De kleding van Sinterklaas: de mantel, de mijter en de staf
Waarom draagt Sinterklaas eigenlijk een mantel en een mijter en loopt hij met een staf? Dat vragen veel kinderen zich vaak af. De Sint draagt een mantel en een mijter omdat hij eigenlijk gewoon een katholieke bisschop is. En katholieke bisschoppen als Sinterklaas dragen nu eenmaal een mantel en een mijter. Wie de Sint een handje wil helpen met het aantrekken van zijn kledij moet wel de basisbegrippen kennen. En ook weten dat de Goedheiligman niet echt precies dezelfde kleding draagt als een katholieke bisschop.
Sinterklaas draagt andere kleding dan andere katholieke bisschoppen
De kleding van Sinterklaas bestaat uit een mantel, de mijter en de staf. Maar dat is niet hetzelfde als de kleding van de Katholieke bisschoppen. De kleding van Sinterklaas is zelfs helemaal niet in overeenstemming met de dresscode van de Katholieke bisschoppen. In de katholieke kerk dragen bisschoppen namelijk nooit een rode bisschopsmantel. Dat is bijna een beetje vloeken in de kerk. Maar de Sint draagt wel rood. Liturgisch rood om precies te zijn. Omdat dit staat voor liefde en liefdadigheid wordt er voor hem een uitzondering gemaakt.
De kleuren van mijters van bisschoppen
De mijter is het hoofddeksel op het hoofd van de Sinterklaas, maar ook op het hoofd van katholieke bisschoppen. Normale bisschoppen mogen alleen maar bepaalde kleuren dragen. Dit zijn:
Vroeger waren er wel mijters in de liturgische kleuren (liturgische kleuren zijn kleuren die door het jaar heen in de kerk worden gedragen door de voorgangers. Paars, wit, groen en rood horen bij een bepaalde periode in de kerk en ze hebben allemaal zo hun eigen betekenis. Het rood van de Sint hoort daar dus ook bij.) Op de mijter van een bisschop staat bovendien een omgekeerde T. Bij de Sint is dat niet het geval. Sinterklaas heeft op zijn mijter een kruis staan.
Wat is een tabberd?
In Sinterklaasliedjes gaat het ook altijd over en tabberd. Maar wat is een tabberd? Niet de rode mantel, wat veel wordt gedacht. Maar het is de paarse rok die hij onder zijn mantel draagt. Heel handig paardrijden is het niet met zo’n tabberd dus de Sint die de daken op moet mag ook een paarse rijbroek of een wijde paarse rijrok aantrekken. Paars is de kleur van de bisschop dus daarom is de tabberd paars. Die kleur wordt overigens alleen gebruikt voor de tabberd.
De albe over de tabberd
Sinterklaas heeft over zijn tabberd een albe aangetrokken. Een albe is een wit linnen soort jurk. Opvallend zijn vooral de uitlopende grote mouwen van de albe. De Sint draagt wit omdat deze kleur de reinheid aangeeft van de bisschop in kwestie en staat voor de heiligheid van iemand die gedoopt is. Soms gaat de albe wat verschuiven. Om dat te voorkomen heeft Sinterklaas om zijn middel ook nog een lang wit koord zitten. Dit heet de cingel. Ook de cingel heeft een doel. Het betekent namelijk dat Sinterklaas zichzelf kan beheersen en dat hij kuis is.
De stola van Sinterklaas
Sinterklaas heeft om zijn hals een lange smalle strook stof die stola wordt genoemd. Deze stola hangt vanaf de nek naar beneden tot vlak boven de grond. De kleur is meestal gelijk aan de kleur van de mantel. De stola staat trouwens voor de waardigheid van de Sint.
De handschoenen van de Sint
Sinterklaas draagt ook vaak witte handschoenen. Soms zijn ze trouwens ook paars. Voor Vaticanum II droegen alle bisschoppen handschoenen. Sinterklaas draagt dus eigenlijk gewoon de kleding van voor Vaticanum II. Het Vaticanum II is overigens een soort kerkvergadering die ook wel Tweede Vaticaans Oecumenisch Concilie wordt genoemd. Deze werd van 11 oktober 1962 tot 8 december 1965 gehouden en had tot doel het moderniseren van de Rooms Katholieke kerk.
De grote ring van Sinterklaas
De Goedheiligman draagt aan zijn vinger ook bijna altijd een grote ring met een robijn. Dit sieraad hoort aan de rechterkant te zitten zoals dat ook het geval is bij katholieke bisschoppen, kardinalen en de paus. Maar de Sint draagt hem links. Dat is omdat hij de kindertjes dan veel beter een hand kan geven. Op oude afbeeldingen van de Goedheiligman is wel te zien dat hij de ring rechts draagt en de staf links. Dat is in de loop der tijden dus veranderd. De ring wordt overigens nooit gedragen door priesters.
De mantel van de Sint: de koormantel
De mantel van Sinterklaas is eigenlijk een koormantel. Het origineel lijkt op een poncho en heeft openingen aan de zijkanten. Sinterklaas heeft een speciale mantel die aan de voorkant open is. Dit is zo gedaan omdat hij vaak buiten is. Een koorkap is een open mantel in de liturgische kleur, die de priester aandoet voor bijvoorbeeld de vespers of een andere plechtigheid zonder Eucharistie. Verder draagt de Sint een schouderjasje. Daaraan hangen franjes.
De staf van Sinterklaas
De staf van Sinterklaas is een kromstaf die goud van kleur is. Het is echt een instrument van een bisschop. Alleen ook hier heeft Sinterklaas weer een andere staf dan de andere bisschoppen. Zij krul op de staf is namelijk veel groter dan die van een gewone katholieke bisschop.