Postpieten in België: een brief aan Sinterklaas
Een brief naar Sinterklaas schrijven. Best spannend! Wist je dat er jaarlijks zo'n 200.000 brieven naar de Sint worden gestuurd? Vele kindjes staren naar het witte blad en vragen zich af wat ze moeten schrijven naar de brave man. Ze weten wel welke cadeautjes ze willen maar vinden niet altijd de juiste woorden om het de kindervriend duidelijk te maken. En waar stuur je je brief naar toe? Welk adres moet je op de omslag schrijven? Wie leest de brief en wie beantwoordt hem? Een antwoord op al je vragen.
200.000 brieven
Elk jaar een ander postkantoor
Jaarlijks worden er ongeveer 200.000 brieven naar de
Sint geschreven. Deze worden gegroepeerd en allemaal naar één bepaald postkantoor gestuurd. Daar zijn een twintigtal Postpieten een hele maand druk in de weer om die grote berg post te behandelen, meer bepaald van 15 november tot 15 december. Het openmaken en beantwoorden van de brieven is zo'n leuke bezigheid dat het ieder jaar in een ander postkantoor gebeurt, zodanig dat alle postbeambten van België het eens kunnen meemaken. Het doet velen onder hen terugdenken aan hun eigen kindertijd en het is veel leuker dan het gewone, saaie sorteerwerk.
Antwoord en geschenkje
Sommige
brieven zijn echte kunstwerkjes en de kinderen schrijven dikwijls erg grappige dingen. Wanneer de brieven aankomen, gefrankeerd of ongefrankeerd, worden ze eerst gesorteerd in een berg brieven uit Vlaanderen en een berg brieven uit Wallonië. Daarna worden de adressen in de computer ingegeven. Ieder kind krijgt een standaard antwoord van de Sint himself en een klein geschenkje van de post, bvb. een stripverhaal. Het is wel heel belangrijk om niet te vergeten je adres op de achterzijde van de omslag te zetten, anders kan de Sint natuurlijk niet terugschrijven en dat is jammer. Elk jaar zijn er toch zo'n kleine 10.000 kinderen die daardoor geen antwoord ontvangen van de heilige man.
Extraatjes voor de Sint, zijn helpers en Slecht Weer Vandaag
De postpieten vinden vaak ook leuke extraatjes in de brieven. Natuurlijk zijn er de klassieke fopspenen die met de Sint worden meegegeven. Maar ook suikerklontjes, heel originele tekeningen en knutselwerkjes worden onder omslag naar de Sint verstuurd. Zelfs een wortel voor Slecht Weer Vandaag werd al eens opgestuurd naar de Sint. De postpieten dragen steeds handschoenen wanneer ze de brieven openen. Kwestie van een beetje voorzichtig te zijn, je weet immers nooit wat er in de brief zou kunnen steken. Ook volwassenen durven al wel eens een briefje naar de Sint te schrijven. Dat vindt Sinterklaas helemaal niet erg, ook zij krijgen een antwoord en een cadeautje. Deze service van de Belgische Post is helemaal gratis, je hoeft er niets voor te betalen of te storten.
Het adres
Leuke verzinsels
Mensen zijn heel vindingrijk wanneer het er op aankomt het adres van Sinterklaas te verzinnen. Enkele voorbeelden:
- Wolkenlaan
- Koninkrijk der brave kinderen
- Paradijsstraat
- Hemel
- Sinaasappeldreef
- Sinterklaasallée
- Slecht weer vandaag straat
Hét adres van Sinterklaas
Maar het enige juiste adres volgens de Postpieten is: Sinterklaas, Spanjestraat 1, 0612 Hemel. Voor dit adres verzon de post zelfs een eigen postcode, die je ook kan gebruiken wanneer je je adres zelf verzint: 0612.
Sinterklaasbrieven op internet
Natuurlijk vind je op internet een heleboel organisaties die ook Sinterklaasbrieven aanbieden. Deze brieven zijn gepersonaliseerd en op speciaal Sinterklaasbriefpapier. Deze service is echter wel betalend en vaak mag je een flink pak geld neertelllen voor één brief, zo rond de 5€ gemiddeld. Met een beetje creativiteit kan je natuurlijk zelf ook een
mooie brief uit je pen zuigen.
Mooi briefpapier
Wil je speciaal briefpapier in het thema Sinterklaas? Ook dat kan je op internet vinden. Meestal zijn deze blanco brieven gratis te downloaden.
2010: de langste brief ter wereld
Turnjuf Penny De Schryver wou op 6 december 2010 de langste brief ter wereld aan Sinterklaas overhandigen. Om deze uitdaging tot een goed einde te brengen, riep ze op de hulp in van alle kinderen.