De veroveringen van Rome
Nadat Rome een republiek was geworden, groeide het snel uit van een kleine stadstaat tot een wereldrijk. Door een gedisciplineerd leger, een goede tactiek,... slagen ze erin veel gebieden te verwerven. Hier info over die tactiek hun rijk,..
De eerste stap in de verovering: Italië
Rome was de grootste stad in Latium, en krijgt daarom het leiderschap in de schoot geworpen van de Latijnse Bond. De stad wordt desalniettemin in 390 voor Christus veroverd door Gallische stammen. Rome krijgt ze weg door middel van het betalen van losgeld. Hierna overwinnen ze de Samnieten en de Etrusken; in de derde eeuw voor Christus is Rome baas over heel Midden-Italië. Ze veroveren verder nog de Griekse steden, gevestigd in Zuid-Italië, en beheersen nu heel Italië, uitgezonderd de Po vlakte.
Stap 2: De Middellandse Zee en Carthago
In 814 voor Christus wordt door de Feniciërs, een handelsvolk, Carthago gesticht. Carthago is gelegen op de noordkust van Afrika. Ze groeit uit tot een zeer grote handelsstad. Rome en Carthago raken voorhet eerst in conflict in de derde eeuw voor Christus. Inzet is Sicilië, de 'graanschuur van de Middellandse Zee'. Rome wint in de eerste Punische oorlog, en verovert zijn eerste gebieden buiten Italië. Carthago blijft echter niet bij de pakken zitten, en tijdens de tweede Punische oorlog brengt de beroemde genereaal Hannibal Rome vele nederlagen toe. Rome staat echter niet alleen; de bondgenoten uit Italie blijven de stad trouw, en Rome wint uiteindelijk ook deze oorlog. Vervolgens verwoest Rome Carthago volledig in de derde Punische oorlog, en lijft het in in zijn rijk als de provincie 'Africa'.
De tactiek: Divide et Impera
Het is niet makkelijk om zo'n enorm rijk te besturen zonder dat er veel conflicten en opstanden voorvallen. Alle gebieden moeten immers soldaten leveren en belasting betalen. Het lukt Rome toch, en wel dankzij deze tactiek: Divide et Impera, oftewel 'Verdeel en Heers'. Deze tactiek werkt als volgt: niet elk verover gebied wordt op dezelfde wijze behandeld. Als een gebied zeer onderdanig en trouw aan Rome is, zullen ze een beter statuut krijgen. Hoe beter je statuut, hoe meer je jezelf mag besturen, hoe meer rechten je krijgt, en hoe minder belastingen je moet betalen. Als je Rome tegenwerkt, of in opstand komt tegen het rijk, kan je je bevoorrecht statuur verliezen. Een ander slim idee in deze tactiek is dat geen enkel gebied dat aan elkaar grenst, hetzelfde statuut krijgt. Hierdoor wordt de kans op opstanden nog eens verkleind.
Ook worden er Romeinse nederzettingen gesticht in alle veroverde gebieden. Deze hebben 2 taken:
- Opstanden verijdelen. Er zijn altijd soldaten in de nederzetting aanwezig.
- Romaniseren. De nederzettingen stimuleren de verspreiding van de Romeinse taal, de kunst, de gebruiken en gewoontes,...
Het leger is zeer goed getraind en bewapend, waardoor er weinig of geen opstanden uitbreken. Ook leggen de Romeinen heerbanen aan. Hierdoor kunnen de troepen zich snel verplaatsen doorheen heel het rijk.