Griekse mythologie, godin Hestia

Misschien wel de meest bescheiden en onbekende godheid vanuit de Griekse mythologie is Hestia. Zij bemoeide zich niet met ruzie of oorlog. Hestia wordt ook bijna nergens genoemd in de verhalen van de Griekse mythologie, toch was zij als godin van het haardvuur, familie en gemeenschap erg belangrijk.

Algemeen

Hestia is de oudste dochter van Rhea en Cronus, en dus als eerste opgeslokt door haar vader Cronus. Nadat de eerste echtgenote van Zeus een braakmiddel heeft gegeven aan Cronus, braakt hij al zijn kinderen, te beginnen met degene die hij als laatste had opgeslokt. Hestia komt dus als laatste naar buiten, waardoor zij tijdens haar “tweede geboorte” als jongste wordt ervaren.

Hestia behoorde tot één van de twaalf goden die op de berg Olympus woonde. Zij was de zuster van Zeus. Helaas had zij weinig of geen eigen heiligdommen, in ieder geval zijn er geen overblijfselen van gevonden. Hestia nam nooit deel aan ruzies of oorlogen. Zij is de uitvindster van de kunst van het huizen bouwen.

In de mythologie wordt Hestia gezien als zeer mysterieus. Er wordt gesuggereerd dat wanneer er nog steeds een (haard)vuur wordt ontstoken, nog steeds de godin Hestia wordt opgeroepen.

Hestia

Zij is de godin van huiselijke haard, het haardvuur, de familie en de gemeenschap. Ze was de beschermvrouwe van de pasgeboren kinderen, wezen of vermiste kinderen. In woningen waar geen haard was, kon geen geregelde samenleving mogelijk zijn. Dit werd door Hestia gesticht en bevorderd. Zowel bij de mensen als haar medegoden. Al heel snel veranderde het haardvuur in het offervuur. Bijna ieder huishouden had in de tijd van de goden een offeraltaar in huis.

Hestia wordt in weinig verhalen genoemd, toch had zij een belangrijke positie binnen de gemeenschap van de mensen op aarde. Uiteraard offerde men aan alle goden, maar aan Hestia werd in diverse situatie’s aan haar geofferd. Onder andere in de onderstaande situatie:

  • Wanneer men op reis ging en/of terug kwam van een reis
  • Wanneer een nieuwe huisgenoot kwam, bijvoorbeeld kind of een slaaf
  • Bij het geven van een naam
  • Bij het huwelijk

Wanneer mensen in de tijd van de goden gingen verhuizen, namen zij vaak een stukje hout uit het haardvuur mee, zodat er in de nieuwe woning zeker vuur en daarmee warmte en gezelligheid zou zijn.

Uiterlijk

Vaak werd Hestia afgebeeld als:
  • Soms zittend,
  • Soms in een rustige vriendelijke staande houding
  • Nauw aansluitende kleding
  • Het haar eenvoudig gekapt
  • Sluier over haar en schouder
  • Haar ene hand geklemd tegen de heup, de andere naar de hemel gekeerd

Hestia en de liefde

Ondanks het feit dat er diverse huwelijksaanzoeken zijn geweest van onder andere Poseidon en Apollo, is Hestia nooit getrouwd. Zij is altijd een maagd gebleven, waar zij ook zeer veel waarde aan hechtte.

Hestia in de Romeinse mythologie

In de Romeinse mythologie is de naam van Hestia, Vesta. Hier neemt zij, net als in de Grieks mythologie, een belangrijke plaats in. Zoals het huis van de Vestaalse maagden op het Forum Romana in Rome.
© 2007 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Griekse godenDe Griekse godenDe oude Grieken kenden vele goden, zoals Zeus, Hades en Pallas Athene. Elke god of godin had zijn eigen zaken waar hij z…
De Vestaalse maagdenDit is het tweede deel van het Romeinse Rijk en gaat over de Vestaalse maagden die een grote rol speelden in het Romeins…
Griekse mythologie: De nakomelingen van Koios & PhoibeGriekse mythologie: De nakomelingen van Koios & PhoibeVolgens de Griekse mythologie waren uit het huwelijk van de godin Gaia (de aarde) met haar zoon Ouranos (de hemel) meerd…
De onsterfelijke goden van GriekenlandDe onsterfelijke goden van GriekenlandDe Olympische goden waren onsterfelijk. Hoewel er veel meer Griekse goden bekend zijn, waren de goden van Olympos het be…

La Barbe Bleue (Blauwbaard)La Barbe Bleue (Blauwbaard)Het beroemde verhaal LA BARBE BLEUE, ofwel BLAUWBAARD van de Franse schrijver Charles Perrault is voor het eerst versche…
Griekse mythologie, god HephaestusMisschien wel de lelijkste van de Olympische goden was Hephaestus. Hij was mank en had mismaakte kinderen, één was half…
Reacties

Milou, 24-03-2013
Echt geweldig! Heb hem nodig voor geschiedenis over de Griekse goden. Reactie infoteur, 15-04-2013
Graag gedaan!

Emy, 22-04-2008
Hallo, weet iemand een mythe over Hestia of een site waar een mythe staat oevr haar? Kan er niks over vinden :-( Reactie infoteur, 25-04-2008
Helaas is er verder weinig over hestia, kan je niet verder helpen. groet Storm

Storm (568 artikelen)
Gepubliceerd: 30-09-2007
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Mythologie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.