Wapentechnologie Azteken en Spanjaarden

In de oorlog tussen de Azteken en de Spanjaarden beschikten beide partijen over een niet op elkaar lijkende technologie. De Spanjaarden beschikten over een voor die tijd geavanceerde wapentechnologie, die in vergelijking met die van de Azteken vele malen beter en sterker was. Hoe veel verschilden deze technologieën?

Technologische vergelijking

De Spanjaarden hadden in vergelijking met de Azteken een geavanceerd leger. De Spanjaarden hadden de beschikking over kruisbogen, kanonnen, blunderbussen en stalen pantsers. De Spanjaarden hadden door hun vele oorlogen in Europa als enig Europees land een standaard leger. De meeste andere landen hadden slechts een tijdelijk leger voor een specifieke slag of oorlog. Hierdoor waren de Spaanse soldaten in vergelijking goed getraind en waren ze zeer gedisciplineerd. De Azteken hadden dan wel een krijgerselite, maar ze hadden geen vast leger.

Omdat de Spaanse soldaten oorspronkelijk afkomstig waren uit Europa kun je zeggen dat de legers in Amerika qua bewapening waarschijnlijk op hetzelfde niveau zaten als de Europese legers. Hierbij moet wel worden meegerekend dat niet bekend is wat de staat van deze wapens in Spanje was. Dit is dus wat ze in het beste geval hadden.

De structuur van het Spaanse leger

Zware cavalerie

Omdat deze ridders (of conquistadores) vaak van adel waren hadden ze een zwaar pantser over hun lichaam en paard heen en waren ze over het algemeen goed bewapend. Deze zware cavalerie was niet alleen snel, maar kon ook de vijandelijke troepen uiteendrijven en opsplitsen. Er waren echter maar kleine hoeveelheden van deze troepen.

Lichte cavalerie

De lichte cavalerie vormde het merendeel van de Spaanse cavalerie. Deze troepen bereden ongepantserde paarden en hadden open helmen. Ook beschikte de lichte cavalerie over een harnas dat het torso beschermde. Ze gebruikte lansen (vandaar de bijnaam “lansiers”) die gebruikt werden om de vijandelijke formaties te breken. De lichte cavalerie beschikte ook over korte zwaarden.

Infanterie

De infanterie was uitgerust met een standaard uniform, één van de eersten van Europa. Het uniform bestond uit lichte kleding die de beweeglijkheid behield. De infanterie kon je opsplitsen in twee klassen, de “conquistadores” en de “piekdragers”. De “piekdragers” vormden de hoofdgroep. Deze manschappen droegen het standaarduniform en gebruikten lange lansen of “hellebaarden” (een lans met aan het eind een bijl bevestigd). Ze vochten veelal vanuit één formatie. Vanuit deze formatie probeerden ze de vijand op afstand te houden. De formatie bestond uit een vierkant van meerdere rijen van soldaten die elkaar met de lansen ondersteunden.
De conquistadores hadden vaak een harnas op hun bovenlichaam, een kort zwaard en een schild. Ook hadden ze typerende helmen op, die hun tegen de zon en de pijlen beschermden. Er waren minder conquistadores dan piekdragers.

Schutters

De schutters gebruikten naast het standaard uniform een kruisboog of een blunderbus. De kruisboog kon ongeveer 350 meter ver schieten en had een herlaadtijd van 20 seconden. De kruisboog kon (licht) stalen pantsers doordringen, het was dodelijk op iedere afstand. Ook waren ze voor die tijd zeer accuraat.
De blunderbussen waren echter traag om te herladen, ze waren inaccuraat (vaak een afwijking van tientallen graden ten opzichte van het doelwit) en ze hadden een kort bereik. Toch waren ze essentieel voor de Spanjaarden door hun effect op het moraal en de formaties.

Uitrusting van de Azteken

De Azteken hadden een veel simpeler leger, waar helaas niet veel over bekend is. De Azteekse soldaten hadden, in het beste geval, een pantser van dierenhuid, veren of hout. Dit was dus niet bestand tegen de Spaanse wapens. Als wapens gebruikten ze veelal speren met stenen die geworpen konden worden. De Azteken gebruikten vaak houten knuppels. Deze knuppels hadden in sommige gevallen glas of bot erin verwerkt om te kunnen snijden of steken, maar die waren zeldzamer. Verder werden primitieve bogen en speren veel gebruikt. Eén van de “bekendere” wapens was de “Atlatl”. Dit was een stuk hout waarin een speer gelegd kon worden, die dan wel 400 meter ver kon worden gegooid.

Je kunt dus zien dat de Spanjaarden veel verder waren met hun wapenuitrusting en technologie, maar ook waren ze veel verder gevorderd qua tactieken en uitrusting. De Spanjaarden hadden op dit oppervlak een gigantisch voordeel, maar buskruit, zoals wel eens gezegd wordt, gaf niet echt een doorslag. Als het al wel een doorslag gaf was dat niet wegens de dodelijkheid, maar door de invloed op het moraal. Paarden daarentegen zorgden wel dat het moraal van de Azteken daalde, door het geloof van de Azteken die dachten dat de ruiters goden waren. Hierdoor weigerden de Azteken soms om te vechten.

Het pantser van de Azteken was bijna waardeloos tegenover de Spaanse wapens. De Spaanse wapens konden de Azteekse panters gemakkelijk in stukken scheuren. Je moet de aantallen echter niet vergeten, de Azteken waren in een overweldigende meerderheid. Hoe effectief de wapens van de Spanjaarden dus waren tegenover een dergelijke overmacht is dus maar de vraag.

Lees verder

© 2014 - 2024 Freshprince, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het Azteekse rijkHet Azteekse rijkIn de dertiende eeuw begint de ontwikkeling van een nieuw en bekend rijk: de Azteken. De Azteken leefden in wat nu Mexic…
Pedro de Alvarado, de wreedheden van een ontdekkingsreizigerPedro de Alvarado, de wreedheden van een ontdekkingsreizigerPedro de Alvarado (1485-1541) was een Spaanse conquistador die meevocht bij de verovering van de Azteken in Centraal Mex…
Hernán Cortés (1485-1547): ontdekkingsreizigerHernán Cortés (1485-1547): ontdekkingsreizigerHernán Cortés was een Spaanse conquistador (soldaat en ontdekkingsreiziger) die het Aztekenrijk in Centraal Amerika vero…
De geschiedenis van chocoladeDe geschiedenis van chocoladeIedereen weet wat chocolade is. Wat de meeste mensen niet weten, is waar deze lekkernij vandaan komt. Er zit namelijk ee…

Filips Willem, de verloren zoon van Willem van OranjeFilips Willem, de verloren zoon van Willem van OranjeFilips Willem (1554-1618) werd als oudste zoon van Willem van Oranje en diens eerste vrouw Anna van Egmont (1533-1558) v…
3 februari in de geschiedenis - The day the music died3 februari in de geschiedenis - The day the music died3 februari 1959 staat bekend als 'the day the music died'. Op die dag overleden de Rock & Roll-helden Buddy Holly, Ritch…
Bronnen en referenties
  • http://www.ancientmilitary.com/aztec-warriors.htm
  • http://www.myarmoury.com/feature_armies_spanish.html
  • http://www.thebeckoning.com/medieval/crossbow/cross_l_v_c.html
  • http://www.ancientfortresses.org/medieval-crossbow.htm
  • http://www.aztec-history.com/ancient-aztec-weapon.html
Freshprince (112 artikelen)
Gepubliceerd: 11-11-2014
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.