Kerst-/Sinterklaascadeauspel

Kerst-/Sinterklaascadeauspel 's Avonds is het al donker, de kaarsjes gaan weer aan, het is weer gezellig. De feestdagen staan weer voor de deur en we gaan weer afspreken waar we wat gaan vieren. De vraag is wat er gedaan wordt. Als er cadeaus van Sinterklaas of onder de kerstboom komen is hier een manier om die op een leuke wijze uit te delen. Het is een leuke klus om samen met de kinderen te maken, maar ook in je eentje of met z'n tweeen kun je goed aan de slag. De bedoeling is dat er een spel gespeeld wordt waarbij iedereen na een opdracht aan de beurt komt om een cadeau uit te delen. Het spel doet denken aan Party & Co, maar dan toegespitst op uw eigen familie-/kennissenkring, kennis, hobby's enzovoorts. We gaan hier uit van een gezelschap van 6 personen, met kinderen vanaf ong. 10 jaar, die zelfstandig mee kunnen doen. Eventuele kleintjes mogen natuurlijk altijd helpen.
Het materiaal is aangegeven voor Kerst, maar kan aangepast worden voor Sinterklaas (staat onderaan dit artikel).

Voorbereiding

Benodigdheden:

 • 4 bladen groen of rood karton van 50 x 65 cm
 • plakband
 • 1 blad roze karton (kleur natuurlijk naar eigen keus)
 • 1 blad geel karton
 • 1 blad l.blauw karton
 • lijm
 • glitter voor de versiering
 • 1 vlaggetje per persoon
 • klei
 • 1 dobbelsteen
 • muziekinstallatie
 • encyclopedie of andere boeken
 • tekenpapier (hangt van de opdrachten af)
 • viltstiften
 • vouwblaadjes (hangt van de opdrachten af)
 • fijnschrijver
 • evt. ander materiaal t.b.v. de opdrachten

Knip uit 4 aan elkaar geplakte, grote stukken groen karton (samen een stuk van 1 x 1.30 m) een kerstboom. Knip dan uit bijv. roze papier 10 tot 15 rondjes (Ø 6 cm), uit geel papier 10 tot 15 vierkantjes van 6 cm en uit blauw papier 10 tot 15 driehoekjes. Plak die vormen om en om, dus eerst een rondje, dan een vierkantje, dan een driehoekje, rondje, vierkantje etc. in een slingervorm op de kerstboom. Nummer de vormpjes van 1 tot minimaal 30 (hangt af van het aantal opdrachten).

Zorg dat er voor ieder persoon een pion is, evt. gemaakt van een bolletje klei met een vlaggetje voorzien van de naam.

Knip ook uit roze, geel en blauw kaartjes van ong. 6 x 10 cm, waar later de opdrachten op geschreven worden.

Verzin nu 10 opdrachten met 3 opzoekvragen (zoals bij Twee voor Twaalf), 4 tekenopdrachten, 3 vouwopdrachten o.i.d. Schrijf deze opdrachten op deroze kaartjes. Verzin 10 opdrachten met muzikale vragen, zoals een lied zingen, een titel raden, karaoke, kinderliedjes, uitbeelden etc. Schrijf deze op de gele kaartjes. Verzin 10 opdrachten met weetvragen, die niet opgezocht mogen worden. Denk aan hoofdsteden, dierennamen, krantenberichten etc. Schrijf deze opdrachten op deblauwe kaartjes.

Ga bij het verzinnen van de opdrachten uit van de mensen waar u Kerst mee viert, van welke muziek ze houden, de hobby's, waar ze wel of niet geweest zijn etc. Leg de kaartjes, geschud, ondersteboven op een stapel, dus met de tekst naar beneden.

Het spel

Leg de uitgeknipte kerstboom op een tafel, zodat iedereen er bij kan. De pionnen staan op een centraal punt bij elkaar. De kaartjes worden op een strategische plek gelegd. Degene die het eerste 6 gooit met de dobbelsteen mag beginnen.

De kleur van de plek waar de pion op komt te staan is bepalend voor de opdracht, dus kom je op een blauw driehoekje, dan moet er een blauw kaartje met de betreffende opdracht gepakt worden; kom je op een roze rondje, pak je een roze kaart etc. Bij sommige vragen mag niet geholpen worden, bij andere kun je het hele gezelsschap mee laten zingen enz. Als de opdracht goed volbracht is, dan mag de persoon een cadeau pakken en aan diegene geven wiens naam erop staat. Is de opdracht niet goed gegaan, dan wordt er geen cadeau gepakt. De gebruikte kaartjes worden op een aparte stapel gelegd.

Het lijkt veel werk, maar als je eenmaal bezig bent komen er steeds meer ideeën. Schrijf de opdrachten duidelijk op of print ze via de computer, waarna ze later op de goede kartonnetjes geplakt kunnen worden. Maak er een gezellig feest van, met behulp van dit spel gaat dat zeker lukken. Aanrader: vroeg beginnen of er de hele avond voor uittrekken.

Idee voor Sinterklaasfeest:

Dit spel kun je, aangepast, ook gebruiken bij het Sinterklaasfeest!

In plaats van een kerstboom teken je dan een grote Sinterklaas, een hele grote jutezak, een paard o.i.d., de rondjes en andere vormen knip je als pakjes uit en plak je op volgorde op de Sint, zak, paard etc. Succes verzekerd!

Veel plezier en prettig Kerstfeest (of Sinterklaasfeest)!
© 2007 - 2024 Tanya, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Leuke en originele kerstcadeaus om te geven!Leuke en originele kerstcadeaus om te geven!Elk jaar is het weer de vraag wat een leuk en origineel cadeau is om aan iemand te geven met kerstmis. December is de fe…
Kerstcadeaus kopen? Dat kan goedkoper!Kerstcadeaus kopen? Dat kan goedkoper!December is een drukke maand. Op 5 december vieren veel Nederlanders namelijk het sinterklaasfeest. Na het sinterklaasfe…
Hoe vind je een geschikt kerstcadeau?Het is elk jaar lastig om voor iemand een leuk kerstcadeau te vinden. Soms is het zelfs moeilijk om voor jezelf wat te v…
Leuke, originele kerstwensenHet is weer bijna kerst, en met kerst versturen en ontvangen we allemaal graag kerstkaarten. Het is een teken van wederz…

Tien tips om een mooi sinterklaasgedicht te makenTien tips om een mooi sinterklaasgedicht te makenVoor de een is het een eitje, maar voor de ander een noodzakelijk kwaad of een regelrechte marteling: het sinterklaasged…
Mid-Autumn FestivalMid-Autumn FestivalTijdens de 15e dag van de 8e maand van de Chinese kalender wordt het Mid-Autumn Festival gevierd. Deze dag valt in septe…
Tanya (10 artikelen)
Laatste update: 02-12-2010
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.