Napoleontische Tijd: Staatsgreep van 18 Brumaire

Napoleontische Tijd: Staatsgreep van 18 Brumaire De Staatsgreep van 18 Brumaire was een staatsgreep die plaatsvond op 9 november 1799. Volgens de Franse Republikeinse Kalender was deze datum 18 Brumaire, dit verklaart de naam van de staatsgreep. Deze staatsgreep wordt door veel mensen gezien als het begin van de napoleontische tijd, en het einde van de Franse Revolutie.

De voorbereiding

In het jaar 1799 begon er een nieuwe oorlog tegen Frankrijk, genaamd de Tweede Coalitieoorlog. Deze oorlog werd gestreden tussen Frankrijk en de Tweede Coalitie. De Tweede Coalitie was een samenwerking tussen Europese grootmachten Groot-Brittannië, Oostenrijk en Rusland. Frankrijk verloor deze oorlog. Napoleon Bonaparte viel in 1798 Egypte binnen. Maar na de Slag op de Nijl kregen de Britten de macht over de Middellandse Zee. Hierdoor was Napoleon samen met zijn manschappen van Frankrijk afgescheiden. De oorlog had Frankrijk zoveel gekost, dat het land bijna failliet was.

Na het verlies van de oorlog was er in Frankrijk veel spanning. Emmanuel Joseph Sieyès, lid van het Directoire (bestuur van Frankrijk), begon met het plannen van een staatsgreep. Dit deed hij zodat radicale jakobijnen (hervormende beweging) niet aan de macht konden komen. Voor deze staatsgreep zocht hij een sterke leider, die hem met een leger kon bijstaan. Hij koos voor deze klus generaal Napoleon Bonaparte. Napoleon wist weg te komen uit Egypte en kwam op 23 augustus weer aan in Parijs. Ook werden Napoleons broer, Lucien Bonaparte en minister van buitenlandse zaken, Talleyrand, erbij betrokken. Het doel was om het Directoire omver te werpen en dan een commissie op te richten om zo een nieuwe grondwet te vormen.

9 november

Op 9 november werd in het hogerhuis van het parlement, de Raad der Ouden, verspreid dat de jakobijnen een staatsgreep aan het voorbereiden waren. Hierdoor had de raad besloten om tijdelijk te verplaatsen naar Saint-Cloud. Bonaparte werd aangewezen als de man die de Raad moest beschermen. Vervolgens stapte Sieyès uit het Dictoire en twee andere leden, Paul Barras en Roger Ducos, werden geforceerd om af te treden. De twee overgebleven leden, Louis-Jérôme Gohier en Jean-François-Auguste Moulin, wilden niet aftreden. Uiteindelijk sloeg Moulin op de vlucht en Gohier werd opgesloten.

10 november

Op 10 november (19 Brumaire) ontstond voor veel leden van het parlement helderheid: er was een staatsgreep gaande. Napoleon werd hatelijk ontvangen bij de Raad der Ouden, dus ging hij naar de Raad van Vijfhonderd (het lagerhuis van het Franse parlement). Daar werd hij nog meer gehaat, en hij kon nog maar net ontsnappen. Even hierna aanvaarde de Raad der Ouden een motie waarin stond dat Bonaparte, Sieyès en Ducos consuls werden en een wetgevende commissie op te richten. Dit betekende het einde van de Franse Revolutie.

Maar Napoleon wilde meer. Hij zag een gelegenheid om de macht te grijpen, en dit deed hij gretig. Sieyès had een soort president als staatshoofd in gedachten. Deze rol wilde hij zelf graag vervullen. Maar Napoleon was het hier niet mee eens. Hij wilde een consulaat aan de macht. Dit consulaat zal dan 3 consuls kennen: één consul die de macht heeft over binnenlandse gebieden, één consul die de macht heeft over de veroverde gebieden, en één consul die zou functioneren als een soort diplomaat. In de grondwet die 24 december in werking trad, stond dat het Consulaat de uitvoerende macht zou zijn, en de wetgevende macht over drie mogendheden verspreid zou zijn. De consuls waren:
  • Eerste Consul: Napoleon Bonaparte
  • Tweede Consul: Jean-Jacques-Régis de Cambacérès
  • Derde Consul: Charles-François Lebrun
© 2015 - 2024 Joost01, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe effectief was de Franse Revolutie voor de burgers?Hoe effectief was de Franse Revolutie voor de burgers?'Te wapen, burgers!', zo begint het refrein van de Marseillaise. Dit Franse volkslied is ontstaan rond de tijd van de Fr…
De 25 presidenten van Frankrijk vanaf 1848De 25 presidenten van Frankrijk vanaf 1848Frankrijk is de oudste geopolitieke entiteit van Europa en kent een fascinerende politieke geschiedenis. Van de zeventie…
Sisi, de periode waarin zij leefdeSisi, de periode waarin zij leefdeToen Sisi keizerin van Oostenrijk werd kreeg zij ook titels die betrekking hadden op grondbezit in onder andere het huid…
Marengo, het paard van Napoleon BonaparteMarengo, het paard van Napoleon BonaparteNapoleon Bonaparte had meerdere paarden, namelijk 52, maar het bekendste was Marengo, zijn gevechtspaard. In dit artikel…

M&M’s, geschiedenis van het populaire snoepjeM&M’s, geschiedenis van het populaire snoepjeIedereen kent ongetwijfeld de chocolade lekkernijen, ook wel beter bekend als M&M’s. M&M’s worden gemaakt door de Mars C…
De gladiatoren tijdens het Romeinse RijkDe gladiatoren tijdens het Romeinse RijkGladiatoren die vochten in het Colloseum spreken nu nog steeds tot onze verbeelding. Het Colloseum was een niet te onder…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Jacques-Louis David, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Staatsgreep_van_18_Brumaire
Joost01 (13 artikelen)
Laatste update: 17-03-2015
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.