Wie is Uncle Sam? Het gezicht van de USA uitgelicht!

Wie is Uncle Sam? Het gezicht van de USA uitgelicht! Wie is Uncle Sam? En wat heeft 'I want you for U.S. Army!' ermee te maken? Dat zullen wellicht vele mensen zich afvragen. Dit Amerikaanse figuur kom je vandaag de dag op verschillende posters tegen. Toch werd Sam enkele honderden jaren geleden met één bepaald doel uitgevonden. Ontdek in dit artikel alles over het Amerikaanse icoon Uncle Sam!

In dit artikel


De eerste bekende afbeelding van Uncle Sam. Deze verscheen op 21 december 1861 in de Amerikaanse krant Harper's Weekly. / Bron: Frank Bellew, Wikimedia Commons (Publiek domein)De eerste bekende afbeelding van Uncle Sam. Deze verscheen op 21 december 1861 in de Amerikaanse krant Harper's Weekly. / Bron: Frank Bellew, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Wie is Uncle Sam?

Uncle Sam is de algemeen aanvaarde personificatie van de overheid van de Verenigde Staten van Amerika (VSA). De figuur werd voor allerhande propaganda gebruikt om bijvoorbeeld mensen warm te maken om zich bij het leger te voegen. De alom bekende afbeelding waarbij Uncle Sam vooruit wijst werd echter pas getekend tijdens de Eerste Wereldoorlog, ook met de reden om nieuwe mensen aan te trekken bij het leger. Om de man herkenbaar te maken wordt hij vrijwel altijd afgebeeld met een hoed en jas in de kleuren van de vlag van de VSA.

Was Uncle Sam een bestaand figuur?

Het personage Uncle Sam heeft in deze vorm nooit bestaan. Het is echter wel gebaseerd op Sam Wilson, een vleesverpakker in New York die verantwoordelijk was voor het verpakken van rantsoenen voor de soldaten. Op de verpakkingen stond een label met 'E.A. - U.S.'. Wanneer soldaten vroegen waarvoor deze letters stonden grapten de collega's van Sam regelmatig 'Elbert Anderson (de baas van Sam) - Uncle Sam'. Eigenlijk stonden de letters 'U.S.' voor United States, maar daar trokken de soldaten
De afbeelding van Uncle Sam door James M. Flagg. Dit beeld wordt tegenwoordig gebruikt om hem af te beelden.De afbeelding van Uncle Sam door James M. Flagg. Dit beeld wordt tegenwoordig gebruikt om hem af te beelden.
zich niets van aan en zo werd een legende geboren. Dat was ten tijde van de oorlog van 1812, waarbij de Verenigde Staten het
opnamen tegen het Britse rijk en zijn bondgenoten.

Hoe is de afbeelding van Uncle Sam ontstaan?

Sam was nu een legende en soldaten vertelden er verschillende verhalen over. Het zou echter nog tot 1861 duren vooraleer de eerste afbeeldingen van Uncle Sam het levenslicht zagen. Pas in 1861 verscheen er in een Amerikaanse krant een eerste afbeelding met daarop een figuur die Uncle Sam moest voorstellen. Het duurde echter nog tot 1917 vooraleer Uncle Sam de gedaante aannam die vandaag de dag nog steeds gekend is, wijzend naar het publiek. Deze afbeelding werd getekend door James Montgomery Flagg om soldaten te rekruteren voor zowel de Eerste als de Tweede Wereldoorlog. Flagg baseerde zijn tekening echter op een Britse poster die met hetzelfde doel in 1915 gepubliceerd werd. Het gezicht in de poster van Flagg heeft wel sterke gelijkenissen met dat van Sam Wilson.

Een afbeelding van Brother Jonathan uit 1862.Een afbeelding van Brother Jonathan uit 1862.

De voorganger van Uncle Sam; Brother Jonathan.

Hoewel Brother Jonathan in tegenstelling tot Uncle Sam niet staat voor de overheid, werd hij wel min of meer vervangen door de vandaag nog steeds bekende Sam. Jonathan was een fictief karakter dat de patriotten en de gewone mensen moest voorstellen. Hij werd echter vaak afgebeeld als een man met een lange jas en hoge hoed, dezelfde manier waarop Uncle Sam vandaag de dag door het leven gaat. De tekenaar van Sam heeft zich dus gebaseerd op zowel een tekening van het Britse leger, als een tekening van Brother Jonathan waardoor deze vrijwel in het niets opging. Hoewel hij echter de gewone man en soldaat moest voorstellen was hij ironisch genoeg wel gebaseerd op de gouverneur van Connecticut ; Jonathan Trumbull.

Andere Amerikaanse personificaties.

Colombia tijdens de Eerste Wereldoorlog. / Bron: Paul Stahr (1883–1953), Wikimedia Commons (Publiek domein)Colombia tijdens de Eerste Wereldoorlog. / Bron: Paul Stahr (1883–1953), Wikimedia Commons (Publiek domein)
Columbia
Columbia is een vrouwelijk personage dat in Europa stond voor de Nieuwe Wereld, Amerika. De naam is dan ook een afgeleide van de ontdekker van het continent; Christoffel Columbus. Amerika stond in die tijd voor vernieuwing en een vrij land, vandaar dat Columbia zo populair was in Europa. Toen de Verenigde Staten in 1886 het Vrijheidsbeeld cadeau kregen van Frankrijk werd deze echter al snel het gezicht van de Nieuwe Wereld en verdween Columbia van het toneel. Sindsdien is het voormalige gezicht nog slechts sporadisch te zien in spotprenten, maar 'Lady Liberty' is het enige gezicht dat zowel in Amerika als in Europa nog bekend is.

Johnny Reb

Johnny Reb is een personificatie voor de Zuidelijke Staten van de Verenigde Staten. Zijn achternaam komt van het woord 'Rebellion' (Nederlands: Rebel) en vaak werd hij dan ook Johnny Rebel genoemd. Patriotten gebruikten Johnny Reb om de gewone soldaat van de Amerikaanse burgeroorlog te symboliseren in de jaren 1860. De man is meestal afgebeeld in een grijs wollen uniform met een typische kepie gemaakt van wollen lakens met een ronde bovenkant en een lederen klep. Aangezien hij de 'rebellen' symboliseert wordt hij afgebeeld met wapens en de Confederale vlag.

Billy Yank
Billy Yank is de tegenhanger van Johnny Reb, hij stelt de Noordelijke Staten van de Verenigde Staten voor tijdens de burgeroorlog in de jaren 1860. Zijn achternaam is een afgeleide van 'Yankee', een spotnaam voor de Nieuw Engelanders. Zowel Billy Yank als Johnny Reb werden vaak getekend door cartoonisten om de spot te drijven met de Burgeroorlog. Billy draagt meestal een wollen uniform van de Yankees met een versleten jas en een gelijkaardige kepie als Johnny Reb.
© 2012 - 2024 Harrys, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Harriet Beecher Stowe en de Negerhut van Oom TomHarriet Beecher Stowe werd wereldberoemd met haar roman “De negerhut van oom Tom”, waarin zij de slavernij aan de kaak s…
Broer Konijn (Br'er Rabbit): van folklore naar DisneyBroer Konijn (Br'er Rabbit): van folklore naar DisneyHet personage Broer Konijn (Br’er Rabbit) werd in 1946 wereldberoemd door de Disneyfilm 'Song of the South'. Sindsdien z…
Chris van Abkoude (Charles Winters)Chris van Abkoude (Charles Winters)Van Abkoude werd vooral bekend door zijn reeks over Pietje Bel, de belhamel met het gouden hart en Kruimeltje, een straa…
De Verenigde Staten, 1890-1920  de Eerste WereldoorlogDe Verenigde Staten, 1890-1920 de Eerste WereldoorlogAan het eind van de negentiende eeuw kende Amerika geen echte buitenlandse politiek. Het beperkte zich tot een neutrale…

De kaperkapiteinen van TerneuzenDe kaperkapiteinen van TerneuzenWanneer we over Terneuzen en kaperkapiteinen spreken, wordt Terneuzen meestal geassocieerd met de legendarische Vliegend…
Amager: de onbekende Nederlandse kolonieWie ten zuiden van Kopenhagen de Øresundsnelweg verlaat en de Kongelundsvej in zuidelijke richting afrijdt, passeert in…
Bronnen en referenties
Harrys (177 artikelen)
Gepubliceerd: 08-12-2012
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.