5 december en de pakjespieten

5 december en de pakjespieten Ieder jaar is het op vijf december pakjesavond en komt de Sint bij veel kinderen op bezoek met zijn Pieten om cadeautjes te brengen. Waarom is het pakjesavond op vijf december? Wat doet de Sint op zes december en wie pakt al die cadeautjes in?

Vijf december

Ieder jaar wordt op vijf december pakjesavond gevierd. De Sint geeft dan alle kinderen extra cadeautjes omdat hij dan jarig is. Normaal krijgt iedereen cadeautjes als ze jarig zijn, maar de Sint vindt het zo leuk dat alle kinderen liedjes zingen op zijn verjaardag en tekeningen voor hem maken dat hij vindt dat de kindjes ook leuke verrassingen verdienen. Voor de Sint is het dan ook erg hard werken op zijn verjaardag. In de weken voor zijn verjaardag zetten de kinderen af en toe een schoentje en kan hij het makkelijk bij houden op zijn snelle paard, maar op pakjesavond wil iedereen tegelijk cadeautjes krijgen, dus moet de Sint heel snel door heel het land om iedereen op tijd de pakjes te brengen.

De Zwarte Pieten

Soms heeft de Sint zo veel cadeautjes te bezorgen op zijn verjaardag dat hij het niet in zijn eentje kan. Dan zijn er gelukkig altijd nog de Zwarte Pieten die hem helpen met het bezorgen van de cadeautjes. Daarom kan het dan ook zijn dat niet de Sint de pakjes komt brengen, maar een paar Pieten. Natuurlijk weten de Zwarte Pieten ook hoe ze de pakjes moeten bezorgen en welke kindjes lief zijn geweest. Dat vertelt de Sint altijd op vier december, zodat alles op vijf december goed gaat.

Zes december

Het is erg jammer, maar op zes december is de Sint niet meer in Nederland. Op zijn verjaardag heeft hij het zo druk gehad dat hij dan echt weer een beetje rust nodig heeft. Hij is een lange tijd in Nederland geweest om alle kinderen te bezoeken en een paar pakjes te brengen. Aan het einde van vijf december, om twaalf uur in de nacht, stapt de Sint weer op zijn stoomboot en gaat hij terug naar zijn huis in Spanje. Daar gaat hij uitrusten en in het nieuwe jaar gaat hij daar weer aan het werk. De Sint moet altijd vroeg beginnen met het zoeken van de cadeautjes voor alle kinderen, omdat iedereen iets anders wil. Gelukkig staan alle kinderen in zijn Grote Boek en die gaat altijd mee naar Spanje. Dan weet hij precies wat de kindjes leuk vinden.

De pakjes

Op pakjesavond worden er in heel Nederland wel duizenden cadeautjes bezorgd. Natuurlijk kost het heel veel tijd om alle pakjes mooi in te pakken. Daarom beginnen de Sint en de Zwarte Pieten al in Spanje met het verzamelen van de cadeautjes om ze alvast in de pakken. In Spanje heeft de Sint een heel groot huis met speciale pakjeskamers. Hier liggen wel honderdduizend rollen inpakpapier en kasten vol met plakband! De Pakjespieten zijn hier de hele dag bezig met het inpakken van de cadeautjes voor de kinderen. In november worden alle pakjes op de boot geladen en gaan ze mee naar Nederland.

Wenspakjes

In het Grote Boek van Sinterklaas staan alle namen van de kinderen en de dingen die zij leuk vinden, maar aan het einde van het jaar maken kinderen vaak ook verlanglijstjes en de Sint weet natuurlijk niet wat er op die lijstjes staat. Als kindjes vragen om bijzondere cadeautjes of een verlanglijstje in de schoen doen, dan gaan de Pieten in Nederland nog op zoek naar deze cadeautjes. Soms kunnen de Pieten deze niet vinden en dan krijgen de kinderen andere mooie cadeaus. De pakjes die de Sint en Pieten niet in Spanje hebben kunnen kopen, dat zijn de wenspakjes en deze worden in het geheime pakhuis in Nederland ingepakt door de Pieten.

Hoeveel Pakjespieten zijn er?

De Sinterklaas heeft wel honderd pakjespieten die het hele jaar in Spanje de cadeautjes inpakken. Alleen de beste pakjespieten, die het snelst en het mooist kunnen inpakken, mogen mee op reis naar Nederland om daar nog heel snel de wenspakjes in te pakken. De Pieten die in Spanje blijven moeten daar op het pakhuis passen tot de Sint en de andere Pieten weer terug komen. Eigenlijk hebben deze Pieten dan stiekem een beetje vakantie!
© 2009 - 2024 Nico80, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De geschiedenis van SinterklaasDe geschiedenis van SinterklaasRond half november komt sinterklaas weer in Nederland. Maar wie is die sinterklaas en waarom vieren we sinterklaas?
De geschiedenis van SinterklaasDe geschiedenis van SinterklaasSinterklaas is een gekend feest zeker in Nederland en Belgie. Maar weet u ook waar Sinterklaas eigenlijk vandaan komt? W…
Sinterklaas is jarigSinterklaas is jarig5 december is het pakjesavond. Sinterklaas is weer in het land en dit wordt volop gevierd. Wat is de herkomst van Sinter…
De echte SinterklaasDe echte SinterklaasIn Nederland groeien vrijwel alle kinderen op met Sinterklaas. Deze goedheiligman zou ieder jaar in de periode voor 5 de…

Waar bestaat het pak van Sinterklaas uit?Waar bestaat het pak van Sinterklaas uit?Hoe komt het toch dat de Sinterklaas er altijd hetzelfde uitziet? Waarom heeft hij elke dag dezelfde kleren aan en hoeve…
Pakjesboot 12, de boot van SinterklaasPakjesboot 12, de boot van SinterklaasIedereen heeft de stoomboot van de Sinterklaas wel eens gezien. Deze boot is al erg oud en heeft de naam ‘Pakjesboot 12’…
Nico80 (28 artikelen)
Gepubliceerd: 17-11-2009
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.