De leukste Sinterklaas Surprises van papier-maché

De leukste Sinterklaas Surprises van papier-maché In de maand november begint al de voorbereidingen op de geheimzinnige periodes rondom Sinterklaas en kerst. De tijd van het maken van leuke en originele surprises en sinterklaasgedichten is dan weer aangebroken. Een veel gebruikte techniek voor het maken van leuke en originele surprises is papier-maché of ook wel papierpulp genoemd. Deze techniek (met behangerslijm en kranten) leent zich goed voor de meest uitlopende objecten.

De geschiedenis van Sinterklaas surprises

Al vele eeuwen wordt traditiegetrouw het Sinterklaasfeest gevierd. Toch is het pas sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw een traditie geworden om Sinterklaas surprises te maken. De geschiedenis van de surprise heeft alles te maken met de veranderde verhouding die zich in de loop der jaren tussen ouders en kinderen hebben ontwikkeld. Na de Tweede Wereldoorlog werd het steeds meer een trend dat ook kinderen, die niet meer in de Sinterklaas geloven, ook gewoon bleven meedoen met dit kinderfeest. Deze kinderen kregen niet langer alleen cadeautjes, maar gaven ze nu ook zelf aan hun ouders, broers en zussen. Hierdoor is 5 december echt een familiefeest geworden. Langzamerhand ging men deze cadeautjes vervolmaken met leuke surprises. Het was namelijk de uitgesproken kans op eens een grapje uit te halen met een persoon. Bijvoorbeeld met je vader die altijd optrad als baas van het gezin.

Één van de technieken die in de vorige eeuw is ontwikkeld en in die tijd veel werd gebruikt, bijvoorbeeld om een grote sigaar te maken is: Papier-maché. Deze techniek is ook anno 2011 nog altijd een zeer veel gebruikte techniek voor het maken van de mooiste en origineelste Sinterklaas surprises. Papier-maché en surprises zijn dan ook bij velen onlosmakelijk verbonden. Toch kun je met Papier-maché veel meer. Deze techniek heeft lange geschiedenis en biedt vele mogelijkheden. Zo kunnen er onder andere schalen, sieraden, lijsten, 3D-objecten, lampen en zelfs meubels mee vervaardigd worden. Door zijn eenvoud is papier maché voor iedereen een toegankelijke techniek en wordt deze methode al in de onderbouw van de basisschool aangeleerd.

Hoe maak ik Papier-maché?

Benodigdheden:

 • Behangerslijm
 • oude kranten
 • wc-papier
 • materiaal om een vorm te maken. Bijvoorbeeld kippengaas of een ballon
 • tangetje ( bij het gebruik van kippengaas)
 • verf

Werkwijze:

 • Het werken met behulp van de Papier-maché techniek is een kliederig werkje. Het resultaat kan echter verbluffend zijn. Het droogproces van je werkstuk duurt echter enkele dagen. Houd hier rekening mee en begin dus op tijd!
 • Maak de behanglijm zoals aangegeven op het pakje.
 • Maak een keuze tussen een basis van een ballon of kippengaas. Een ballon is vooral geschikt voor ronde vormen. Blaas de ballon op of maak van het kippengaas een vorm naar keuze.
 • Stop je cadeautje in de basis. Zorg ervoor dat je het cadeau goed inpakt in een plastic zak.
 • Scheur de krant in dunne reepjes die je door de behangerslijm haalt. De stukjes moeten doorweekt zijn met behangerslijm, maar de repen moeten niet zo nat zijn dat deze gaan druppelen.
 • Breng de repen stuk voor stuk aan op de basisvormen. Breng meerdere lagen aan. Desgewenst kun je er lagen met wc papier tussenvoegen.
 • Laat de verschillende lagen tussentijds drogen.
 • Wanneer je surprise dik en stevig genoeg is kun je het geheel beschilderen in vrolijke kleuren.

Originele surprises van papier-maché

Wanneer je een surprise gaat maken is het leuk deze aan te passen aan de ontvanger. Je kunt een surprise maken die bijvoorbeeld past bij zijn of haar hobby, maar je kunt iets maken om hem of haar voor de gek te houden.

Enkele ideeën voor de leukste Sinterklaas surprises

 • Een wekker voor iemand die zich regelmatig verslaapt.
 • Een voetbal voor een voetballiefhebber.
 • Een beker voor de grootste kampioen of pechvogel.
 • Een hond of kat voor een honden of kattenliefhebber.
 • Een grote bol breibol voor een brei- of haakfanaat. Hierbij kun je in plaats van schilderen de bol van papier-maché omwikkelen met wol.
 • Een sigaret
 • Een spaarvarken

Meer over Sinterklaas kun je hier lezen.

Lees verder

© 2011 - 2024 Tekstschrijvert, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voorbeelden van leuke Sinterklaas surprisesPakjes avond komt er weer aan. Veel gezinnen vieren deze avond met het geven van surprises aan elkaar. Maar een Sinterkl…
Simpele surprise: TotempaalSimpele surprise: TotempaalAls Sinterklaas weer in het land is raakt iedereen in paniek. Er moeten cadeaus gekocht worden en surprises gemaakt. Voo…
Hoe maak je papier-maché - papierpulpHoe maak je papier-maché - papierpulpVolg je fantasie en maak figuren of objecten van papier-maché uit papierpulp. Werken met papier-maché geeft snel resulta…
Makkelijke Sinterklaas surprises makenMakkelijke Sinterklaas surprises makenOp het moment dat Sinterklaas zijn intrede in het land weer doet, moet je na gaan denken over het soort surprise dat je…

Surprises maken: Simpele surprise voor iedereenSurprises maken: Simpele surprise voor iedereenIn november komt de Sint weer in het land. Vanuit Spanje komt hij met zijn boot naar Nederland gevaren. Op 5 december is…
Kinderen leren omgaan met SinterklaasstressKinderen leren omgaan met SinterklaasstressJaarlijks rond half november komen Sinterklaas en zijn vele Zwarte Pieten weer naar Nederland. Een leuke gezellige, maar…
Bronnen en referenties
 • Dagblad van het Noorden
Tekstschrijvert (367 artikelen)
Laatste update: 13-11-2012
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.