Karel de Grote: kroning en invloed

Wie kent hem niet? Karel, de grote krijgsheer die al zijn buren had overwonnen. Moslims, heidenen en christenen. Hij was het die een schitterende ceremonie van paus Leo III ontving waarin hij onverwachts tot keizer werd gekroond. Hij was de soldaat die ondertussen student was. Karel sprak Latijn en verstond Grieks en Karel de Grote was het die de wetenschap stimuleerde. Karel de Grote was de koning van de Franken. Karel was de onbetwiste vorst over christelijk Europa in het jaar 800 na Christus. In dat jaar reisde hij naar Rome. Die reis had een groot gevolg. Karel de Grote was onder andere keizer over Italië en beschermer van de paus. Karel had de zogenaamde heilige sleutels van de Sint-Pieter gekregen. Maar de reis waar wij het nu over hebben was geen gewone reis om dit onderdeel van zijn rijk eens te bezoeken. Keizer Karel had Leo III, de nieuwe paus, volledig in zijn macht. Paus Leo III was niet geliefd bij de Romeinse edelen. Leo werd immers beschuldigd van overspel en corruptie. Leo was daarom al eens overvallen en gevangen genomen door Romeinse edelen. Maar hij werd bevrijd door Karels mannen en daar waren de geestelijkheid en de adel het natuurlijk niet mee eens.

De onverwachte kroning

Bij aankomst groette de paus Karel vriendelijk, niemand twijfelde aan Karels grotere macht. Keizer Karel had immers sinds het jaar 771 gestreden tegen allerlei volken: Longobarden, Avaren, Gascogners en andere vijanden. Zijn rijk strekte zich uit van de Oostzee tot de Middellandse Zee. De paus vond dat hij het christelijk geloof sterk verdedigde en daarom werd met de kerstmis in aanwezigheid van Karel de mis in de Sint-Pieter opgedragen. De kerk was rijkelijk versierd. Je moet denken aan goud en zilver, tapijten, kandelaars, wandbekleding en dat allemaal versierd met juwelen. Karel had voor de gelegenheid zelf rijkdommen meegenomen die ook te zien waren. De kerk was gevuld met afgevaardigden van allerlei volken: Franken, Longobarden, Saksen, Beieren en Romeinse adel. Karels kinderen lagen geknield op de treden naar het altaar. Karel was gekleed in een paars Romeins gewaad, met goud en sandalen met juwelen. Op het altaar lag het: de kroon, vol edelstenen. Karel stond op na het gebed en werd door Leo gekroond. De aanwezigen riepen: “Lang leve Karel Augustus, groot en vredelievend keizer van Rome, gekroond door God!” Door de gewelven in de basiliek klonk de echo nog drie keer na. Men keek vervolgens toe hoe de paus een knieval maakte voor de nieuwe keizer.

Karel en het Westromeinse Rijk

300 jaar geleden heerste de laatste keizer van het Westromeinse Rijk in Italië. Nu werd dat rijk hersteld door keizer Karel. Hij heerste immers over alle christelijke landen van het vaste land van Europa. Bij de Grieken in de stad Byzantium (later Constantinopel) had het rijk nooit opgehouden met bestaan (het Oostromeinse Rijk). Maar de koningen in het oosten waren meer door hun grotere rijkdom en imposantere stamboom. Karel was echter meer dan een koning. Hij deed niet aan een toekomstig ideaal, maar streefde naar gelijk niveau met de keizers in Byzantium en de verwijzing naar de vroegere situatie. De knieval die de paus voor de keizer maakte was een opzettelijke imitatie van de Byzantijnse ceremonie. Die ceremonie vond daar altijd plaats bij de kroning van een keizer.

Aanschaf van pracht en praal

Karel keerde na de kroning terug naar het noorden en kwam door Ravenna. Ravenna was de laatste hoofdstad van het Westromeinse Rijk. Karel was daar onder de indruk van een ruiterstandbeeld van Theodorik, de laatste koning van de Ostrogoten. Karel de Grote dacht dat het beeld Constantijn de Grote voor moest stellen en de mensen zagen het beeld al gauw als Karel de Grote zelf. Het beeld liet hij naar Aken verplaatsen. In Aken had Karel paleizen die zijn Romeinse voorgangers evenaarden. Een achthoekige kapel, die nog steeds bestaat, was gebaseerd op de kerk van Sint Vitalis in Ravenna, door Justinianus gebouwd. Er was verder ook een grote ontvangskapel, een bibliotheek en een zwembad van marmer. Het water in het zwembad werd uit warme bronnen aangevoerd.

Interessante Karel-weetjes

  • Karel de Grote gebruikte een nagemaakte troon van de bijbelse koning Salomo. Hij zette de troon in zijn paleis in Aken om te tonen dat hij in traditie stond van de oudtestamentische koning-priesters.
  • Het bekende monogram van Karel de Grote stelt in letters Karolus voor. Karel kon niet schrijven, maar vond het wel een vereiste. In dit monogram zette hij alleen twee streepjes die de letter a voorstelden.

Impressie Karel

Om een impressie te krijgen van Karel de Grote en zijn daden verwijs ik je door naar:
  • Een beeld van Karel de Grote is te bezichtigen op het plein voor de Notre-Dam in Parijs.
  • Een fabula uit de tijd van Karel de Grote is te bezichtigen in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden: een prachtig museum en de moeite waard om eens te kijken naar andere topstukken uit deze tijd.
© 2009 - 2025 Patriot, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het rijk van de FrankenHet rijk van de FrankenDe Franken waren een volk dat door de jaren heen vele oorlogen voerde. Ze breidden hun gebied uit tot een groot en macht…
Keizer Karel de Grote, de stichter van EuropaKeizer Karel de Grote, de stichter van EuropaAan het eind van de 8ste eeuw werd het Frankische koninkrijk geregeerd door Karel de Grote. In een reeks briljante verov…
Kerstening in de Middeleeuwen: Hoe ging dat?Dat de historische figuur Karel de Grote (748-814) nog bij veel mensen nog een belletje doet rinkelen, is een mooi gegev…
Paus Julius II en de kunst in RomeEr wordt wel eens gezegd dat het grootste verdienste van paus Julius II (1443-1513) was dat hij de belangrijkste kunsten…
Lactucarium, wilde sla in de oude apothekersboekenSla kennen we allemaal, maar ook in de natuur komen er enkele wilde soorten voor, die weliswaar niet kroppen en ook zeer…
Bronnen en referenties
  • Reader's Digest
  • Bronwijzer
Patriot (5 artikelen)
Gepubliceerd: 05-02-2009
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.