Koninklijke bijzonderheden - Kroon, Standaard, King en meer
Willem-Alexander is koning van Nederland. Rondom het koningschap, het koninkrijk, de Koningsdag en Oranje zijn er vele bijzonderheden te melden. Wat doet de koning eigenlijk, hoe zit het met zijn macht, hoe moet je een brief adresseren als je de koning een brief wilt sturen en wanneer mag een bedrijf zich Koninklijk noemen? Leest de koning zelf alle brieven of doet iemand dat voor hem? Hoeveel saluutschoten klinken er na de geboorte van een troonopvolger en wat doet het Kabinet van de Koning?
Over de kroon, zakkenrollers, de brief en het werk
Koninklijke bijzonderheden
Rondom de koning en zijn rol in de monarchie zijn er vele feiten die interessant, aandoenlijk, grappig en wetenswaardig zijn. Kleine feiten en grote gebeurtenissen, grappige onderwerpen en criminele feitjes, handige weetjes en nuttige informatie.
Hoofd maar geen baas
Willem-Alexander is koning van Nederland, die aan het hoofd van het land staat maar is er niet de baas. De macht is verdeeld tussen de koning, de ministers en het parlement. Wat de koning ondermeer doet is wetten ondertekenen. Willem-Alexander is voorzitter van de Raad van State. Ook houdt de koning regelmatig een rede voor het volk, zoals de kersttoespraak en de troonrede, waarin hij over de plannen van de regering vertelt.
Symbool van nationale eenheid
De koning weet wat er in het land speelt, omdat hij regelmatig overlegt met ministers en de premier. Naast deze adviesfunctie heeft hij ook een ceremoniële taak. De koning knipt linten door, ontvangt staatshoofden en gaat op staatsbezoek naar andere landen. Dat doet hij om de banden met andere landen goed te houden en te verstevigen en om de handel tussen Nederland en de andere landen te stimuleren. Bovenal is de koning het symbool van nationale eenheid.
Kabinet van de Koning
Het Kabinet van de Koning helpt Willem-Alexander bij zijn werkzaamheden. Het is een kleine rijksorganisatie. Het Kabinet bereidt de bezoeken die de koning ontvangt en de gesprekken die hij voert voor. De koning beëdigt regelmatig onderdanen en ook daarin is het Kabinet van de Koning de ondersteunende organisatie. Het Kabinet staat ook voor de archivering van de wetten, algemene maatregelen van bestuur en Koninklijke Besluiten die de koning ondertekent. Per jaar zet hij ongeveer drieduizend keer zijn handtekening onder een dergelijk officieel document. Die moeten allemaal gearchiveerd worden. Als je als burger een brief naar de koning stuurt komt die bij het Kabinet van de Koning terecht. De dienst behandelt jaarlijks duizenden brieven.
Brief
Wie een brief aan de koning wil sturen doet dat naar:
Zijne Majesteit de Koning
p/a Kabinet van de Koning
Postbus 20016
2500 EA Den Haag
Pepermunt
De King pepermuntfabriek in Sneek slaat ter gelegenheid van Koningsdag 2015 een Koningspepermunt. King Pepermunt is een bedrijf dat in 2015 al 93 jaar de frisse snoepjes fabriceert. Ter ere van de 48ste verjaardag van Koning Willem-Alexander brengt het een Koningsmunt op de markt, een speciale editie van King Pepermunt. De King Koningsmunt wordt in een beperkte oplage uitgegeven, er worden 500.000 rollen van gemaakt. In elk rolletje zitten dan 21 Koningsmunten. De pepermuntjes zijn in aanloop naar Koningsdag 2015 verkrijgbaar in de winkels. King past voor de derde keer in zijn geschiedenis de verpakking aan een bijzondere gebeurtenis aan. Bij de inhuldiging op 30 april 2013 kwam King met een Alex-rol èn werd er een Kingsize uitdeelrol uitgegeven die een meter lang was en 189 pepermuntjes had.
Koninklijke standaard voor politie
Op 10 april 2015 reikte koning Willem-Alexander de nieuwe koninklijke politiestandaard uit aan korpschef Gerard Bouman van de Nationale Politie. De standaard is de ceremoniële bevestiging van één Nederlands politiekorps met één korpschef. De standaard is daar het symbool van en de eerste stap op weg naar de vorming van dat nationale politiekorps. Hij werd uitgereikt op het Binnenhof in Den Haag. De politie gebruikt de vlag bij ceremoniële gebeurtenissen. De politiestandaard wordt onder meer gevoerd bij de begeleiding van de koning tijdens Prinsjesdag, een koninklijke huwelijksvoltrekking of een staatsbegrafenis. De standaard wordt ook ingezet bij de beëdiging van nieuwe politieagenten. De aantreding van een nieuwe koning en de vorming van één politiekorps zijn aanleiding om een nieuwe standaard uit te geven.
Doek van zijde
De politiestandaard bestaat uit een oranje zijden doek die aan een stok is bevestigd. Aan de top zit een goudkleurige sponton. In 1934 kreeg het Korps Rijksveldwacht voor de eerste keer een vaandel. In 2009 kreeg het Korps landelijke politiediensten van koningin Beatrix een politiestandaard.
Zakkenrollers op Koningsdag
De grote steden waarschuwen voor de negatieve aspecten van de overigens vrolijke Koningsdag: zakkenrollers en straatrovers. Waar veel menen samenkomen, en dat is op de vrijmarkten in de grote steden het geval, nemen zakkenrollers hun kans waar. Ze komen er op af als vliegen op de stroop. De politie en de gemeenten waarschuwen om je telefoon of portemonnee goed op te bergen en je niet te laten afleiden door mensen die je niet kent.
Saluutschoten
Als er een kroonprins of kroonprinses wordt geboren worden er 101 saluutschoten afgevuurd. Dat gebeurde in Nederland voor de laatste keer in 2003 toen prinses Amalia werd geboren.
Predicaat Koninklijk
Verenigingen, stichtingen, instellingen of ondernemingen kunnen het predicaat Koninklijk ontvangen. Dat krijg je niet zomaar, de koning geeft daartoe het recht. Om in aanmerking te komen voor het predicaat moet de organisatie aan een aantal voorwaarden voldoen. Je moet zeer belangrijk zijn in jouw vakgebied, je moet tenminste honderd jaar bestaan en honderd of meer medewerkers in dienst hebben. Je moet ook een goede reputatie hebben en financieel stabiel zijn.
Respect, waardering en vertrouwen
Voor verenigingen geldt daarbij dat ze geen politieke of andere gevoelige opvattingen mogen verspreiden. Bedrijven en verenigingen komen niet in aanmerking als ze al onderdeel zijn van een groter verband dat al Koninklijk is. Het predicaat Koninklijk is een teken van respect, waardering en vertrouwen in de organisatie. Wie het predicaat koninklijk wil aanvragen doet dat via de gemeente.
De kroon
In Nederland wordt de koning niet gekroond maar ingehuldigd.
De kroon staat symbool voor de soevereine macht, samen met de rijksappel, het rijkszwaard en de grondwet. Bij de inhuldiging liggen die regalia op een tafel in de buurt van de nieuwe vorst.
De traditionele vuurvergulde kroon bestaat uit een hoofdband met acht beugels, met bovenop een wereldbol met kruis. Dat kruis is een verwijzing naar het christelijk geloof. Bij het vervaardigen van de kroon zijn zeer giftige dampen vrij gekomen van het kwik dat samen met het goud werd gebruikt bij het vuurvergulden. Tegenwoordig zou men dit vanwege de giftigheid niet meer op die manier toepassen. De Nederlandse kroon ontbeert dure edelstenen en heeft een bescheiden waarde.
Lees verder