Hybridische symbooldieren

Hybridische symbooldieren Hybridische symbooldieren, symbolen die bestaan uit meerdere beesten, of half dier, half mens. De meeste van deze symbolen zijn oud. Men dacht dat alles in de schepping met elkaar in verband stond, alle levensvormen kunnen ontstaan, daarom waren deze dieren niet onmogelijk. Goed bestaat bij de gratie van slecht en licht bij die van donker. Hybridische dieren kunnen bestaan én omdat ze meerdere symbolische krachten combineerden waren en zijn ze sterk.

Inhoud


Fabeldieren

Hybriden worden zo af en toe wel fabeldieren genoemd, heb er hier voor gekozen om uitsluitend aandacht te besteden aan beesten die alleen onderdelen hebben van echte dieren (en mensen). Een eenhoorn heeft bijvoorbeeld die eigenschap niet en ook draken zijn (denk ik) een andere categorie.

Supersymbolen

Veel Egyptische goden en godinnen waren half mens en half dier. Als mens de rede en het verstand, aan de andere kant het dier, boodschapper naar de hemel. Wanneer je de kracht van het dier, zijn band met de goden combineert met de mens, krijg je een soort supersymbool, de popsterren onder de symbolen van de dieren. Geen complete lijst, zelfs verre van dat, maar wel de meest tot de verbeelding sprekende.

Vandaar, van basilisk tot zeemeermin

Basilisk

De basilisk wordt ook wel de slangdraak genoemd. De basilisk kent verschillende vormen maar vaak is het een hagedis met de kop en poten van een haan en drakenvleugels. De basilisk staat symbool voor pure slechtheid, anders is het niet te omschrijven. Een blik van een basilisk is dodelijk en hij kan in sommige gevallen vuurspuwen (zoals een draak). In het boek ‘Harry Potter en de geheime kamer’ komt een basilisk voor.
Bron: Ctac, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: Ctac, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Centaur

Half mens, half paard. Meestal het lichaam van een paard en de hals en het hoofd vervangen door het lichaam van een mens, soms zijn de voorbenen ook menselijk. Een centaur is wild, is het instinct boven de rede. Centaurs hebben lak aan regels en wetten. Er is één die anders is Chiron, hij leeft niet bij de anderen, is rustig, wijs en teruggetrokken. Chiron is onder andere de leermeester van Achilles. Dionysus bereed een centaur, Silenus. Dionysus (zijn Romeinse naam was Bachhus), god van het feesten en drinken natuurlijk bereed hij een centaur.
Bron: Pearson Scott Foresman, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: Pearson Scott Foresman, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Cerberus

Cerberus of Kerberos, een enorme hond met drie koppen, een slangenstaart en verschillende slangenkoppen op zijn rug. Cerberus bewaakt de onderwereld, de doden mogen die niet verlaten, de levenden mogen er niet in. Cerberus is de trouwe bewaker van het rijk, in dat geval ook dichter bij hond dan slang. Als symbool staat hij voor de dood.
Bron: William Blake, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: William Blake, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Chimaera

Lichaam en kop van een leeuw, de staart is een slang en op zijn rug groeit de kop van een (waarschijnlijk) geit. In de middeleeuwse kunst een teken voor naderend onheil, een donker teken. Vanuit de Griekse mythologie een symbool voor naderende stormen.
Bron: Lampas Group, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: Lampas Group, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Garuda/Garoeda

Half mens en half adelaar. Garuda is het rijdier van de hindoegod Visjnoe. Garuda is daarnaast de koning van de vogels (natuurlijk de adelaar) en een gezworen vijand van de slang. Het dier is het nationale symbool voor Thailand en Indonesië. Garuda is dapper en sterk.
Bron: GourangaUK at English Wikipedia, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: GourangaUK at English Wikipedia, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Gorgo

Gorgonen, voor veel mensen niet zo bekend maar wanneer je de naam Medusa noemt… Het waren er drie, drie zusters, Medusa, Stheno en Euryale . Dames met vleugels, lange slagtanden en slangen op het hoofd in plaats van haren. Ze staan voor haat en boosaardigheid. Wanneer je de vrouwen aankeek veranderde je in steen. In de Griekse mythologie de dochters van de zeegoden Phorcys en Ceto.
Bron: SilviaP Design, PixabayBron: SilviaP Design, Pixabay

Griffioen

Lichaam van een leeuw,het hoofd van een adelaar en ook zijn vleugels, de oren van het paard. In de Griekse mythologie hoort het dier bij Apollo. Griffioenen bij de Grieken zijn in staat iedere vijand het hoofd te bieden en te vermorzelen. Griffioenen trokken de wagen van Apollo. Een enorm sterk symbool, leeuw en adelaar, koning van de lucht en de aarde.
In de middeleeuwen werd de griffioen een geliefd symbool in de heraldiek en een symbool voor Christus. Voor de katholieke kerk is hij het symbool van de wereldlijke en geestelijke macht van de kerk. Als heraldisch symbool staat de griffioen voor macht en strijdkracht.
Bron: Grace60417, PixabayBron: Grace60417, Pixabay

Harpijen

Vrouwelijke windgeesten, meestal roofvogels met enorme klauwen en het hoofd van een vrouw. Het was een beetje een afgang in eerste instantie waren het wel vogels maar met het gezicht van een mooie vrouw. Ze staan voor de onderwereld maar konden ook stormen op zee opwekken. Er zijn drie harpijen, Aello, Kaleino en Okypete.
Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)

Minotauros

Lichaam van een stoere vent en het hoofd van een stier, hij leefde van mensenbloed. Hij staat voor pure dierlijkheid en instinct. De minotaurus doet het op dit moment goed in computergames.
Bron: OpenClipart Vectors, PixabayBron: OpenClipart Vectors, Pixabay

Pegasus

Kind van de al eerder genoemde Medusa. Een gevleugeld groot paard. Wanneer zijn hoef de grond raakte ontstond er een waterbron, de Hippocrene. Wie van het water van deze bron dronk kreeg de gave van de poëzie. Pegasus staat dan ook voor de dichtkunst en creativiteit.
Bron: Skeeze, PixabayBron: Skeeze, Pixabay

Sater

De volgelingen van Dionysus, amoreel, lui, gemakzuchtig en wild. De poten van een geit, de romp van een mens en hoorns. In het christendom krijgen ze de rol van de duivel. Staat dus voor kwaadaardigheid en al het donkere in de wereld.
Bron: Friedrich Johann Justin Bertuch (1747 1822), Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: Friedrich Johann Justin Bertuch (1747 1822), Wikimedia Commons (Publiek domein)

Sfinx

De vleugels van een adelaar, klauwen en voorpoten van een leeuw, lichaam van een stier en het hoofd van een mens. Als symbolisch ‘dier’ natuurlijk sterk. Leeuw, adelaar, stier en mens, sterker kan bijna niet. Meestal worden ze gezien als wachters of hoeders maar eigenlijk is hun doel een beetje een raadsel. Vanuit de Griekse mythologie zouden we ze misschien kunnen zien als symbool voor wijsheid en kennis. Daarnaast staat de sfinx voor koninklijke macht en natuurlijk weet de sfinx het antwoord op alle levensvragen.
Bron: PIRO4D, PixabayBron: PIRO4D, Pixabay

Sirenen

Ze worden vaak ik één adem genoemd met de harpijen maar hun rol is anders, en ook het uiterlijk. Sirenen zijn beeldschoon, in tegenstelling tot de harpijen. Vogels met vrouwenhoofden en vaak ook armen in plaats van vleugels. Op oude Egyptische vazen komen de dames al voor in de dodencultus, ze staan waarschijnlijk voor de wegvliegende ziel. In de Griekse mythologie zijn ze sterker. De sirenen lokten met hun gezang de zeelieden naar de diepte. Ze staan voor de verlokking, zondige verlokking, kan er geen twee betere woorden voor bedenken. Ze worden soms in één adem genoemd met de zeemeerminnen maar hebben een compleet andere oorsprong.
Bron: DeeDee51, PixabayBron: DeeDee51, Pixabay

Zeemeermin

Lichaam van een vrouw, in plaats van benen een vissenstaart. De hallucinatie van vermoeide zeelieden? Symbool voor, in ieder geval Kopenhagen. Verhalen over haar zijn oud en gaan terug tot de Babyloniërs . Meerminnen zijn verleidster en laten schepen vergaan. Met hun schoonheid vernietigen ze. Symbool dus voor de vernietigende kracht van verleiding.
Bron: Catharina77, PixabayBron: Catharina77, Pixabay

Lees verder

© 2009 - 2024 Caro-lina, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Krasloten: de December KalenderKrasloten: de December KalenderDe December Kalender van krasloten is een kraslot waar je 31 dagen lang plezier van hebt. Dit grote kraslot, dat je voor…
De geschiedenis van de getallen en het tellenTellen begon lang voordat er symbolen zoals 1, 2 en 3 voor de afzonderlijke getallen waren. In feite kan men tellen zond…
Dagelijkse confrontatie met symbolen en pictogrammenDagelijkse confrontatie met symbolen en pictogrammenSymbolen en pictogrammen zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Ze zijn onder meer te vinden in de beelde…
Tekens in de Semiotiek: Icoon, Index en SymboolTekens in de Semiotiek: Icoon, Index en SymboolSemiotiek of semiologie wordt ook wel de tekenleer genoemd. Bij semiotiek gaat het om het wezenlijke karakter, het ontst…

Lactucarium, wilde sla in de oude apothekersboekenSla kennen we allemaal, maar ook in de natuur komen er enkele wilde soorten voor, die weliswaar niet kroppen en ook zeer…
Van een geheimagent in Ulrum en de mobiele telefoonIn de nacht van 9 op 10 oktober 1944 werd Anton Schrader, een Nederlander die voor de Amerikaanse inlichtingendienst wer…
Bronnen en referenties
Caro-lina (185 artikelen)
Laatste update: 31-08-2012
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 15
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.