Constantijn Huygens

Constantijn Huygens Constantijn Huygens was een Nederlandse dichter en diplomaat. Hij was de vader van natuurkundige Christiaan Huygens, met wie hij ook een graf deelt in de Grote Kerk in Den Haag.

Levensloop van Constantijn Huygens

Muzikaal en talen-talent

Constantijn Huygens, geboren op 4 september 1596 in Den Haag, was de tweede zoon van Christiaan (sr.) Huygens, de secretaris van de Raad van State. Constantijn werd gedegen opgevoed en bezocht geen school, hij werd thuis door zijn vader en gouverneurs onderwezen. Al gauw bleek dat Constantijn een groot talent had wat betreft het spelen op de luit, hij werd op zijn elfde al gevraagd om te spelen voor Deense gezanten en in 1618 speelde hij voor koning Jacobus I van Engeland.

Ook bleek hij veel taalgevoel te hebben, hij beheerste zowel het Frans, Latijn, Grieks, Italiaans én Engels. De laatste twee talen leerde hij op latere leeftijd. Op zijn elfde levensjaar schreef hij zijn eerste versjes in het Latijn en bestudeerde hij de werken van klassieke schrijvers. Zijn ouders stimuleerden dit niet teveel, want het belangrijkste was dat hij eerst praktische zaken zoals dansen en paardrijden leerde.

Rechtenstudie in Leiden

In 1616 gaat Constantijn samen met zijn broer Maurits naar de universiteit in Leiden om hier een studie rechten te volgen. Maurits wordt snel teruggeroepen omdat hij zijn vader moet assisteren en rondt zijn studie dus niet af. Constantijn wel, hij is klaar in 1618 en keert dan terug naar Den Haag.

Carriére

Constantijn Huygens begon aan een voorspoedige carriére. Hij werd in 1622 tot ridder geslagen door koning James I en in 1630 wordt hij aangenomen als raad en rekenmeester, hetgeen betekende dat hij de Oranjes assisteerde in het beheer van hun goederen. Hij is tevens secretaris geweest van drie prinsen van Oranje: Frederik Hendrik, Willem II en Willem III.

Gezin Huygens

Constantijn Huygens trouwde op 6 april 1627 met Suzanna van Baerle. Het stel krijgt vijf kinderen: in 1628 werd hun eerste zoon, Constantijn, geboren, in 1629 volgde Christiaan, in 1631 Lodewijk en in 1632 Philips. In 1637 werd dochter Suzanna geboren, kort na de bevalling overlijd Suzanna van Baerle, waardoor Constantijn achterblijft als weduwnaar.

De bekendste zoon van Constantijn Huygens is Christiaan Huygens, hij vond onder ander het slingeruurwerk uit en ontdekte de ringen van Saturnus.

Hofwijck

In 1634 kreeg Constantijn Huygens een stuk grond in Den Haag aan de noordkant van het binnenhof. Hierop liet hij zijn huis Hofwijck bouwen. Dit werd zijn buitenverblijf, zijn rustpunt, waar hij even weg kon zijn van het hof (vandaar ook de naam). Hij schreef in de jaren 1650 tot en met 1652 een gedicht over zijn Hofwijck, genaamd Hofwijck. Hierin beschrijft hij hoeveel genoegen hij beleeft aan het wonen daar.

Constantijn Huygens overlijdt op 90-jarige leeftijd (uitzonderlijk oud in die tijd) op 26 maart 1687 in Den Haag. Hij is in de Grote Kerk in Den Haag begraven.

Werken van Constantijn Huygens

 • Batava Tempe, dat is 't Voor-hout van 's-Gravenhage (1621)
 • De uytlandighe herder (1622)
 • Kerkuria mastix, satyra, Dat is, 't costelick mal (1622)
 • Stede-stemmen en dorpen (1624)
 • Zedeprinten (1624)
 • Dagh-werck (1638)
 • Ghebruyck en onghebryck van 't orgel (1641)
 • Eufrasia, Ooghentroost. Aen Parthenine, bejaerde maecht, over de verduysteringh van haer een ooghe (1647)
 • Heilighe daghen (1647)
 • Pathodia sacra et profana (1647)
 • Hofwijck (1653)
 • Trijntje Cornelis (1653)
 • Spaense wijsheit. Vertaalde spreekwoorden (1656-1657)
 • Zee-straet (1667)
 • De vita propria sermonum inter liberos libri II (1677)
 • Huygens-studiën (1886)
 • Cluys-werck (in 1841 door W.J.A. Jonckbloet uitgegeven)

De werken van Constantijn Huygens waren niet voor een breed publiek geschreven. Huygens hield van moeilijke constructies en vreemde gedachtensprongen en je moest een bekende of van goede huize zijn om hem te kunnen volgen.
© 2009 - 2024 Flew, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Constantijn Huygens, een homo universalisConstantijn Huygens, een homo universalisConstantijn Huygens is een belangrijk persoon uit de Gouden Eeuw van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Const…
Ontstaansgeschiedenis van het verzamelen: NederlandIedereen heeft in zijn leven wel eens iets verzameld. Het kan gaan om de kleinste dingen tijdens kindertijd of de groots…
De uitvinding van de microscoop, verrekijker en telescoopDe uitvinding van de microscoop is een ingewikkeld verhaal. Meerdere mensen claimen de microscoop te hebben uitgevonden.…
De avonden van de MuiderkringDe benaming "Muiderkring" verwijst naar de bijeenkomsten die P.C. Hooft organiseerde op het Muiderslot voor de Amsterdam…

Guido Gezelle, Vlaams priester-dichter (1830-1899)Guido Gezelle ( 1 mei 1830 - 27 november 1899) was priester en dichter. Als geen ander heeft hij geprobeerd het Vlaams a…
Jacob Cats: de volksdichter van NederlandJacob Cats wordt gezien als dé volksdichter van Nederland. Hij was ongekend populair in zijn tijd, met name dankzij zijn…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Jan Lievens, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • DBNL.org Wikipedia
Flew (124 artikelen)
Gepubliceerd: 16-10-2009
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Biografie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.