Nijntje: Dick Bruna’s konijntje wereldberoemd
In 1955 verschijnt het eerste boek over nijntje. Een klein wit getekend konijntje. Het is dan dat Dick Bruna tijdens een vakantie zijn oudste zoon vertelt over een konijntje dat hij net zag lopen in de buurt van hun vakantiehuisje. Hij maakt er tekeningetjes bij van een konijntje dat later wereldberoemd zou worden. Dat kleine lieve konijntje maakt zich al snel geliefd bij iedereen en verovert niet alleen Nederland, maar de hele wereld. Waar de rest van de wereld haar wel vaak Miffy noemt, omdat Nijntje zo moeilijk uit te spreken is.
Dick Bruna vertelt al tekenend
Het begon met een echt konijntje
Dick Bruna wordt in 1927 geboren in Utrecht. In 1951 gaat hij boekomslagen en affiches ontwerpen voor uitgeverij A.W. Bruna & Zoon, het bedrijf van zijn vader. Als ontwerper gaat het al gauw goed. In 1953 verschijnt zijn eerste prentenboek ‘De Appel’. Datzelfde jaar trouwt hij met Irene de Jongh. Een jaar later wordt zijn oudste zoon Sierk geboren. Dick Bruna had een konijntje buiten zien huppelen. Vertellend over een konijntje aan zijn zoon wordt ook nijntje geboren. Het eerste prentenboek over nijntje verschijnt in 1955. In 1958 krijgt het echtpaar Bruna nog een zoon Marc, gevolgd in 1961 door dochter Madelon. Intussen wint nijntje steeds meer aan populariteit. Er verscheiden verschillende prentenboekjes en in 1977 is er in Arnhem zelfs een heuse tentoonstelling gewijd aan nijntje pluis. En dan is er natuurlijk nog het nijntje museum.
Nijntje Museum in Utrecht
Een museum speciaal voor peuters en kleuters. Een museum helemaal in het teken van nijntje en zijn vriendjes. Peuters en kleuters beginnen in het huis van nijntje. Ze mogen alles verkennen. De keuken, de slaapkamer, de tuin met de schuur van Boris Beer. Natuurlijk ook even hameren net als Boris Beer. Er zijn spelletjes, magneten voor op de muur, de dieren van de boerderij en de dierentuin en een echte weg met spoorwegovergang, waar je zelf kunt fietsen of de slagbomen naar beneden of omhoog haalt. Er is ruimte om te tekenen en knutselen, om natuurlijk ook om alle nijntje boekjes te lezen.
Het museum is te vinden aan de Agnietenstraat 2, 3512 XB Utrecht.
Nijntje gaat internationaal
Naast nijntje in boekvorm, heeft het konijntje in 1992 haar tv-première. Het jaar daarvoor stond zij centraal in een tentoonstelling in Parijs. Maar nijntje gaat nog veel verder. In 1997 ontwerpt Dick Bruna een serie postzegels voor Japan. Hiermee is hij de eerste niet-Japanner die postzegels voor Japan ontwerpt. Nijntje komt zelfs in het
Guinness Book of Records terecht als zij in 2000 maar liefst 37.865 verjaardagskaarten uit 80 verschillende landen ontvangt. In 2001 wordt nijntje de musical geschreven door Ivo de Wijs met muziek van Joop Stokkermans. Er volgen nog meer musicals, zoals: nijntje is er weer (2004) en nijntje op vakantie (2007).
Nijntje gaat internationaal en wordt Miffy
In 2004 wordt nijntje, internationaal beter bekend als miffy, benoemd tot New York City’s family Tourism Ambassador. Dick Bruna zelf is dan al 3 jaar eerder benoemd tot Commandeur in de orde van Nassau. De hoogst mogelijke koninklijke onderscheiding in Nederland. Ook in de bioscoop en op de computer is nijntje te zien: de eerste app is in 2012 ontwikkeld en in 2013 verschijnt nijntje de film. Intussen op het strand van Scheveningen zijn er nijntje-palen. Speciaal voor de kleine kinderen om hun plekje terug te vinden.
Producten rondom nijntje
Behalve in de boekhandel, het strand, de media, musea en op het toneel, is ook de merchandise rondom nijntje enorm. In 1996 wordt Mercis Publishing BV opgericht om alle uitgeefrechten rondom nijntje wereldwijd te exploiteren.
Een greep uit de collectie nijntje merchandise:
- van knuffels
- speelgoed
- een nijntje bakset
- nijntje servies
- nijntje bestek
- spellen en puzzels
- posters
- schoolspulletjes
- behang
- babyspulletjes
- wekker
- feestslingers, vlaggen en ballonnen
- kapstokjes en peuterstoeltjes
- lampen
- DVDs
- fietsbellen
- Delfts blauw porselein
- tot aan nijntje parfum toe
De prentenboeken van nijntje
'Ik geef ieder kind de ruimte zijn eigen fantasie in te vullen.’
Dick Bruna (1927-2017)
Los van de nijntje producten, begon het natuurlijk allemaal met een boekje. Vanaf 1959 een prentenboekje van 16 bij 16 cm met 24 pagina’s. Op elke pagina rechts staat een tekening en op elke pagina links staat een versje van 4 regels. In de boekjes wordt consequent geen gebruik gemaakt van hoofdletters. Om deze reden wordt nijntje dus ook niet met een hoofdletter ‘n’ geschreven.
Een boekje dat uiteindelijk in meer dan 50 verschillende talen verschijnt, ook in braille. Op 86-jarige leeftijd geeft Dick Bruna in 2014 aan te stoppen met tekenen. In 2011 verscheen het laatste Nijntje-boek.
Een greep uit de selectie nijntjeboeken
Enkele titels:
- kleine pluis
- naar buiten met nijntje
- nijntje in de dierentuin
- nijntje gaat op reis
- nijntje gaat logeren
- nijntje in de sneeuw
- nijntje wordt kunstenaar
- nijntje in de tent
- hangoor
- nijntje’s eerste woordenboek
Nijntje is niet alleen
nijntje heeft een heleboel vriendjes en familie om haar heen. Zo zijn er onder meer:
- snuffie, het hondje
- aagje en willemijn, de vriendinnetjes van nijntje
- boris en barbara beer
- nina, nijntje’s penvriendinnetje van heel ver weg
- biggetje
- daan, nijntje’s klasgenootje
- opa en oma pluis
- tante trijn
Samen maken ze heel wat mee. Kortom, alle reden om gauw met het lief klein konijntje op avontuur te gaan!
Lees verder