De 10 grootste bombardementen op Nederland

Wanneer er gedacht wordt aan bombardementen op Nederland, komt uiteraard Rotterdam naar voren. Maar dat is niet de enige stad die zwaar gebombardeerd is. Hier volgt nu een top 10 van steden, gerangschikt op slachtoffers, die gebombardeerd zijn in de Tweede Wereldoorlog

1. Het 1e bombardement op Rotterdam

Om Nederland tot capitulatie te dwingen besluiten de Naziís Rotterdam te bombarderen. Op 14 mei 1940 wordt de Luftwaffe gestuurd om hun duivelskarwei te klaren. Ondanks dat een deel wordt teruggehaald, gooit de andere helft toch hun bommen op de havenstad. De stad verandert in ruïnes en 800 mensen komen om in het oorlogsgeweld. Nog eens duizenden raken gewond en dakloos. Dit is het zwaarste luchtbombardement op een Nederlandse stad uit de geschiedenis.

2. Het bombardement op Nijmegen

Op 22 februari 1944 vindt één van de grootste bombardementen op een Nederlandse stad plaats. Het slachtoffer was de stad Nijmegen. De Unites States Armt Air Forces (USAAF) was op weg naar Duitsland, maar door slecht weer en een tegenaanval raakten de vliegtuigen elkaar kwijt. Wanneer een primair doel niet bereikt kon worden was het gebruikelijk om een 'gelegenheidsdoel' te bombarderen. Het spoorweggebied van Nijmegen was aangemerkt als zo'n gelegenheidsdoel. Door onder andere miscommunicatie werd echter de binnenstad gebombardeerd. Het gevolg van deze actie: 800 doden en duizenden gewonden.

3. Het bombardement op Den Haag

Op 3 maart 1945 bombardeert de Britse Royal Air Force (RAF) de wijk Bezuidenhout in Den Haag. Hun doel was om in het Haagse Bos diverse Duitse raketinstallaties te vernietigen. Een aantal misten hun doel en kwamen zo op de volkswijk terecht. Het gevolg: 550 doden en 250 gewonden.

4. Het 2e bombardement op Rotterdam

Nadat Rotterdam al twee keer eerder zwaar is gebombardeerd, vindt er ook op 31 maart 1943 een groot luchtbombardement plaats op de havenstad. Het doel van de USAAF was om een industriegebied te raken. Dit lukte ook, maar desalniettemin werden stadwijken ook geraakt. Door dit oorlogsgeweld komen 400 mensen om.

5. Het bombardement op Breskens

Het Zeeuwse dorpje Breskens wordt op 11 september 1944 ondergedompeld in rouw. De RAF probeert, door middel van luchtaanvallen, de Scheldemond vrij te maken. Hierdoor worden ook delen van Breskens geraakt. Ongeveer 200 mensen komen door deze oorlogshandeling om het leven.

6. Het bombardement op Amsterdam

Dit bombardement vond plaats op 17 juli 1943. De Amerikaanse luchtvaartafdeling USAAF wilde de Fokker fabriek bombarderen, omdat hier materiaal werd gemaakt voor de Duitsers, Ze misten grotendeels hun doel en hierdoor kwamen er 185 doden en 120 gewonden slachtoffers ten gevolg.

7. Het bombardement op Eindhoven

De Luftwaffe wil haar tankeenheid bijstaan op 19 september 1944. Door bommen te werpen op de stad kan de tankeenheid haar doel bereiken. Bij dit Duitse bombardement komen 180 mensen om het leven.

8. Het bombardement op Westkappele

Op 3 oktober 1944 wordt de zeedijk aan de zuidkant van Westkapelle verwoest door de RAF. Bij deze actie wordt niet alleen de dijk stuk gemaakt, ook vinden 150 mensen de dood.

9. Het bombardement op Enschede

De USAAF wierp op 10 oktober 1943 diverse bommen af op Enschede. Het doel was om Enschede Airport te raken, dat al lange tijd door de Duitsers werd gebruikt als lichtlandbasis werd gebruikt. Door het bombardement komen 150 mensen om en raken nog 100 ernstig gewond.

10. Het 3e bombardement op Rotterdam

Op 4 oktober 1941 wil de RAF de haven van Rotterdam bombarderen om deze onschadelijk te maken. Bij dit luchtbombardement komen 100 mensen om.
© 2013 - 2024 Thespecialone, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
WO II: Bombardement op LiverpoolWO II: Bombardement op LiverpoolTijdens de Tweede Wereldoorlog is in het Verenigd Koninkrijk niet alleen Londen gebombardeerd. Liverpool heeft na Londen…
WO II: Het bombardement op MiddelburgWO II: Het bombardement op MiddelburgHet meest bekende bombardement aan het begin van de Tweede Wereldoorlog in Nederland is het bombardement op Rotterdam. N…
WO II: Bombardement op LondenWO II: Bombardement op LondenTijdens de Tweede Wereldoorlog zijn er ook in Engeland verschillenden bombardementen door de Duitsers uitgevoerd. Steden…
WO II: Het bombardement op DresdenWO II: Het bombardement op DresdenHet was februari 1945. Nazi-Duitsland stond op het punt de Tweede Wereldoorlog te verliezen. Aan het Oostfront kwamen de…

Kerstening in de Middeleeuwen: Hoe ging dat?Dat de historische figuur Karel de Grote (748-814) nog bij veel mensen nog een belletje doet rinkelen, is een mooi gegev…
Tweeduizend jaar geleden: Anno Domini 13Tweeduizend jaar geleden: Anno Domini 13In de eerste eeuw van onze jaartelling is Rome natuurlijk dé blikvanger van het wereldtoneel. Door zijn omvang worden zo…
Thespecialone (3 artikelen)
Gepubliceerd: 24-12-2013
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.