WO II: Bombardement op Liverpool
Tijdens de Tweede Wereldoorlog is in het Verenigd Koninkrijk niet alleen Londen gebombardeerd. Liverpool heeft na Londen de meeste bombardementen te verwerken gekregen. De haven was vooral van groot belang voor de Duitse Luftwaffe. Vanuit deze haven kon de Britse marine en konden ook andere schepen uitvaren naar de Verenigde Staten. De haven was van cruciaal belang tijdens de slag om de Atlantische oceaan. Ook was de haven van Liverpool verantwoordelijk voor negentig procent van al het oorlogsmateriaal dat in Groot-Brittannië aankwam.
Inhoudsopgave
Evacuatie van de kinderen
Niet alleen in Londen werden de kinderen uit de stad geëvacueerd. Ook in Liverpool werden de kinderen de stad uit gehaald om naar het platteland toe te gaan. Dit ging genaamd onder Operation Pied-Piper. In Liverpool regelde Liverpool Corporation de evacuatie. De meeste kinderen werden geplaatst in de gebieden North Wales en Chesire, slechts een klein deel werd geplaatst in de landelijke omgeving nabij Liverpool zelf.
Operation Pied-Piper
Op 31 augustus 1939 werd er door de Britse regering besloten dat de kinderen die in grote steden woonden geëvacueerd moesten worden naar het platteland, omdat het daar een stuk veiliger zou zijn. In vier dagen tijd werden al deze kinderen geëvacueerd. In totaal zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog drie grote evacuaties geweest. In september 1939 werd de eerste groep kinderen geëvacueerd, maar in 1940 was veertig procent van de kinderen weer terug bij hun ouders. Half juni 1940 werd de tweede evacuatie uitgevoerd. 100.000 kinderen werden tijdens die evacuatie voor de tweede keer geëvacueerd uit de steden. In juni 1944 was de grootste evacuatie. Niet alleen kinderen werden geëvacueerd maar ook vrouwen, ouderen en gehandicapten mochten toen de steden verlaten.
Bombardement op Liverpool
Liverpool is vooral aan het begin van de Tweede Wereldoorlog meerdere malen door de Duitse Luftwaffe gebombardeerd. Het eerste bombardement op Liverpool was op 28 augustus 1940. Honderdzestig bommenwerpers vlogen die nacht over de stad om militaire doelwitten te bombarderen. Drie nachten lang vloog de Luftwaffe over de stad om hun bommen los te laten. Drie maanden lang werden er in totaal vijftig bombardementen op de stad Liverpool uitgevoerd. Op 28 november 1940 werd een schuilkelder door een bom geraakt. Volgens Churchill was dit
“the single worst incident of the war” (het op één na ergste incident van de oorlog).
Het kerstbombardement
In december 1940 werd Liverpool opgeschikt door nieuwe hevige bombardementen. Van 20 tot en met 22 december werd de stad meerdere keren gebombardeerd en menig burger verloor het leven tijdens deze bombardementen. Meerdere schuilkelders werden geraakt door bommen en een spoorlijnbrug waar vele burgers onder schuilden werd geraakt door bommen. Tijdens deze paar dagen aan bombardementen moesten 356 inwoners van Liverpool het leven laten. Omdat deze aanvallen rond de kerst waren worden deze bombardementen
“the Christmas Blitz” genoemd.
Het meibombardement
Van 1 tot en met 7 mei 1941 werd Liverpool opnieuw opgeschrikt door een reeks aan bombardementen op de stad. Zeven nachten achter elkaar vielen de bommen op de stad neer. De stad werd compleet verwoest. Eén van de eerste gebouwen die werden verwoest was de Liverpool kathedraal. Op 3 mei 1941 werd de haven van Liverpool (Huskisson Dock) gebombardeerd. In deze haven lag het vrachtschip SS Malakand. Door de oorlog was dit vrachtschip vol geladen met munitie. Het eerste vuur dat in de buurt van het schip kwam kon nog gedoofd worden. De haven stond in brand en de brandweer kon niet alles doven. Het vuur sloeg over naar het schip en het schip explodeerde. Pas na 74 uur was het vuur uitgebrand. In het noorden van de stad werden 5600 woningen door bommen vernietigd. Op 5 mei 1941 schreef de krant The Times dat de Duitsers hadden gezegd dat deze reeks aan bombardementen de hevigste was die door de Duitse Luftwaffe tot op dat moment boven Groot-Brittannië was uitgevoerd.
Eind van de bombardementen
Na het bombardement in mei werd het met de luchtaanvallen boven Liverpool een heel stuk minder. De blik van Duitsland was niet langer op Groot-Brittannië gericht, maar op de Sovjet-Unie. Op 10 januari 1942 werd Liverpool voor de laatste keer gebombardeerd. Tijdens dit bombardement werden vooral weer veel woonhuizen verwoest. Eén van deze huizen was 102 Upper Stanhope Street. In dit huis woonde de halfbroer van Hitler en zijn gezin. Dit huis is na de oorlog nooit meer opgebouwd. De gehele omgeving werd na de oorlog leeggehaald en men heeft er gras voor laten terug groeien.
Lees verder