Pakjesboot 12, de boot van Sinterklaas

Pakjesboot 12, de boot van Sinterklaas Iedereen heeft de stoomboot van de Sinterklaas wel eens gezien. Deze boot is al erg oud en heeft de naam ‘Pakjesboot 12’. De pakjesboot is al bijna honderd jaar oud. In 1909 werd de boot gebouwd door veel verschillende mensen in Rotterdam. In 2010 werd de boot voor het eerst in het water gelaten. De Sint is erg blij met zijn boot. Soms heeft het vaartuig wel wat probleempjes, maar de Sint denkt er niet over om een nieuwe boot te kopen.

Pakjesboot 12

De Sint heeft verschillende pakjesboten, van groot naar klein. Al deze boten liggen in een grote haven in Spanje en worden het hele jaar door gebruikt door de Zwarte Pieten. Natuurlijk moeten alle boten ook schoongemaakt worden en af en toe zijn de Pieten druk bezig met schilderen en wassen van de pakjesboten. Het kan namelijk gebeuren dat Pakjesboot 12 vlak voor de reis naar Nederland kapot gaat en dan moet er toch een andere boot ingezet worden. Pakjesboot 12 is de mooiste en grootste boot van de Sint en gelukkig is de boot nooit zo kapot geweest dat deze de Sint niet naar Nederland kon brengen. Misschien brengt Pakjesboot 12 ook wel geluk. Het is namelijk zo dat, als Pakjesboot 12 een keer erg kapot gaat en de Sint een nieuwe grote boot moet kopen, deze de naam Pakjesboot 13 krijgt en dan gaat de Sint zich toch een beetje extra zorgen maken.

De versiering van de boot

Vlak voor de reis naar Nederland moet Testpiet de hele boot goed controleren om te kijken of de boot nog wel helemaal goed is. Als er iets kapot is aan de boot, dan moeten Techniekpiet en Monteerpiet meteen naar de boot komen om de dingen die stuk zijn te maken of te vervangen. Als de boot helemaal goed is gekeurd, dan beginnen alle Pieten met het versieren van de boot. Natuurlijk is de boot ook zonder alle slingers al heel erg mooi, maar de intocht van Sinterklaas is zo’n groot feest dat de boot er ook als een feestje uit moet zien. Daarnaast moeten de kinderen de boot natuurlijk ook kunnen herkennen als deze aan komt varen. Er zijn namelijk wel meer grote boten en niet iedereen kan meteen zien dat het Pakjesboot 12 is. Daarom versieren de Pieten de boot met slingers en ballonnen en zetten ze gezellige Sinterklaasmuziek op.

Slapen de Sint en de Zwarte Pieten op de boot?

Veel Pieten reizen met de bussen van de Sint naar Nederland om ervoor te zorgen dat alles goed is wanneer de Sinterklaas aankomt in het land. Een aantal Zwarte Pieten reist met de boot mee om de Sint te helpen tijdens de reis. Deze Pieten hebben een eigen kamer op de boot en de Sint heeft natuurlijk de grootste en mooiste kamer. Hier slapen de Pieten en de Sint als ze in de nacht nog op het water zijn. In de kamer van de Sint staat ook een bureau waar hij aan werkt, een apart tafeltje voor het Grote Boek en er hangen heel veel tekeningen van kinderen in zijn kamer.

Wat is er nog meer op Pakjesboot 12?

Er zijn nog heel veel andere kamers op de pakjesboot te vinden. Zo is een kamer waar alle cadeautjes in opgeslagen zijn. Deze kamer ligt naast de kamer waar alle cadeaus ingepakt worden. Dan is er nog een voorraadkamer, waar honderden rollen inpakpapier liggen en duizenden rolletjes plakband en naamstickertjes. Er is een aparte kamer voor de pakjes die al helemaal ingepakt zijn en klaar voor bezorging en er is een kleine fabriek aan boord waar alle pepernoten en snoepgoed gemaakt worden. Natuurlijk zijn er ook heel veel toiletten aan boord en is er aan kapiteinshut en een uitkijkmast.

Wie mag er allemaal op de boot komen?

Alleen Sinterklaas en zijn Pieten mogen op de boot komen. Alles wat in Pakjesboot 12 ligt is zeer geheim. Het is niet de bedoeling dat kinderen in de pakjeskamers komen of bijvoorbeeld in het Grote Boek van de Sint lezen. Alle plaatsen waar de Sint zijn spullen, cadeautjes en andere dingen bewaard zijn verboden voor iedereen behalve voor de Pieten. Ook het Geheime Pakhuis en het kasteel van de Sint mogen niet bezocht worden. Zelfs sommige Pieten mogen niet in bepaalde kamers komen, omdat zij daar niet hoeven te zijn.
© 2009 - 2024 Nico80, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
SinterklaasfeestWat zijn de typische kenmerken van het sinterklaas feest en hoe is het ontstaan? waarom word er nu pakjesavond gevierd?
Traditie met SinterklaasTraditie met SinterklaasSinterklaas of Sint-Nicolaas is het hoofdpersonage tijdens het jaarlijkse volksfeest van Sinterklaas. Dit feest wordt in…
5 december en de pakjespieten5 december en de pakjespietenIeder jaar is het op vijf december pakjesavond en komt de Sint bij veel kinderen op bezoek met zijn Pieten om cadeautjes…
De echte SinterklaasDe echte SinterklaasIn Nederland groeien vrijwel alle kinderen op met Sinterklaas. Deze goedheiligman zou ieder jaar in de periode voor 5 de…

Waar bestaat het pak van Sinterklaas uit?Waar bestaat het pak van Sinterklaas uit?Hoe komt het toch dat de Sinterklaas er altijd hetzelfde uitziet? Waarom heeft hij elke dag dezelfde kleren aan en hoeve…
Kerstkaart in verschillende talenWat is Prettige Kerstdagen en een gelukkig nieuwjaar in het Duits, Spaans, Turks of Vietnamees? Jaarlijks worden er meer…
Nico80 (28 artikelen)
Gepubliceerd: 17-11-2009
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.