Koninklijk bezoek en vaderlandse feestdag

Koninklijk bezoek en vaderlandse feestdag Elk jaar op of rond de verjaardag van de vorst viert Nederland Koningsdag en bezoekt de koning een plaats in het land. Willem-Alexander en Màxima zijn dan te gast in de gemeente die het Koninklijk bezoek voor dat jaar organiseert. De organiserende gemeente bereidt een spektakel voor rondom een thema, met muzikale, sportieve, culturele en sociale activiteiten. Behalve het Koningsdag bezoek gaat het koninklijk paar samen of elk apart regelmatig op officieel werkbezoek in binnen- en buitenland.

Koninklijk bezoek


Waterloodag

Aan het vieren van Koningsdag en de bezoeken van de vorst aan het volk gaat een lange geschiedenis vooraf. In 1816 werd de Waterloodag geïntroduceerd als vaderlandse feestdag. Het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden herdacht en vierde het einde van de Franse bezetting op 18 juni. Napoleon werd een jaar eerder op die dag definitief verslagen bij Waterloo. Op Waterloodag werd de nationale driekleur uitgestoken en waren er bijvoorbeeld in Leeuwarden harddraverijen op Friese paarden met als hoogtepunt de uitreiking van de gouden zweep en het gouden oorijzer. In het Maria Louise jaar 2015 organiseert Leeuwarden nogmaals dergelijke harddraverijen midden in de stad, op het Wilhelminaplein.
Waterloodag wordt in Nederland nauwelijks gevierd en is ook geen nationale vrije dag.

Wilhelmina en Prinsessedag

Op 31 augustus wordt Prinsessedag gevierd. Utrecht doet dat als eerste stad in 1885. Het is een feest ter ere van de verjaardag van prinses Wilhelmina. Andere steden namen daarna de feestdag over. In 1891, toen Wilhelmina Koningin werd na de dood van haar vader in 1890, werd Prinsessedag Koninginnedag. In 1898 is Wilhelmina oud genoeg om zelf koningin te zijn. Tot die tijd was haar moeder regentes. Koninginnedag blijft, maar Wilhelmina bezoekt nooit feestelijkheden in het land.

Koninginnedag

In 1948 wordt Juliana koningin en Koninginnedag verschuift naar de datum van haar verjaardag, 30 april. Zij introduceert het defilé op paleis Soestdijk, waarbij het volk langsloopt en zwaait naar de koningin. De Koninklijke familie staat bovenaan de trappen naar het defilé te kijken en naar de mensen te zwaaien.

Koninginnedag bleef op 30 april

Als Beatrix koningin wordt in 1980 besluit zij om Koninginnedagop 30 april te laten, ter ere van haar moeder en vanwege het weer. Beatrix is jarig op 31 januari en dat is niet een geschikte dag voor nationale buitenfestiviteiten. Het defilé wordt afgeschaft en Beatrix bezoekt met de familie dorpen en steden in het land.

Koningin Beatrix - Foto Persbureau Ameland / Bron: Persbureu AmelandKoningin Beatrix - Foto Persbureau Ameland / Bron: Persbureu Ameland
Koning Màxima - Foto PA / Bron: Persbureau AmelandKoning Màxima - Foto PA / Bron: Persbureau Ameland
Koning Willem-Alexander en Koningin Màxima - Foto PA / Bron: Persbureau AmelandKoning Willem-Alexander en Koningin Màxima - Foto PA / Bron: Persbureau Ameland

Koningsdag

In 2013 wordt Willem-Alexander ingehuldigd als koning en dan verandert Koninginnedag in Koningsdag. De dag verschuift naar 27 april, de verjaardag van Willem-Alexander. Als de verjaardag op een zondag valt verschuift Koningsdag naar 26 april.

Staatsbezoek van Koning

Koning Willem-Alexander vertegenwoordigt als Staatshoofd Nederland in binnen- en buitenland. Hij legt in die functie onder meer staatsbezoeken af - een bezoek van het staatshoofd aan het staatshoofd van een ander land - en ontvangt buitenlandse staatshoofden en regeringsleiders.

Een paar keer per jaar bezoekt de Koning het buitenland. Dergelijke bezoeken worden ook door andere leden van het Koninklijk Huis gedaan, waarbij zij Nederland vertegenwoordigen bij internationale gebeurtenissen.

Openingen en jubilea

Leden van het Koninklijk Huis brengen door het jaar heen regelmatig bezoeken aan evenementen in het land. Dat kunnen jubilea zijn of openingen, herdenkingsplechtigheden en exposities.

Voor Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima is regelmatig de rol weggelegd van het houden van toespraken en het Koninklijk paar legt jaarlijks verschillende werkbezoeken af. Prinses Beatrix draait daarin mee. Bij die werkbezoeken besteden ze aandacht aan vraagstukken die in de samenleving aan de orde zijn.

De Koning en Koningin en andere leden van het Koninklijk Huis brengen elk jaar ter gelegenheid van Koningsdag een bezoek aan één of twee gemeenten.

Jaar Stad Staatshoofd
1981Veere en BredaBeatrix
1982Harlingen en ZuidlarenBeatrix
1983Lochem en VaassenBeatrix
1984Den HaagBeatrix
1985Anna Paulowna, Callantsoog en SchagenBeatrix
1986Deurne en MeijelBeatrix
1987BreukelenBeatrix
1988Genemuiden en KampenBeatrix
1989Goedereede en Oud-BeijerlandBeatrix
1990Loppersum en HarenBeatrix
1991Buren en CulemborgBeatrix
1992RotterdamBeatrix
1993Vlieland en SneekBeatrix
1994Emmeloord en UrkBeatrix
1995Eijsden en SittardBeatrix
1996Sint-Maartensdijk en Bergen op ZoomBeatrix
1997Marken en VelsenBeatrix
1998Doesburg en ZutphenBeatrix
1999Houten en UtrechtBeatrix
2000Katwijk en LeidenBeatrix
2001Geen Koninginnedag wegens de MKZ-crisisBeatrix
2002Hoogeveen en MeppelBeatrix
2003Wijhe en DeventerBeatrix
2004Warffum en GroningenBeatrix
2005ScheveningenBeatrix
2006Zeewolde en AlmereBeatrix
2007Woudrichem en 's-HertogenboschBeatrix
2008Makkum en FranekerBeatrix
2009ApeldoornBeatrix
2010Wemeldinge en MiddelburgBeatrix
2011Thorn en WeertBeatrix
2012Rhenen en VeenendaalBeatrix
2013Amsterdam - TroonswisselingBeatrix en Willem-Alexander
2014De Rijp en AmstelveenWillem-Alexander
2015DordrechtWillem-Alexander
2016ZwolleWillem-Alexander
2017TilburgWillem-Alexander
2018GroningenWillem-Alexander
2019AmersfoortWillem-Alexander
2020MaastrichtWillem-Alexander
2021

Koningsdag 2020 afgelast

Koningsdag 2020, dat met de koninklijke familie in Maastricht gevierd zou worden, is half maart 2020 afgelast, wegens het oprukken van het coronavirus. In Nederland is social distancing het parool geworden, sociale afstand. Om de verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk te beperken worden landelijk feesten afgelast en wordt gepropageerd minstens anderhalve meter uit elkaars buurt te blijven. Het gebeurt zelden dat een Koningsdag of Koninginnedag wordt afgeblazen. In 2001 was er vanwege de mond- en klauwzeer uitbraak geen Koninginnedag en in 2013 hadden we geen Koninginnedag vanwege de troonswisseling.

Lees verder

© 2015 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Koninginnedag wordt Koningsdag: de oorsprong van dit feestKoninginnedag wordt Koningsdag: de oorsprong van dit feestZonder dat iemand het vermoedde kwam er op 30 april 2012 een eind aan een jaarlijks terugkerend volksfeest, die dag werd…
Koningin Beatrix de troonswisselingOp 30 april 2013 vond een troonswisseling plaats. Koningin Beatrix trad af ten gunste van haar zoon Willem-Alexander. Be…

Koningin Wilhelmina - regeerperiode 1898-191818 jaar was Wilhelmina, Prinses van Oranje-Nassau, toen ze koningin der Nederlanden werd. Maar liefst 50 jaar zou ze reg…
Belgische revolutie en ontstaan koninkrijk met Leopold IBelgische revolutie en ontstaan koninkrijk met Leopold IDe val van Napoleon heeft heel wat teweeg gebracht. Een zeer belangrijke actie na alle oorlogen was het Congres van Wene…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: DVC
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Waterloodag geraadpleegd op 3 mei 2015
  • https://www.koninklijkhuis.nl/encyclopedie/protocol-en-ceremonie/bezoeken/ geraadpleegd op 3 mei 2015
  • http://marialouise2015.nl/koninklijke-harddraverij/ geraadpleegd op 3 mei 2015
  • http://www.isgeschiedenis.nl/nieuws/van-prinsessedag-tot-koninginnedag/ geraadpleegd op 3 mei 2015
  • https://nos.nl/artikel/2327611-evenementen-aan-de-lopende-band-afgelast-maar-wie-draagt-de-kosten.html geraadpleegd op 23 maart 2020
  • Afbeelding bron 1: Persbureu Ameland
  • Afbeelding bron 2: Persbureau Ameland
  • Afbeelding bron 3: Persbureau Ameland
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 22-03-2020
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Koningshuis
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.