De Vikingen als ontdekkingsreizigers

De Vikingen als ontdekkingsreizigers Tijdens hun reizen in het noordelijke deel van de Atlantische Oceaan ontdekten de Vikingen nieuwe gebieden. Ze waren op zoek naar nieuw land en kwamen zo ook terecht in de bevroren wateren van de Noordelijke Oceaan. Deze gebieden waren nog niet in kaart gebracht en ontdekt. De meeste ontdekkingsreizigers kwamen uit Noorwegen. Dankzij hun goede schepen en stuurmanskunst konden de Vikingen lange reizen maken. Het sextant gebruikten ze nog niet, maar wel het kompas. Ook vonden ze hun weg aan de hand van de zon. Welke gebieden hebben de Vikingen ontdekt? En was Columbus wel echt de eerste die Amerika ontdekt heeft?

Inhoudsopgave


Vanaf 860 na Christus ontpopten de Vikingen zich als ontdekkingsreizigers. Achtereenvolgens ontdekten ze Groenland, IJsland en Amerika. In alle drie de landen probeerden ze zich te vestigen. Alleen in IJsland is dit gelukt.

IJsland / Bron: LalouBLue, PixabayIJsland / Bron: LalouBLue, Pixabay

IJsland

In 860 na Christus werd IJsland ontdekt door de Vikingen. Ongeveer 10.000 Vikingen vestigden zich er. De eerste Viking die zich in IJsland vestigde, was Ingolf. Hij kwam uit Noorwegen. Hij bouwde er een grote boerenhoeve aan een baai met uitzicht op zee. Dit werd later de hoofdstad Reykjavik. Veel Vikingen die zich in IJsland vestigden, kwamen uit het zuidwesten van Noorwegen. Het waren plaatselijke leiders die niet wilden buigen voor het gezag van koning Harald Blondhaar. Deze 'jarls', de rijkste en machtigste landeigenaren, waren eerst eigen baas en onafhankelijk, maar dit was met Harald Blondhaar voorbij. In IJsland stichtten ze eerst een eigen republiek en een eigen parlement. Dit parlement noemden ze de 'Althing'.

De kust van IJsland was groen en vruchtbaar. In het binnenland was het ruig en onherbergzaam. Er waren puntige rotsen, gletsjers en veel vulkanen, waar er een aantal van werkten. Tussen de bergen en de zee lagen ook uitgestrekte wouden. De kust werd dichtbevolkt door de Vikingen, maar het binnenland werd nooit echt bewoond. De Vikingen fokten er schapen en gebruikten het ijzererts uit de grond en speksteen om wapens en kookpotten te maken. Deze grondstoffen vervoerden ze ook naar andere landen om te verkopen. De zee zat vol vis, waardoor ze ook goed konden voorzien in hun levensbehoeften.

Groenland / Bron: Barni1, PixabayGroenland / Bron: Barni1, Pixabay

Groenland

Rond 930 na Christus ontdekte een Vikingzeeman voor het eerst Groenland. Hij werd per ongeluk door de wind naar het westen geblazen. Vijftig jaar lang werd er niets mee gedaan, maar in 980 na Christus besloot Viking Erik de Rode om het gebied verder te gaan onderzoeken.

Erik de Rode

Erik de Rode was geboren in Noorwegen. Hij heeft drie jaar in IJsland gewoond, maar werd in 982 na Christus veroordeeld wegens moord en moest IJsland verlaten. Toen hij terugkwam van zijn ontdekking van Groenland, vertelde hij in IJsland dat hij er groene dalen had gezien. Daarom noemde hij het land Groenland. Hij moedigde honderden IJslanders aan om zich op Groenland te vestigen. Rond 900 na Christus stichtten ze twee nederzettingen. Eén ten oosten en één ten westen van Groenland. Dit waren de enige gebieden waar landbouw mogelijk was. Hun hoeven bouwden ze aan de randen van de fjorden. Die lagen diep het land in. Ze hielden er schapen en geiten. Voor hun voedsel waren ze afhankelijk van rendieren en zeehonden.

De eskimo’s

De oorspronkelijke bewoners van Groenland waren de 'Inuit', de eskimo’s. De eskimo’s maakten alles wat ze nodig hadden van de natuurlijke grondstoffen van het land en de zee. De Vikingen waren niet gewend om zo te leven en moesten hout, ijzer en graan invoeren om te overleven. De eskimo’s maakten wapens van de botten van zeehonden, walvissen en rendieren. De Vikingen deden dit na en gingen nu hun wapens ook op deze manier maken.

Vertrek uit Groenland

Het grootste deel van Groenland is bedekt met ijs en sneeuw. Er komen vrijwel geen bomen voor. Alleen aan de oostelijke en westelijke rand van Groenland was landbouw mogelijk, waardoor de Vikingen daar vooral gewoond hebben. Het noorden van Groenland werd ook nog door de Vikingen verkend, maar dit deel is geheel bedekt met sneeuw, waardoor er daar geen leven mogelijk was, wanneer je dit niet gewend was. Rond het jaar 1500 lagen de nederzettingen er allemaal weer verlaten bij. Waarschijnlijk was het er voor de Vikingen toch te koud.

De kust van Newfoundland (Canada) / Bron: Lmthornhill, PixabayDe kust van Newfoundland (Canada) / Bron: Lmthornhill, Pixabay

Amerika

In 986 na Christus vertrok Bjarni Herjulfsson naar Groenland. Door een storm raakte hij uit de koers en voer Groenland voorbij. Toen de storm was gaan liggen, zag hij een land opdoemen dat helemaal niet overeenkwam met de beschrijving die men hem van Groenland had gegeven. Hij en zijn bemanning zagen een onbekend landschap met bomen en heuvels. Bjarni zeilde twee dagen langs de kust zonder er aan land te gaan. Daarna voer hij weer terug in de richting van Groenland.

Leif Eriksson

Rond het jaar 1000 vertrok Leif Eriksson, de zoon van Erik de Rode, met zijn schepen naar Groenland. Onderweg raakten zijn schepen de koers kwijt. Zo kwamen ze aan in Noord-Amerika. Leif Eriksson ging wel aan land, waarschijnlijk als eerste in Newfoundland (Canada). Hij zag hier reuzenbosbessen, die hij aanzag voor blauwe druiven. Van de blauwe druiven werd wijn gemaakt. Hij noemde dit land daarom ook Wijnland. Hij ging ook nog op twee plaatsen aan land die hij ook een naam gaf. Het ene land noemde hij Markland, land van hout, en het ander Helluland, land van rotsen en steen. Deze landen waren waarschijnlijk Labrador en het Baffineiland.
Een indiaan / Bron: Edward S. Curtis, Wikimedia Commons (Publiek domein)Een indiaan / Bron: Edward S. Curtis, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Vinland
De Vikingen hebben alleen op Vinland een nederzetting gebouwd. Deze werd gebouwd bij L´Anse aux Meadows. De vikinghuizen waren groot en hadden dikke plaggenmuren net zoals in Scandinavië. De Vikingen zijn er niet lang gebleven en ze zijn ook niet verder landinwaarts getrokken. Ze waren ver van huis en de Indianen, die er woonden, waren vijandig. De Vikingen noemden hen 'skraelings'. Dit betekende ellendelingen. Leif’s broer Thorwald werd in Vinland gedood door een pijl van de Indianen.

Kort samengevat

Amerika werd dus niet als eerste ontdekt door Columbus, zoals in de geschiedenisboeken geclaimd wordt, maar door de Vikingen. Omdat ze het land niet verder ingetrokken zijn en weer terug gegaan zijn naar Scandinavië, Groenland en IJsland, is er niets meer mee gedaan. Dit in tegenstelling tot Columbus, die in 1492 Amerika ontdekte in opdracht van de koningin van Spanje, en hierna door Spanje werd begonnen met het innemen en koloniseren van Amerika.
© 2017 - 2025 Marblok, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wie was Leif Erikson?Wie was Leif Erikson?Men beweerde in de geschiedenis vaak dat Christopher Colombus als eerste voet aan wal gezet had van Amerika. Ondertussen…
De ontdekking van AmerikaOp de middelbare school leren we meestal dat Columbus Amerika in 1492 ontdekte. Maar is dit wel waar?
De Vikingen en de VikingtochtenDe Vikingen en de VikingtochtenDe Vikingen waren een aantal eeuwen geleden een berucht volk vanwege de plunderingen die zij uitvoerden. Ze kwamen uit S…
De Vikingen: echte ontdekkingsreizigersDe Vikingen: echte ontdekkingsreizigersDe Vikingen waren uitmuntende zeelui en ontdekkingsreizigers. Dit zorgde ervoor dat ze een breed terrein veroverden. Ook…

Tortuga: het piratenparadijsTortuga: het piratenparadijsDe wereldwijd bekende films van Pirates of the Caribbean, Stevenson's literaire meesterwerk Treasure Island, de door mil…
De geschiedenis en ontwikkeling van landbouw in NederlandDe geschiedenis en ontwikkeling van landbouw in NederlandDe landbouw is in Nederland al duizenden jaren een belangrijk onderdeel van de samenleving. Voor deze periode moesten on…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Axe20, Pixabay
  • Titel: Sporen uit het verleden, Auteur: John Malam
  • Titel: Vikings, Auteur: Susan M.Margeson
  • Afbeelding bron 1: LalouBLue, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Barni1, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: Lmthornhill, Pixabay
  • Afbeelding bron 4: Edward S. Curtis, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Marblok (7 artikelen)
Gepubliceerd: 12-09-2017
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.