De akkoorden van Genève

De akkoorden van Genève De akkoorden van Genève bestaan uit compromissen tussen het zuiden en het noorden van Vietnam. Deze akkoorden maken deel uit van een vele grotere strijd, namelijk de koude oorlog. Wat houden deze akkoorden eigenlijk in en waarom waren deze akkoorden nodig?

Waarom is dit verdrag gesloten?

De akkoorden van Genève werden gesloten in de maand juli 1954. De reden dat deze akkoorden zijn, maakt deel uit van een veel groter geheel; de koude oorlog. De koude oorlog begon in 1945, nadat de 2e Wereldoorlog was afgelopen. Door de Tweede Wereldoorlog konden de moeder landen niet bij hun koloniën komen, dus de koloniën zagen de kans en vochten zich een weg naar de onafhankelijkheid. Nu was het de vraag of de koloniën kapitalistisch of het communistisch werden. Amerika wou het kapitalisme verspreiden en Rusland wou het communisme verspreiden. Ze probeerden beiden hun invloedssfeer uit te breiden.

Vietnam had zichzelf ook onafhankelijk verklaard in 1945. Ho Chi Minh was nu de leider van Vietnam. Hier was Frankrijk het echter niet mee eens, maar door de Tweede Wereldoorlog waren ze te verzwakt om meteen hard in te grijpen. Uiteindelijk hebben ze zuid Vietnam weten terug te veroveren. Vanaf dit moment is Noord Vietnam van Zuid Vietnam gescheiden. Het Noorden was onder leiding van de communistische Ho Chi Minh gebleven en het Zuiden onder het kapitalistische Frankrijk.

Het Noorden en het Zuiden van Vietnam waren van elkaar gescheiden. Het Noorden viel onder het communisme en het zuiden onder de Fransen en dus de kapitalisten. Vietnam was samen met Cambodja en Laos in Franse handen. Deze drie landen werden samen ook wel Frans-Indochina genoemd, maar door de Tweede Wereldoorlog zijn deze landen onafhankelijk geworden.

Er was een voordurende strijd tussen het Noorden en het Zuiden van Vietnam. In Noord Vietnam ging de Vietminh de strijd tegen de Fransen aan en zij pasten de guerrilla tactiek toe. De guerrilla tactiek bestaat uit verrassingsaanvallen, het opereren in kleine beweegbare eenheden, vele hinderlagen en de aanval werd vooral ‘s nachts uitgevoerd. Hier konden de Fransen die dus met grote eenheden, overdag de strijd aangingen niet tegenop. De Vietminh was onzichtbaar, omdat ze zich verstopten als gewone burgers onder de Zuid Vietnamese dorpelingen. De strijd had ongeveer het leven van 150.000 Fransen en van 500.000 Vietminhstrijders gekost. Ondanks dat de Vietminh onzichtbaar was zijn er toch velen gestorven doordat de Vietminh soms teveel risico nam. De oorlogsmoeheid sloeg toe. Er moest een oplossing komen.

Dien Bien Phu

De slag bij Dien Bien Phu was de laatste slag tussen de Fransen en de Vietminh voordat de akkoorden van Genève werden gesloten. De winnaar kreeg het laatste beetje eer wat er te verdienen viel voordat de akkoorden werden ondertekend. De slag bij Dien Bien Phu werd één dag voor de akkoorden van Genève uitgevochten en de Vietminh won deze slag. Uiteindelijk heeft de Vietminh hier niet veel aan gehad tijdens de akkoorden van Genève, omdat ze uiteindelijk hun veroverde grond weer in moesten leveren. De Vietminh was sterker, omdat zij het spel zo slim speelden, dat de Fransen hier niet tegenop konden.

Welke landen hebben hier mee te maken?

In eerste instantie is het een strijd tussen de Fransen en de Vietminh, maar in werkelijkheid is het een onderdeel van iets groter; de koude oorlog. Hierdoor worden automatisch de drie mogendheden van die tijd; Sovjet Unie, China en Amerika er ook bij betrokken. De leider van Noord Vietnam zoekt namelijk steun bij Sovjet Unie en China en het zuiden zoekt steun bij Amerika.

De Sovjet Unie en China waren wel allebei communistisch, maar waren geen vrienden van elkaar. Er was constant strijd tussen deze twee landen. China wou namelijk dat Peking '' De stad '' van het communisme werd en de Sovjet Unie wou dat Moskou '' De stad '' van het communisme werd. Het waren dus concurrenten van elkaar. Dit was niet het enige wat tussen de Sovjet Unie en China in stond. De Sovjet Unie had onder leiding van Chroetsjov de vreedzame co-existentie ingevoerd. Dit houd in dat het communisme en het kapitalisme naast elkaar kunnen leven, maar absoluut niet met elkaar. Chroetsjov stelde deze politiek in om escalatie van de koude oorlog te voorkomen, maar China moest hier niets van hebben. De manier van het uiten van het communisme viel ook niet bij elkaar in de smaak. China wou het communisme invoeren via de boeren en de Sovjet Unie wou het communisme invoeren via de fabrieksarbeiders.

Uit welke afspraken bestaan de akkoorden van Genève?

De akkoorden van Genève bestaan uit drie belangrijke afspraken die zijn gemaakt om de strijd tussen het Noorden en het Zuiden van Vietnam te verminderen.

  • Het land werd verdeeld met als grens de 17e breedtegraad. Boven de 17e breedtegraad bleef het communisme en onder te 17e breedtegraad bleef het kapitalisme.
  • Geen van beide mocht zich aansluiten bij een militair bondgenootschap en militaire grondtroepen uit andere landen op hun grond toelaten. Het Noorden mocht dus geen militair bondgenootschap met de Sovjet Unie of China sluiten en het Zuiden mocht geen bondgenootschap met Amerika sluiten.
  • Twee jaar later, in 1956, zouden er nationale verkiezingen komen, waarnaar het land kon worden verenigd.

Hier was de Vietminh het niet mee eens, maar heeft het toch ondertekend. Noord Vietnam moest nu immers grond inleveren aan het Zuiden, terwijl ze hier juist zo hard voor hadden gevochten. Onder druk van China en Rusland heeft de Vietminh wel getekend, omdat er over twee jaar verkiezingen waren en die zou Ho Chi Minh winnen.

In hoeverre werd dit akkoord nageleefd?

Twee jaar nadat de akkoorden van Genève zouden er verkiezingen komen, maar natuurlijk lag er een addertje onder het gras. Amerika keurden het niet goed dat deze verkiezingen gehouden zouden worden, omdat dit nooit eerlijk kon verlopen. Noord Vietnam was immers communistisch en had maar één partij en van een eerlijk verkiezing zou dus geen sprake zijn.

Natuurlijk was Noord Vietnam woedend toen hij dit hoorde, maar de Sovjet Unie liet het niet toe dat Noord Vietnam actie zou ondernemen. Hierdoor zou het de dreigende situatie met Amerika op scherp kunnen zetten. Vergeet niet dat we hier middenin de koude oorlog zitten met een nucleaire oorlog op de loer. De Sovjet Unie had ook wel kernbommen, maar wanneer de een kernbom zou afvuren, zouden er meer volgen. Dit had de Sovjet Unie er niet voor over. Noord Vietnam legde zich erbij neer.
© 2012 - 2024 Donker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Vietnamoorlog; een koude oorlogsconflictDe Vietnamoorlog; een koude oorlogsconflictDe Vietnamoorlog speelt zich af midden in de koude oorlog. Dit is echter niet het enige verband tussen de Vietnamoorlog…
Samenvatting Vietnam OorlogNa de Tweede Wereldoorlog kwam Frankrijk al snel in botsing met haar koloniën in Indo-China. In 1946 werd de Vietnamese…
Het ontstaan van de koude oorlogHet ontstaan van de koude oorlogDe Koude Oorlog is en angstige tijd voor veel landen geweest. Het dreigde zelfs uit te lopen op een nucleaire oorlog, ma…
Vietnam; nieuwe internationale verhoudingenDe vietnamoorlog, een gruwelijke gebeurtenis in de geschiedenis van Amerika en Vietnam. Beide landen hadden grote verlie…

Voorwaarden industriële revolutieAan het eind van de 18e eeuw begon in Engeland de industriële revolutie. Een revolutie is een grote ingrijpende verander…
Een kijkje in de Fraeylemaborg te SlochterenDe volledig ingerichte Fraeylemaborg in het Groningse Slochteren geeft een prachtig beeld van het dagelijks leven van de…
Bronnen en referenties
  • Examenstof geschiedenis
Donker (34 artikelen)
Gepubliceerd: 20-02-2012
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.