WO II: Bombardement op Londen
Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn er ook in Engeland verschillenden bombardementen door de Duitsers uitgevoerd. Steden zoals Manchester, Liverpool en Coventry werden gebombardeerd. Maar vooral Londen kreeg het zwaar te verduren tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zelfs zo erg dat de regering besloot om alle kinderen uit de stad te evacueren.
Inhoudsopgave
Slag om Engeland
De eerste bombardementen op Londen waren onderdeel van de Slag om Engeland (Battle of Britain). Deze slag bestond uit meerdere fases waarbij de bombardementen één van die fases was.
Fase 1: Slag om het kanaal (Kanalkampf)
Om bij Groot-Brittannië te komen moesten de Duitsers het kanaal oversteken. Met boten ging dat niet en de trein vanuit Calais was er nog niet. De enige optie om Groot Brittannië te bereiken was per vliegtuig. Tussen 10 juli 1940 en 12 augustus 1940 vlogen de Duitsers met hun jagers en bommenwerpers over het kanaal om deze (in de lucht) in handen te krijgen. Ook was dit een goede manier voor de Duitsers om te zien wat hun tegenstander in de lucht kon en hun eigen gevechtsvliegtuigen en bemanning te trainen en testen. De Britse RAF (Royal Air Force) was geen partij voor de Duitse Luftwaffe.
Fase 2: Operatie Adelaar (Adlertag)
Operatie Adelaar vond plaats van 13 augustus 1940 tot 18 augustus 1940. Groot-Brittannië werd op meerdere plaatsen aangevallen. De havensteden Plymouth en Southhampton werden door bommen verwoest. Ook de vliegvelden in Hempshire en Kent werden door de Duitse Luftwaffe onder schot genomen. Na deze aanvallen probeerden de Duitsers de Britse RAF vliegveld te bombarderen. Drie dagen werden de vliegvelden gebombardeerd door de Duitsers. De Britse RAF vocht met afweergeschut terug en haalde vliegtuigen van de Luftwaffe uit de lucht neer.
Fase 3: Bombardementen op vliegvelden
Van 24 augustus 1940 tot 6 september 1940 bleef de Duitse Luftwaffe de Britse vliegvelden bombarderen. Als antwoord van de Britten werd Berlijn gebombardeerd. Door deze aanval op Berlijn besloot Herman Göring dat de vliegvelden niet langer het doel van de Luftwaffe moesten zijn maar dat alle aanvallen op Londen moesten gaan plaatsvinden.
Fase 4: Slag om Londen
Op 7 september 1940 werd Londen voor het eerst door de Duitse Luftwaffe gebombardeerd. Tijdens dit eerste bombardement werden vooral de havens van Londen zwaar beschadigd. De eerste slag was voor Duitsland. De Britse RAF werd verdeeld over meerdere vliegvelden in Groot-Brittannië. Hierdoor hadden zij even wat rust. Er wordt zelfs geopperd dat Churchill expres Berlijn aanviel zodat de Duitse Lufwaffe de opdracht kreeg om Londen aan te vallen en de vliegvelden (en daarmee de RAF) rust en tijd te gunnen om weer op krachten te komen. De gevechten in de lucht bleven doorgaan en op 15 september 1940 werd Londen nogmaals door de Duitse Luftwaffe zwaar onder vuur genomen.
Fase 5: Eindfase
Van 1 oktober 1940 tot 31 oktober bleef de Duitse Luftwaffe aanvallen uitvoeren boven Groot-Brittannië. Ze konden alleen Groot-Brittannië niet innemen.
Bombardement op Londen
De slag om Groot-Brittannië was dan wel voorbij, maar de bombardementen op Londen door de Duitse Luftwaffe niet. In 1941 is Londen nog zeker vijf keer zwaar gebombardeerd. Tijdens de gehele Tweede Wereldoorlog zijn er meerdere bommen op Londen terechtgekomen.
Der Blitz
De vierde fase van de slag om Groot-Brittannië is het begin geweest van der Blitz (de bliksem). In november 1940 besloot de Duitse Luftwaffe om Groot-Brittannië niet meer overdag maar juist ’s nachts aan te vallen. Overdag waren ze een te duidelijk doelwit voor de Britse RAF, terwijl ze juist ’s nachts uit het zicht konden blijven en de Britten pas wisten dat ze er waren wanneer de eerste bommen al waren uitgegooid. Tot februari 1941 werden deze nachtbombardementen uitgevoerd over Groot-Brittannië. Ook Manchester en Liverpool moesten het tijdens deze nachtbombardementen ontgelden. Deze periode is wel de zwaarste periode van de Tweede Wereldoorlog voor Groot-Brittannië geweest. Over een periode van 57 nachten werd Londen iedere nacht gebombardeerd. Vele Londenaren waren hierdoor gedwongen om de nachten in schuilkelders of in de ondergrondse metro door te brengen. Maar Groot-Brittannië ging gewoon door met het leven. De heftigste nachten werden door de Britten beschreven als
“very blitzy”. Op 21 mei 1941 werd de laatste Duitse aanval van de Luftwaffe in der Blitz uitgevoerd.
Data van grote bombardementen op Londen tijdens der Blitz
- 19-03-1941
- 16-04-1941
- 19-04-1941
- 20-04-1941
- 10-05-1941
Evacuatie van kinderen uit Londen naar het platteland van Groot-Brittannië
Groot-Brittannië was in oorlog en kinderen zouden het grootste slachtoffer kunnen worden van alle luchtaanvallen van de Duitse Luftwaffe. Op 17 februari 1940 besloot de Britse regering om kinderen uit Londen te evacueren naar het platteland van Groot-Brittannië. In de jaren twintig van de twintigste eeuw waren er door de Britse regering al plannen gemaakt voor grootschalige evacuatie van kinderen uit grote steden in oorlogstijd. In deze plannen werd besloten dat de kinderen uit de steden naar het platteland werden gebracht. 750.000 kinderen werden vanuit Londen geëvacueerd naar het platteland. Veel kinderen werden ondergebracht bij gastgezinnen. Voor kinderen waar geen gastgezin voor werd gevonden, werden kindertehuizen gemaakt. Broers en zussen zouden bij elkaar behoren te blijven, maar het gebeurde geregeld dat broers en zussen van elkaar werden verwijderd.
Film, Narnia: The lion, the witch and the wardrobe (de leeuw, de heks en de kleerkast)
De Britse schrijver C.S Lewis schreef tussen 1949 en 1954 de kronieken van Narnia. In het tweede boek (dat ook als eerste film verfilmd is) worden vier kinderen vanuit Londen tijdens het begin van de Tweede Wereldoorlog geëvacueerd naar het platteland. Hier kwamen ze te wonen bij een man die ze niet kenden maar wel in vrede. Hun moeder moesten ze in Londen achterlaten en hun vader vocht in het Britse leger. In één van de kamers in het huis van hun gastheer staat een kast die de kinderen naar Narnia leidt.
Het begin van deze film staat dus gelijk aan de 750.000 kinderen die zijn geëvacueerd voor de grote bombardementen op Londen. In treinen werden ze naar het platteland gebracht waar ze door hun gastgezinnen werden opgehaald. In de film komt dit ook duidelijk naar voren.
Lees verder