Salvador Dalí, een geniaal kunstenaar

Salvador Dalí, een geniaal kunstenaar Salvador Dalí was een Spaanse schilder, hij staat bekend om zijn surrealistische schilderijen, waaronder "Galatea of the Spheres." De eigenzinnige kunstenaar groeide op in Spanje, en daar zijn dan ook de meeste van zijn schilderen te bewonderen in verschillende musea. Echter hoef je als je een schilderij van Dali wilt bewonderen, niet ver te reizen. Ook in Nederland zijn verschillende van zijn werken te bewonderen.

Het leven van Dalí

Dalí werd op 11 mei 1904 geboren in het Spaanse plaatsje Figueres. In dit plaatsje werd later ook het wereldberoemde Dalí-museum gevestigd. Op tienjarige leeftijd werd zijn interesse in het schilderen gewekt door de schilder Ramón Pichet, van wie hij zijn eerste tekenles kreeg. Voorbeelden voor hem waren onder andere Goya en Michelangelo, je kunt je voorstellen dat hij dus eerst impressionistische schilderijen maakte. Ook maakte hij gebruik van het kubisme.

Op zijn 29e verhuisde Salvador naar Parijs, waar hij de beroemde Spaanse schilder Pablo Picasso leerde kennen. Hier werd zijn interesse voor het surrealisme gewekt. Na deze periode heeft hij nog 25 jaar in de VS gewoond, waarna hij uiteindelijk weer terugkeerde naar Spanje. Dalí overleed in 1989 aan een hartstilstand. Hij werd 84 jaar oud.

Dalí zelf

Dalí werd door zijn omgeving omschreven als een gekke, excentrieke man. Een citaat van hemzelf: "het enige verschil tussen mij en een krankzinnige is dat ik niet krankzinnig ben."

De schilderijen van Dali

Dalí heeft talloze schilderijen gemaakt. De bekendste zijn:
 • Tristan en Isolde
 • Brandende Giraffe
 • De volharding der herinnering
 • Galatea van de hemellichamen

Musea

Nog nooit in het echt een schilderij van Dalí gezien? Daarvoor hoef je nooit ver te reizen, want ook in Nederland hangen er schilderijen van hem in het museum Boymans van Beuningen in Rotterdam.

Spanje

Uiteraard hangen de meeste werken van Dalí in het Dalí-museum te Figueras. Een echte aanrader voor liefhebbers van deze eigenzinnige kunstenaar. Zelfs het gebouw waarin het museum gevestigd is, is al een bezienswaardigheid op zich. Ook in Pubol en Portliggat zijn Dalí-musea te vinden. In Madrid zijn er werken van Salvador Dalí te zien in het Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía en het Museo Thyssen-Bornemisza.

VS

 • Het Guggenheim, het MOMU en het Metropolitan Museum of Modern Art in New York.
 • Minneapolis Institute of Arts in Minnesota.
 • Salvador Dalí Museum in Florida.

Groot-Brittannië

 • National Galleries of Scotland in Edinburgh.
 • Tate Modern Museum in Londen.

Italië

 • Het Guggenheim Museum in Venetië.
© 2007 - 2024 Funkyfish, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Salvador Dali: een biografieSalvador Dali, één van wereld bekendste surrealistische kunstenaars. Zijn kunstwerken hadden bijna altijd betrekking op…
Het leven van DaliSalvador Dali is een van de meest controversiële en excentrieke kunstenaars van de 20e eeuw. Zelf hield Dali zich voor e…
Salvador Dali; het gezicht van het surrealismeSalvador Dali; het gezicht van het surrealismeAls een van de meest excentrieke schilders die de kunstwereld ooit gezien heeft, speelde Salvador Dali een belangrijke r…
Salvador Dali: Galatea of the SpheresGalatea of the Spheres, één van de schilderijen van de surrealistische kunstenaar Salvador Dali. Dit schilderij wordt in…

Biografie D U StikkerBiografie D U StikkerDe biografie van Dirk Uipko Stikker. Hij leefde tussen 1897 en 1968, hij was in de politiek actief. En was voorzitter va…
Bronnen en referenties
Funkyfish (226 artikelen)
Laatste update: 24-12-2019
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Biografie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.