoveel meer. Uiteindelijk werd ze in 1932 zo jaloers dat ze zichzelf in de nek schoot. Het was aan haar zus Ilse en de artsen te danken dat ze het overleefde. Omdat Hitler eerder van dichtbij een zelfmoord had meegemaakt, wilde hij dit niet nog eens zien gebeuren. Hij kocht een appartement voor haar aan in München, dit overigens geheel tegen de wil van haar vader. Doordat Hitler het erg druk bleef houden met zijn politieke carrière, ging het weer slechter met Eva. In 1935 ondernam ze zelfs een tweede zelfmoordpoging, weer overleefde ze dit maar net. Hitler nam haar op in de huishouding.

Als minnares was ze niet alleen smoorverliefd op Adolf Hitler, maar ze was ook doodsbang voor hem. Als er visite was, had zij in een aparte kamer te blijven. Gedurende de tijd waarin ze "samen" waren, werd Eva steeds ongelukkiger. Ze voelde zich steeds eenzamer en besloot dit allemaal in haar dagboek op te schrijven. Langzaam bleek Adolf Hitler echter steeds meer en meer van haar te gaan houden. Ze traden vaker samen in het openbaar en Hitler schreef steeds vaker brieven als hij weg was.

Haar ouders waren niet te spreken over de relatie tussen de twee, maar gedurende de jaren bezochten ze Eva wel steeds vaker. Eva leefde heel erg teruggetrokken en was bij het grote Duitse publiek amper tot niet bekend, daarom kon ze vaak gemakkelijk door Europa reizen. Ondanks dat het leek dat ze niets wist van de concentratiekampen, werd na de oorlog een brief aan haar zus gevonden waarin het tegendeel bewezen werd.

Obersalzberg

Tussen 1933 en 1935 liet Eva Braun het huisje op een berg bij Obersalzberg geheel verbouwen. Hitler had dit huis in 1933 speciaal voor haar aangekocht. Ze liet twee grote vleugels aan het kleine huisje bouwen en het gehele terrein werd omheind met een hek. Huizen op dit terrein werden met de grond gelijk gemaakt. Onder andere Goerring liet voor zijn gezin ook een huis bouwen op het compleet afgesneden terrein. De twee Schotse terriërs van Braun werden voor de zekerheid strikt gescheiden gehouden van Blondi, de Duitse herder van Adolf Hitler.

Zelfmoord

Op 29 april 1945 traden Adolf Hitler en Eva Braun in het grootste geheim in het huwelijk. Na het einde van de oorlog werd dit gezien als het best bewaarde geheim van het Derde Rijk. Terwijl het huwelijk werd "gevierd" in de Führerbunker, dicteerde Adolf Hitler in de kamer ernaast zijn politieke afscheidsrede aan zijn secretaresse, Traudl Junge. Het Sovjet-artillerie vloog in de tussentijd over de bunker. Eén dag later, op 30 april 1945, pleegden Adolf Hitler en Eva Braun samen zelfmoord. Beiden namen een capsule met het dodelijke cyaankali in, Adolf Hitler schoot zich daarnaast ook nog in zijn hoofd.

Wat er daarna met de lichamen is gebeurd, is niet exact bekend. De meest gangbare theorie is dat Hitler hun lichamen volledig liet verbranden, hij wilde absoluut niet dat zijn lichaam in de handen van de Russen zou vallen. Dit omdat hij wist wat er met de Italiaanse dictator Mussolini was gebeurd. Naar het schijnt hebben de Russen de verkoolde lichamen van het echtpaar gevonden en hebben begraven op het terrein van hun inlichtingendienst in Magdenburg, Oost-Duitsland. Jaren later, waarschijnlijk rond 1970, zouden de lichamen opnieuw zijn opgegraven en gecremeerd. Hun as zou zijn uitgestrooid langs de oevers van de rivier de Elbe.

Lees verder

© 2016 - 2024 Sierd-jan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hitler schedel blijkt niet echtHitler schedel blijkt niet echtHet stuk schedel dat jarenlang als een stuk van Hitlers schedel werd beschouwd, blijkt niet van Hitler te zijn maar van…
Biografie: Adolf HitlerAdolf Hitler is geboren in Oostenrijk, maar was een Duitse politicus. Hij was leider van de Nationaal Socialistische Dui…
Leefde Adolf Hitler langer dan wij dachten?Leefde Adolf Hitler langer dan wij dachten?Hitler was niet dood, hij leefde nog voort, toen de wereld dacht dat hij aan het einde van de Tweede Wereldoorlog door z…
De FührerbunkerDe FührerbunkerTen tijde van de Tweede Wereldoorlog verbleef Adolf Hitler voor het grootste gedeelte van de tijd in de Führerbunker. De…

De vader van de detectiveverhalen: Edgar Allan PoeDe vader van de detectiveverhalen: Edgar Allan PoeEdgar Allan Poe was een Amerikaans schrijver in de negentiende eeuw. Hij wordt door veel kenners gezien als de meest inv…
Bronnen en referenties
Sierd-jan (112 artikelen)
Laatste update: 24-04-2019
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Biografie
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.