InfoNu.nl > Kunst en Cultuur > Diversen > Buro HDK 2018 en het Hidde Dirks Kat-jaar op Ameland

Buro HDK 2018 en het Hidde Dirks Kat-jaar op Ameland

Buro HDK 2018 en het Hidde Dirks Kat-jaar op Ameland Buro HDK 2018 is een open kunstproject op Ameland rondom de Amelander walvisvaarder Hidde Dirks Kat. In 2018 is het tweehonderd jaar geleden dat het dagboek verscheen waarin Kat over zijn lotgevallen schreef. Dat feit was voor twee kunstenaars reden om het initiatief te nemen tot het organiseren van HDK-jaar in 2018. De twee, Egbarta Veenhuizen en Dolph Kessler, willen dat niet samen doen en bedachten een ‘open kunstproject’: zij maken het begin in de vorm van het Buro HDK 2018 en vragen aan de Amelanders om bij te dragen met andere projecten die binnen het thema van Hidde Kat en de Walvisvaart passen en van 2018 een Hidde Kat Festivaljaar te maken. Het Buro HDK 2018 is de verzamelplaats van alle projecten.

Het kleine huisje van het Museum Sorgdragen - Buro HDK

Hidde Dirks Kat

De Amelander walvisvaarder en robbenjager Hidde Kat leed in 1777 schipbreuk op Groenland. Hij werd gered door Eskimo’s, waar hij liefdevol over schrijft, maar die hij ook "de wilden" noemt. Over zijn reis, schipbreuk en redding schreef hij het dagboek “Eener reize ter Walvisch- en Robbenvangst gedaan in de jaren 1777 en 1778”. Het dagboek werd in 1818 uitgegeven en is een vlot geschreven verhaal vol interessante wetenswaardigheden en treffende observaties. Het leest als een trein. De initiatiefnemer van het project Buro HDK 2018, Dolph Kessler, meent dat de avonturen van Hidde Dirks Kat op gelijke hoogte staan als de epische belevenissen van Willem Barentsz, Captain Cook en Ernest Shackleton.

Doortje Ponne / Bron: Dolf KesslerDoortje Ponne / Bron: Dolf Kessler
<BR>
Eskimo's / Bron: Egbarta Veenhuizen
Eskimo's / Bron: Egbarta Veenhuizen
Hidde Kat / Bron: Egbarta VeenhuizenHidde Kat / Bron: Egbarta Veenhuizen

Buro HDK 2018

Dolph Kessler staat samen met kunstenares Egbarta Veenhuizen aan de basis van het kunstproject. Buro HDK 2018 moet uitgroeien tot een festivaljaar vol van activiteiten rondom Kat. Het is een ‘open kunstproject’, zodat iedereen een bijdrage kan leveren, als het maar binnen het thema Kat en walvisvaart valt.

Kunstmaand Ameland

Ebgarta Veenhuizen exposeerde tijdens Kunstmaand Ameland 2015 met haar tekeningen in Galerie Bo Lumen in Ballum. Daar hing onder meer een tekening van walvisvaarder Kat. Die tekening en reizen naar Groenland, IJsland en Alaska plus het feit dat de uitgave van het Dagboek tweehonderd jaar oud is in 2018, inspireerde Veenhuizen en Kessler om een project rond Hidde Kat op te zetten. Het resulteerde in Buro HDK 2018. Het Buro is ingericht in het kleine huisje van het museum Sorgdrager in Hollum op Ameland. Daar zijn sinds februari 2016 tekeningen van Veenhuizen en foto’s van de Groenlandreis van Kessler tentoongesteld. Maar het is meer. In het huisje zit ook Doortje Ponne, een zogenaamde nazaat van Kat. Zij inventariseert alle ideeën rond een kunstproject, dat in het jaar 2018 tot een festivaljaar moet leiden. Het Buro blijft open tot aan de Kunstmaand van 2016 en wordt na november 2016 weer ingericht. Het kleine huisje van het museum Sorgdrager blijft tot en met 2018 in gebruik voor het HDK 2018-project. Egbarta Veenhuizen hangt er regelmatig nieuwe tekeningen neer.

Projecten voor festivaljaar

Binnen het overkoepelende HDK 2018-festivaljaar vallen diverse projecten:
 • Er is een website opgezet en ingericht, te vinden op HDK2018.
 • Er verschijnt een poëziebundel met de titel ”Op de breuklijn van het ijs” en met tekeningen van Egbarta Veenhuizen, waarin tien hedendaagse dichters reageren op de reis, schipbreuk en redding van Hidde Kat. Redacteur is Peter van Lier, dichter te Marrum.
 • In de eerste helft van 2017 verschijnt er een boek met tekeningen van tekenaar en graficus B.C. Epker die het dagboek van Hidde Kat op eigentijdse wijze gaat verbeelden.
 • Er komt een hertaling van het dagboek van Hidde Kat, met daarin inleidingen van onder meer schrijver en journalist Gerrit Jan Zwier en Gijs van der Ham, conservator van het Rijksmuseum.
 • Er wordt een klein Arctisch kookboekje met recepten uit de tijd van Kat uitgegeven, samengesteld door Anne Meinardi en met illustraties van Egbarta Veenhuizen.
 • Vormgever Jan de Waard onthult in een fantastische vertelling het geheime leven van Hidde Kat. Hij ontwerpt daarbij een reeks dozen met attributen die gevonden zijn in een tot nu toe ‘vergeten kast’ in het museum Sorgdrager.
 • In oktober 2016 verschijnt er een HDK-krant waarin alle ideeën zijn opgenomen die in 2018 uitvoering krijgen. Het betreft onder meer beeldende kunst, een verhalenfestival, een filmfestival, muziek, theater en culinaire activiteiten, veelal door Amelanders bedacht en op Ameland uitgevoerd.

Overdracht

De eerste fase van het kunstproject HDK 2018 eindigt in het najaar van 2016 met een HDK-krant. Kessler en Veenhuizen dragen dan het project over aan de Amelander gemeenschap. HDK 2018 wil aanhaken bij het thema Sense of place zoals dat in Friesland in
Dolph Kessler en Egbarta Veenhuizen / Bron: Persbureau AmelandDolph Kessler en Egbarta Veenhuizen / Bron: Persbureau Ameland
voorbereiding is in het kader van Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018.

Dolf Kessler

Dolph Kessler is in 1950 geboren in Amsterdam. Hij is documentairefotograaf sinds 2005 en publiceert regelmatig in magazines en kranten. Kessler gaf verschillende fotoboeken van zijn werk uit en hij is bedenker van kunstprojecten. Kessler woont en werkt in Oenkerk.

Egbarta Veenhuizen

Egbarta Veenhuizen is in 1953 in Oostzaan geboren. Van 1981 tot 1986 deed ze de Kunstacademie ABK Minerva in Groningen en vestigde zich als kunstenares. Ze woont en werkt in Oenkerk, Friesland. Veenhuizen deed verschillende keren mee aan Kunstmaand Ameland en Lauwersland Kunstroute Kunst aan Huis.

Lees verder

© 2016 - 2017 Sjaanfanameland, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Paardenkracht en Mannenmoed op Ameland - collagetheaterPaardenkracht en Mannenmoed op Ameland - collagetheaterTer ere van het jubileum van het Interkerkelijk Zangkoor Ameland – het koor bestaat in 2011 zestig jaar - studeerden de…
Hollum – Het westelijkste dorp op AmelandHollum – Het westelijkste dorp op AmelandAmeland heeft vier dorpen en een buurtschap. De dorpen zijn Hollum, Ballum, Nes en Buren en het buurtschap heet Kooiplaa…
Culturele Hoofdstad van Europa 2018 – Club 2018nieuws uitgelichtCulturele Hoofdstad van Europa 2018 – Club 2018In 2018 is Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa. In de Friese hoofdstad en in de provincie staan tal van pr…
Waddeneiland Ameland – Beroemde en bekende eilandersWaddeneiland Ameland – Beroemde en bekende eilandersAmeland is bekend van de walvisvaart en Hidde Dirks Kat was een van de beroemde Amelander commandeurs. Hij overwinterde…
Ameland Acappella - zingen op het eilandAmeland Acappella - zingen op het eilandAmeland is muzikaal en dat trekt muzikanten naar het eiland. Met diverse evenementen klinkt de muziek in velerlei stijle…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: NN
 • http://hdk2018.nl/amelander-kunstproject-buro-hdk2018/ Geraadpleegd op 10 augustus 2016
 • http://www.persbureau-ameland.nl/nieuwe-tekeningen-in-buro-hdk Geraadpleegd op 10 augustus 2016
 • http://www.egbarta.nl Geraadpleegd op 10 augustus 2016
 • http://www.dolphkessler.nl/?menu=contact%20/%20te%20koop&menunr=6&actie=showintro&fotonr=&projectnr=&catnr=&language=1 Geraadpleegd op 10 augustus 2016
 • Afbeelding bron 1: Dolf Kessler
 • Afbeelding bron 2: Egbarta Veenhuizen
 • Afbeelding bron 3: Egbarta Veenhuizen
 • Afbeelding bron 4: Persbureau Ameland

Reageer op het artikel "Buro HDK 2018 en het Hidde Dirks Kat-jaar op Ameland"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Sjaanfanameland
Laatste update: 15-08-2016
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Diversen
Special: Ameland
Bronnen en referenties: 9
Schrijf mee!