InfoNu.nl > Kunst en Cultuur > Geschiedenis > De kleding van Sinterklaas: de mantel, de mijter en de staf

De kleding van Sinterklaas: de mantel, de mijter en de staf

De kleding van Sinterklaas: de mantel, de mijter en de staf Waarom draagt Sinterklaas eigenlijk een mantel en een mijter en loopt hij met een staf? Dat vragen veel kinderen zich vaak af. De Sint draagt een mantel en een mijter omdat hij eigenlijk gewoon een katholieke bisschop is. En katholieke bisschoppen als Sinterklaas dragen nu eenmaal een mantel en een mijter. Wie de Sint een handje wil helpen met het aantrekken van zijn kledij moet wel de basisbegrippen kennen. En ook weten dat de Goedheiligman niet echt precies dezelfde kleding draagt als een katholieke bisschop.

Sinterklaas draagt andere kleding dan andere katholieke bisschoppen

De kleding van Sinterklaas bestaat uit een mantel, de mijter en de staf. Maar dat is niet hetzelfde als der kleding van de Katholieke bisschoppen. De kleding van Sinterklaas is zelfs helemaal niet in overeenstemming met de dresscode van de Katholieke bisschoppen. In de katholieke kerk dragen bisschoppen namelijk nooit een rode bisschopsmantel. Dat is bijna een beetje vloeken in de kerk. Maar de Sint draagt wel rood. Omdat dit staat voor liefde en liefdadigheid wordt er voor hem een uitzondering gemaakt.

De kleuren van mijters van bisschoppen

De mijter is het hoofddeksel op het hoofd van de Sinterklaas, maar ook op het hoofd van katholieke bisschoppen. Normale bisschoppen mogen alleen maar bepaalde kleuren dragen. Dit zijn:
  • Ecru
  • Geel
  • Groen
Op de mijter van een bisschop staat bovendien een omgekeerde T. Bij de Sint is dat niet het geval. Sinterklaas heeft op zijn mijter een kruis staan.

Wat is een tabberd?

In Sinterklaasliedjes gaat het ook altijd over en tabberd. Maar wat is een tabberd? Niet de rode mantel, wat veel wordt gedacht. Maar het is de paarse rok die hij onder zijn mantel draagt. Heel handig paardrijden is het niet met zon tabberd dus de Sint die de daken op moet mag ook een paarse rijbroek of een wijde paarse rijrok aantrekken.

De albe over de tabberd

Sinterklaas heeft over zijn tabberd een albe aangetrokken. Een albe is een wit linnen soort jurk. Opvallend zijn vooral de uitlopende grote mouwen van de albe. De Sint draagt wit omdat deze kleur de reinheid aangeeft van de bisschop in kwestie. Soms gaat de albe wat verschuiven. Om dat te voorkomen heeft Sinterklaas om zijn middel ook nog een lang wit koord zitten. Dit heet de cingel. Ook de cingel heeft een doel. Het betekent namelijk dat Sinterklaas zichzelf kan beheersen en dat hij kuis is.

De stola van Sinterklaas

Sinterklaas heeft om zijn hals een lange smalle strook stof die stola wordt genoemd. Deze stola hangt vanaf de nek naar beneden tot vlak boven de grond. De kleur is meestal gelijk aan de kleur van de mantel. De stola staat trouwens voor de waardigheid van de Sint.

De handschoenen van de Sint

Sinterklaas draagt ook vaak witte handschoenen. Soms zijn ze trouwens ook paars. Deze handschoenen worden nooit door bisschoppen gedragen, alleen de Sint mag dat.

De grote ring van Sinterklaas

De Goedheiligman draagt aan zijn vinger ook bijna altijd een grote ring met een robijn. Dit sieraad hoort aan de rechterkant te zitten zoals dat ook het geval is bij katholieke priesters. Maar de Sint draagt hem links. Dat is omdat hij de kindertjes dan veel beter een hand kan geven.

De mantel van de Sint: simpele versie van de priesterlijke kazuifel of koormantel

De mantel van Sinterklaas is eigenlijk een vereenvoudigde vorm van een priesterlijke kazuifel die ook wel koormantel wordt genoemd. Het origineel lijkt op een poncho en heeft openingen aan de zijkanten. Sinterklaas heeft een speciale mantel die aan de voorkant open is. Dit is zo gedaan omdat hij vaak buiten is. De kazuifel is gemaakt van fluweel en heeft ook nog eens een schouderjasje. Daaraan hangen franjes.

De staf van Sinterklaas

De staf van Sinterklaas is en kromstaf die goud van kleur is. Het is echt een instrument van een bisschop. Alleen ook hier heeft Sinterklaas weer een andere staf dan de andere bisschoppen. Zij krul op de staf is namelijk veel groter dan die van een gewone katholieke bisschop.
© 2010 - 2019 Singalees, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Waar bestaat het pak van Sinterklaas uit?Waar bestaat het pak van Sinterklaas uit?Hoe komt het toch dat de Sinterklaas er altijd hetzelfde uitziet? Waarom heeft hij elke dag dezelfde kleren aan en hoeve…
Sinterklaas en zijn kledingIeder jaar rond de laatste helft van november, komt Sinterklaas Nederland weer met zijn bezoek vereren. Op 6 december ve…
SinterklaasfeestWat zijn de typische kenmerken van het sinterklaas feest en hoe is het ontstaan? waarom word er nu pakjesavond gevierd?
Sinterklaas, zwarte piet en de SymbolenSinterklaas, zwarte piet en de SymbolenIedereen kent de Symbolen van de Sint en zijn Zwarte Pieten wel. Maar weet u ook dat de Symbolen van Sinterklaas en Zwar…
Sinterklaas: Geschiedenis en symboliekSinterklaas: Geschiedenis en symboliekVoordat Sinterklaas Sinterklaas werd, was hij een man genaamd Nicolaas. Door zijn goede daden werd hij als heilig verkla…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "De kleding van Sinterklaas: de mantel, de mijter en de staf"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Roelof, 18-09-2018 22:52 #2
Als Sinterklaas een paarse rok heeft ipv een paarse broek, wat draagt hij onder de paarse rok? Een maillot? Overigens is dit een serieuze vraag!

Jan Mens, 04-12-2010 14:44 #1
Onlangs zag ik op TV Sinterklaas in Amsterdam met i.p.v. een kruis 3 x-tekens (het gemeentewapen)op zijn mijter.plus nog eens langs zijn mantal aan weerszijden een sliert waarop ook het gemeentewapen. Het moet niet gekker worden

Infoteur: Singalees
Laatste update: 26-02-2017
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 3
Reacties: 2
Schrijf mee!