De koningen van het oude Perzië

De koningen van het oude Perzië De heersers van het oude Perzië zijn belangrijk geweest in de geschiedenis. Een overzicht van de heersers, de zonen die de macht overnamen en de ondergang van het Perzische rijk.

Inleiding

Het oude Perzië kende veel vorsten die heel divers bekend stonden. Sommige vorsten veroverden land en waren vredelievend. Andere vorsten gingen al moordend rond om daarna de troon op te kunnen eisen. Hierbij een overzicht van de vorsten die Perzië gehad heeft, toen het een wereldrijk was.

Cyrus II

Cyrus II was de stichter van het Perzische wereldrijk. Hij veroverde Medië, Sardes (547) en Babylonië (538). Omstreeks die tijd stond hij de joden toe uit hun ballingschap terug te keren naar Jeruzalem. Hij was een bekwaam bestuurder, die in zijn politiek ten opzichte van de veroverde gebieden twee principes hanteerde: ontzien van nationale eenheden en tolerantie jegens de religie in de veroverde gebieden. Het mausoleum van Cyrus II ligt in Pasargadae en is daar nog steeds te bezichtigen.

Cambyses II 529 t/m 522 v.Chr.

Zoon van Cyrus
Versloeg in de slag bij Perlusium Egypte en voegde dit toe aan het Perzische rijk. Bij lange afwezigheid wordt hij van de troon gestoten door een magiër die zich voordoet als de populaire broer van Cambyses. De broer van Cambyses II is op dat moment al niet meer in leven, Cambyses heeft hem volgens overleveringen vermoord. Op de terugreis van een veldtocht wil Cambyses met de magiër afrekenen en komt hij om. Er blijkt geen wettelijke opvolger te zijn en de magiër zit op de troon. Zijn naam is Smerdis, na Smerdis wordt Darius uit de familie gehaald om verder te regeren.

Smerdis (Bardiya) 522 t/m 521 v.Chr.

De magiër Gaumata doet zich voor als de populaire broer van Cambyses en komt zo aan de macht. Uiteindelijk wordt hij ontmaskerd en vermoord. Darius I uit de familie van Cyrus I wordt koning.

Darius I 521 t/m 485 v.Chr.

Hij gaf aan de Joden geld mee om de tempel te gaan herbouwen. Net als Cyrus II gaf hij religieuze vrijheden aan de volken onder hem. Door hem ontstond er vernieling aan de Akropolis van Athene in 480 v.Chr.

Xerxes I (Ahasveros) 485 t/m 465 v.Chr.

Deze vorst komt onder andere voor in het bijbelboek Esther; in het jaar 473 v.Chr. voorkomt Esther dat de Joden worden uitgeroeid in het rijk van Xerxes I. Hij werd uiteindelijk vermoord door de bevelhebber van zijn lijfwacht, die ook zijn oudere zoon Darius vermoorde. Zijn jongste zoon Artaxerxes wist te ontsnappen.

Artaxerxes I 465 t/m 424 v.Chr.

We lezen wat over hem in de bijbelboeken Ezra en Nehemia, van hem is niet veel bekend. Wel dat hij veel intriges had en geen goed bestuurder was.

Xerxes II 424 t/m 423 v.Chr.

Zijn halfbroer Sogdianus vermoorde hem na een feest waar hij dronken was geworden. Een andere halfbroer Ochus eistte de troon op.

Darius II 423 t/m 404 v. Chr.

Zoon van een babylonische concubine van Artaxerxes I, ook wel de bastaard genoemd. Wordt ook wel gezien als de directe opvolger van Artaxerxes I. Verdere verzwakking van het rijk dat ingezet werd door Artaxerxes I.

Naqsh-i Rustam, hier liggen naar alle waarschijnlijkheid de koningen Darius de Grote, Xerxes I, Artaxerxes I en Darius II. Rechts van de drie graven, is nog een graf.

Artaxerxes II 404 t/m 358 v.Chr.

Verval zet door en veel intriges aan het hof. Zijn oudste zoon kwam tegen hem in opstand en werd vermoord. Ook een andere zoon werd vermoord en bij zijn overlijden liet zijn zoon Artaxerxes III, de enige overlevende zoon van hem en de koningin, alle prinsen vermoorden om rust te krijgen aan het hof.

Artaxerxes III 358 t/m 338 v.Chr.

Door zijn bestuur, hield het verval van het rijk op en kwam er weer een opgaande lijn. Hij herstelde de economie en de macht van het imperium. Hij kreeg zelfs overwicht op het toen verzwakte Griekenland. Onder geen van de koningen kende het Perzische rijk zoveel voorspoed als onder zijn regeren. Hij stierf vredig en zijn tombe is nog te bezichtigen in Persepolis.

Oarses 338 t/m 336 v.Chr.

Jongste zoon van Artaxerxes III. Door zijn begeleider Bagoas werd hij op de troon geholpen. Bagoas had door dat hij de vier opstanden in het rijk niet de baas was, daarom liet hij hem uit de weg ruimen en hielp hij Artasata op de troon, die onder de naam Darius III verder regeerde. Voordat Darius III de troon besteeg werd Bagoas gedood.

Darius III 336 t/m 330 v.Chr.

Laatste koning uit het Perzische rijk van de Achaemeniden. Bagoas moest de gifbeker drinken die voor de koning bestemd was en zo kreeg Darius III rust in het hof. Perzië verzwakte en daar maakte Alexander de Grote gebruik van. Darius III werd met zijn familie gevangen genomen door Alexander de Grote en werd verslagen. De poorten van het rijk waren nu open voor de vijanden en in 330 v.Chr. werd als vergelding van de verwoesting van Akropolis, Persepolis in as gelegd. Tot op de dag van vandaag is de ruïne van Persepolis te bezoeken.
© 2011 - 2024 Annfinance, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Persepolis - archeologie in IranPersepolis is een indrukwekkende ruïne in het zuiden van het oude Perzië wat nu Iran is. De naam Persepolis is niet de o…
De tegenstelling tussen oost en west in 'Xerxes'De tegenstelling tussen oost en west in 'Xerxes'Een verhandeling over de manifestatie van de bij Couperus terugkerende thematiek van de tegenstelling tussen het oosten…
Boekverslag 'Xerxes of de hoogmoed' - Louis CouperusBoekverslag 'Xerxes of de hoogmoed' - Louis CouperusEen beknopt boekverslag van de historische roman 'Xerxes of de hoogmoed' van Louis Couperus uit 1919.
De Slag bij Marathon – Hoe de Grieken de Perzen versloegenRond 490 voor Christus vond er een belangrijk moment in de geschiedenis plaats. Het Perzische leger dat reeds vele lande…

Monumenten en hun beschermingMonumenten en hun beschermingVolgens de monumentenwet van 1988 is een monument: “Een overblijfsel van kunst, cultuur, architectuur of nijverheid dat…
Philipsmeisjes als lampenmaakstersPhilipsmeisjes als lampenmaakstersVeel bedrijven spannen zich tegenwoordig in om onder hun personeel de verhouding mannen en vrouwen een afspiegeling te l…
Bronnen en referenties
Annfinance (119 artikelen)
Laatste update: 01-06-2011
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.