Postpieten in België: een brief aan Sinterklaas

Postpieten in België: een brief aan Sinterklaas Een brief naar Sinterklaas schrijven. Best spannend! Wist je dat er jaarlijks zo'n 200.000 brieven naar de Sint worden gestuurd? Vele kindjes staren naar het witte blad en vragen zich af wat ze moeten schrijven naar de brave man. Ze weten wel welke cadeautjes ze willen maar vinden niet altijd de juiste woorden om het de kindervriend duidelijk te maken. En waar stuur je je brief naar toe? Welk adres moet je op de omslag schrijven? Wie leest de brief en wie beantwoordt hem? Een antwoord op al je vragen.

200.000 brieven

Elk jaar een ander postkantoor

Jaarlijks worden er ongeveer 200.000 brieven naar de Sint geschreven. Deze worden gegroepeerd en allemaal naar één bepaald postkantoor gestuurd. Daar zijn een twintigtal Postpieten een hele maand druk in de weer om die grote berg post te behandelen, meer bepaald van 15 november tot 15 december. Het openmaken en beantwoorden van de brieven is zo'n leuke bezigheid dat het ieder jaar in een ander postkantoor gebeurt, zodanig dat alle postbeambten van België het eens kunnen meemaken. Het doet velen onder hen terugdenken aan hun eigen kindertijd en het is veel leuker dan het gewone, saaie sorteerwerk.

Antwoord en geschenkje

Sommige brieven zijn echte kunstwerkjes en de kinderen schrijven dikwijls erg grappige dingen. Wanneer de brieven aankomen, gefrankeerd of ongefrankeerd, worden ze eerst gesorteerd in een berg brieven uit Vlaanderen en een berg brieven uit Wallonië. Daarna worden de adressen in de computer ingegeven. Ieder kind krijgt een standaard antwoord van de Sint himself en een klein geschenkje van de post, bvb. een stripverhaal. Het is wel heel belangrijk om niet te vergeten je adres op de achterzijde van de omslag te zetten, anders kan de Sint natuurlijk niet terugschrijven en dat is jammer. Elk jaar zijn er toch zo'n kleine 10.000 kinderen die daardoor geen antwoord ontvangen van de heilige man.

Extraatjes voor de Sint, zijn helpers en Slecht Weer Vandaag

De postpieten vinden vaak ook leuke extraatjes in de brieven. Natuurlijk zijn er de klassieke fopspenen die met de Sint worden meegegeven. Maar ook suikerklontjes, heel originele tekeningen en knutselwerkjes worden onder omslag naar de Sint verstuurd. Zelfs een wortel voor Slecht Weer Vandaag werd al eens opgestuurd naar de Sint. De postpieten dragen steeds handschoenen wanneer ze de brieven openen. Kwestie van een beetje voorzichtig te zijn, je weet immers nooit wat er in de brief zou kunnen steken. Ook volwassenen durven al wel eens een briefje naar de Sint te schrijven. Dat vindt Sinterklaas helemaal niet erg, ook zij krijgen een antwoord en een cadeautje. Deze service van de Belgische Post is helemaal gratis, je hoeft er niets voor te betalen of te storten.

Het adres

Leuke verzinsels

Mensen zijn heel vindingrijk wanneer het er op aankomt het adres van Sinterklaas te verzinnen. Enkele voorbeelden:
  • Wolkenlaan
  • Koninkrijk der brave kinderen
  • Paradijsstraat
  • Hemel
  • Sinaasappeldreef
  • Sinterklaasallée
  • Slecht weer vandaag straat

Hét adres van Sinterklaas

Maar het enige juiste adres volgens de Postpieten is: Sinterklaas, Spanjestraat 1, 0612 Hemel. Voor dit adres verzon de post zelfs een eigen postcode, die je ook kan gebruiken wanneer je je adres zelf verzint: 0612.

Sinterklaasbrieven op internet

Natuurlijk vind je op internet een heleboel organisaties die ook Sinterklaasbrieven aanbieden. Deze brieven zijn gepersonaliseerd en op speciaal Sinterklaasbriefpapier. Deze service is echter wel betalend en vaak mag je een flink pak geld neertelllen voor één brief, zo rond de 5€ gemiddeld. Met een beetje creativiteit kan je natuurlijk zelf ook een mooie brief uit je pen zuigen.

Mooi briefpapier

Wil je speciaal briefpapier in het thema Sinterklaas? Ook dat kan je op internet vinden. Meestal zijn deze blanco brieven gratis te downloaden.

2010: de langste brief ter wereld

Turnjuf Penny De Schryver wou op 6 december 2010 de langste brief ter wereld aan Sinterklaas overhandigen. Om deze uitdaging tot een goed einde te brengen, riep ze op de hulp in van alle kinderen.
© 2009 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De geschiedenis van SinterklaasDe geschiedenis van SinterklaasRond half november komt sinterklaas weer in Nederland. Maar wie is die sinterklaas en waarom vieren we sinterklaas?
Sinterklaas is jarigSinterklaas is jarig5 december is het pakjesavond. Sinterklaas is weer in het land en dit wordt volop gevierd. Wat is de herkomst van Sinter…
Sinterklaas, hoe wordt het gevierd?Sinterklaas, hoe wordt het gevierd?Sinterklaas wie kent hem niet? De vieringen van het Sinterklaas feest zijn per land verschillend. Zelfs tussen België en…
Sinterklaas huren – Sinterklaas bezoek tipsSinterklaas huren – Sinterklaas bezoek tipsSinterklaas huren zal het Sinterklaasfeest extra leuk en spannend maken voor de kinderen. Ongeveer de helft van de Neder…

Kerst met de kinderen: maak het ook voor hen gezelligKerst met de kinderen: maak het ook voor hen gezelligZiet u nu al op tegen de kerst omdat u weet dat uw kinderen hier absoluut niet van houden? Bent u bang om weer twee lang…
Het kerstfeest vroeger en nu: de verschillenHet kerstfeest vroeger en nu: de verschillenVroeger was het kerstfeest een eenvoudig feest. Het draaide om het samenzijn met de familie en samen eten. Tegenwoordig…
Bronnen en referenties
  • De Zondag - 6 december 2009
  • GVA 12/11/2010
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 12-06-2017
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.