Romeinse feestdagen: de Vinalia

Romeinse feestdagen: de Vinalia Twee keer per jaar vierden de Romeinen het festival van de Vinalia, maar wat houdt dit festival precies in?

Vinalia Urbana

De Vinalia, afgeleid van het latijnse woord vinum, wat wijn betekent, waren festivals die draaide om de wijnproductie. Het is dan ook geen toeval dat de twee festivals samenvallen met twee belangrijke punten in het jaar voor de wijnproductie. Het eerste festival van de Vinalia, dat de Vinalia Urbana, of stedelijke Vinalia, genoemd werd, werd gevierd op 23 april en viel daarmee samen met het traditionele openen van de eerste vaten wijn die de voorgaande herfst geproduceerd waren. Dit openen ging gepaard met een ritueel in de tempel van Venus, waar het eerste vat dat geopend was aan de goden geofferd werd.

Dit ritueel vond volgens Plutarchus zijn oorsprong in een gebeurtenis nog voor de stichting van Rome. Aeneas, die de stad Alba Longa, waar later Rome uit voort zou komen, gesticht had, voerde oorlog tegen Turnus. Voordat Aeneas in Italië was aangekomen, was Turnus de gegadigde om te trouwen met Lavinia, de dochter van de koning der Latijnen. Toen kwam Aeneas echter ten tonele en de koning beloofd hém zijn dochter Lavinia. Dit tot grote woede van Turnus die, hiertoe aangezet door de godin Juno, Aeneas de oorlog verklaarde. Turnus riep in deze oorlog de hulp in van een zekere Mezentius, de koning van een naburige stam. Deze Mezentius probeerde aanvankelijk een slaatje uit de tweestrijd te slaan, door Aeneas een aanbod te doen. Als Aeneas hem de volgende wijnoogst zou schenken, zou Mezentius zich buiten de oorlog houden. Niet gediend van afpersing, weigerde Aeneas dit aanbod en in plaats van de wijnoogst aan Mezentius te schenken, offerde hij de oogst aan de goden. Aeneas won de oorlog, met hulp van de goden, en Mezentius zou sneuvelen. Net als hun voorvader Aeneas gedaan had, zouden de Romeinen jaarlijks een gedeelte van elke wijnoogst offeren aan de goden.

Vinalia Rustica

Het tweede festival van de Vinalia werd gehouden op 19 augustus. Deze datum viel samen met het begin van de oogst van de wijn. Dit festival werd niet alleen gevierd in de steden, maar over het gehele platteland van Latium, vandaar de naam rustica, wat plattelands betekend.

De rituelen die uitgevoerd werden leken erg op die van de eerste vinalia, werd gebeden en geofferd aan Jupiter en Venus. Waar de eerste Vinalia ingeluid werden door het offeren van de eerste wijn, werd de tweede Vinalia ingeluid door het offeren van de eerste wijnranken. De priesters plukten de eerste wijnrank en offerden deze, samen met een geslachte geit, aan Jupiter. Ze hoopten hiermee de nazomerstormen die de oogst negatief konden beïnvloeden af te wenden of af te zwakken.

Lees verder

© 2011 - 2025 Thalendil, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Italiaanse feestdagenBijna alle Romeinse feesten en vieringen zijn religieus van oorsprong. Maar ook culturele feesten bevinden zich onder de…
Vrouwen: waarom een glaasje wijn goed voor je isVrouwen: waarom een glaasje wijn goed voor je isDe effecten van een glaasje wijn op het lichaam van vrouwen zijn volgens wetenschappelijk onderzoek zo gek nog niet. Wat…
Eten en drinken in de Romeinse tijdEten en drinken in de Romeinse tijdBen je geïnteresseerd in de Romeinse cultuur en ben je benieuwd hoe de oude Romeinen aten en dronken? Lees alles over de…
Cremant de Bourgogne, sprankelend wijntjeCremant de Bourgogne, sprankelend wijntjeEen lekkere mousserende wijn is cremant de Bourgogne. De wijn is een goed alternatief voor champagne. Misschien iets voo…

Romeinse oogstfeestenRomeinse oogstfeestenDe maand april stond bij de Romeinen in het teken van de oogstfeesten. Om de verschillende goden gunstig te stemmen, org…
Zelf een vaderdagcadeau maken voor VaderdagZelf een vaderdagcadeau maken voor VaderdagIedere 3e zondag van juni vieren we in Nederland Vaderdag. Op deze dag zetten vader eens extra in het zonnetje. Natuurli…
Bronnen en referenties
  • Plutarchus, Moralia
  • Vergilius, Aeneïs
Thalendil (29 artikelen)
Gepubliceerd: 24-06-2011
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.