Koningin Mary I van Engeland

Koningin Mary I van Engeland De door haar vader Hendrik VIII verstoten Mary, wordt dan uiteindelijk toch nog koningin van Engeland. Pas nadat haar huwelijk met koning Fillips II van Spanje is voltrokken verandert de verbitterde Mary in een vrouw die wanhopig probeert Engeland weer terug te krijgen bij de Katholieke kerk. Het gevolg hiervan is dat de brandstapel veelvuldig rookt. In net aan 5 jaar veroordeelt zij honderden onderdanen tot deze gewelddadige dood en verwerft hiermee de bijnaam Bloody Mary.

Algemeen

Toen Prins Arthur van Wales in 1502 overleed liet hij een weduwe na, Catherine van Aragon. Het huwelijk was kinderloos. Sterker nog, Catherine heeft altijd volgehouden dat het huwelijk nooit geconsumeerd was. De 6 jaar jongere prins Hendrik, tweede in de lijn der troonopvolging, werd door zijn vader verloofd met zijn schoonzuster om de bruidschat in bezit te kunnen houden. De kleine Hendrik was toen pas 12 jaar en verzette zich tegen dit huwelijk. Uiteindelijk trouwde de kersverse koning Hendrik VIII zijn Catherine, ze werden zelfs tegelijk gekroond.

Prinses Mary

Nadat in 1511 een prinsje geboren was dat maar 2 maanden in leven bleef, kwam op 18 februari 1516 prinses Mary Tudor ter wereld. Het was vanaf de geboorte overduidelijk dat dit kindje sterk genoeg was om in leven te blijven. Mary is geboren in het kasteel van Greenwich. Verdere kinderen hebben Hendrik en Catherine niet gekregen, wat uiteindelijk een reden was voor de koning zich van haar te laten scheiden. Geholpen door kardinaal Thomas Wolsey, die verklaarde dat het huwelijk incestueus was omdat hij zijn schoonzuster getrouwd was.

De jeugd van de prinses

Tot aan de scheiding (die wonderlijk genoeg werd onderschreven door de peetvader van het meisje, Wolsey) van haar ouders leidt prinses Mary het leven zoals een troonopvolger zou moeten leiden. Zij kreeg de beste opleiding die voor een meisje uit dit tijd denkbaar waren. Enkele van haar leraren waren:
  • Linacre
  • William Lily
  • Sir Thomar More
  • Erasmus uit Rotterdam
  • Vives (een Spaanse humanist)

koningin Mary Ikoningin Mary I
Naast de dingen die iedere dame van stand moest leren, zoals paardrijden op een dameszadel, naaien en borduren, sprak Mary diverse talen: Latijns, Frans, Spaans en kon zij Italiaans verstaan. Verder had zij haar talenten in de muziek geërfd van haar vader en speelde verschillende muziekinstrumenten.

Omdat Hendrik geen toestemming van de katholieke kerk kreeg te scheiden van zijn vrouw, brak hij met de kerk en riep zichzelf uit tot hoofd van de Anglicaanse kerk. In 1533 scheidde hij toch van zijn vrouw. Moeder en dochter werden gescheiden, zelfs toen Catherine in 1536 stierf mocht, de toen al 20 jarige prinses Mary, niet naar de begrafenis van haar moeder.

Pas na de dood van haar stiefmoeder Anna Boleyn, werd Mary weer in genade aangenomen. Wel pas nadat zij haar vader had erkent als hoofd van de Anglicaanse kerk, iets waar zij de rest van haar leven spijt van heeft gehad.

Mary als koningin

Na de dood van haar vader in 1547 bestijgt haar 9 jarige broertje Edward VI de troon van Engeland. Toen de jonge koning in juli 1553 op sterven lag besliste hij dat zijn nicht lady Jane Gray zijn opvolgster zou moeten zijn in plaats van zijn halfzuster Mary.

Mary die niet direct op de hoogte gebracht werd van het feit dat haar broer was overleden, werd pas op 19 juli 1553 gekroond tot koningin van Engeland. Haar nicht Jane Gray is maar 9 dagen koningin geweest voordat zij werd afgezet en Mary onder grote steun van het volk de kroon op haar hoofd kreeg. Mary was de eerst koningin uit de geschiedenis die algemeen aanvaard werd als koningin van Engeland.

De eerste maanden van haar regeringsperiode was zij vrij gematigd, zij draaide alle wetten in van haar voorgangers, die de geloofsuitingen en rechten van de katholieken beperkten. Maar toen haar huwelijk eenmaal voltrokken was, werd zij een vurig vervolger van de protestanten.

Koningin Mary en koning Fillips II van Spanje

In hetzelfde jaar dat Fillips II gekroond zal worden tot koning van Spanje, huwt hij op 25 juli 1554 de koningin van Engeland in Winchester. Fillips kreeg wel de titel van koning van Engeland, maar de daarbij behorende bevoegdheden niet. Koning Fillips had erg weinig tijd voor zijn vrouw, hij verbleef meestal in Spanje. Nadat hij doorkreeg dat het huwelijk kinderloos zou blijven had hij nog minder tijd voor haar.

Door haar huwelijk wordt zij meegetrokken in de oorlog tussen Spanje en Frankrijk. Tevens veranderd Mary in een fanatieke vrouw die haar land terug wilde brengen naar de Katholieke kerk. Hiervoor liet zij velen de brandstapels betreden. Haar eerste slachtoffer was John Rogers die de bijbel in het Engels vertaald had. Iedere protestant die weigerde zich weer tot de Katholieke kerk te wenden kwam op de brandstapel. Ook de bisschoppen Nicholas Ridley, Hugh Latimer en de bijna 60 jarige Thomas Cranmer. In totaal heeft Koningin Mary I van Engeland ongeveer 227 mannen en 56 vrouwen veroordeeld tot de dood door de brandstapel.

Bloody Mary

Engeland had het zwaar te verduren tijdens het bewind van Mary I. De economie lag in duigen, de religie was in gevaar en Engeland was bezig zijn grondgebied te verliezen. Door alle doodsvonnissen die de koningin uitsprak tegen de protestanten, kreeg zij algauw de bijnaam “Bloody Mary”.

Op 17 november 1558 overlijdt koningin Mary in het Sint James paleis te Londen aan de gevolgen van een soort baarmoederkanker. Zij werd begraven in de kapel van Hendrik VIII in de abdij van Westminster. Mary is maar 5 jaar en 4 maanden koningin geweest, ze werd opgevolgd door haar halfzuster Elisabeth I.

Recept naar aanleiding van Bloody Mary

Mary I van Engeland kreeg, al ten tijde van haar leven, de bijnaam “Bloody Mary”. Heden ten dage zijn er veel dingen, vooral drankjes en gerechten, naar haar vernoemd.

Cocktail Bloody Mary

per glas:

  • ijsblokjes
  • zwarte versgemalen peper
  • 3 druppels worcestershiresaus
  • 2 druppels tabasco
  • sap van 1/4 limoen
  • selderijzout
  • 2 cl wodka
  • 6 cl tomatensap
  • een blaadje bleekselderij

Recept Bloody Mary Oesters:

Ingrediënten: (voor 2 personen)
  • 10 verse oesters
  • tabasco
  • peper
  • ijsblokjes
  • 25 cl tomatensap
  • 1 maat wodka
  • 1 theelepel worchester saus
  • 1 stukje selder (zeer fijn gesneden)
  • 1 tomaat (ontveld, in kleine blokjes gesneden)

Bereidingswijze

  • Vraag in de winkel of men de oesters wil openen.
  • Maal de ijsblokjes fijn in de keukenrobot (of wikkel ze in een propere theedoek en sla ze plat met een hamer).
  • Doe het gemalen ijs in een diep bord en schik er de oesters bovenop.
  • Meng het tomatensap met de wodka, de worchester saus en enkele druppels tabasco.
  • Vul elke oester met dit mengsel en kruid bij met wat peper.
  • Schik de selder en de blokjes tomaat op de oesters.
  • Onmiddellijk serveren.
© 2007 - 2025 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Koningin Mary I van SchotlandKoningin Mary I van SchotlandIn 1542 verslaat Hendrik VIII van Engeland de Schotten bij Solway Moss. De koning van Schotland, James V sterft enkele w…
Hendrik VIII en zijn 3e vrouw Jane SeymourHendrik VIII en zijn 3e vrouw Jane SeymourHendrik VIII heeft altijd beweerd het meest te hebben gehouden van zijn 3e vrouw Jane Seymour. Op zijn sterfbed heeft hi…
Lady Jane Grey: de koningin die negen dagen regeerdeLady Jane Grey: de koningin die negen dagen regeerdeLady Jane Grey is in Engeland ook wel bekend als de 'Nine Days' Queen', wat staat voor de negen dagen die Jane Grey koni…
Koningin Elizabeth I van EngelandKoningin Elizabeth I van EngelandNadat haar voorgangster, koningin Mary I van Engeland zovaak de brandstapel liet roken dat zij de bijnaam Bloody Mary kr…

Hendrik VIII en zijn 1e vrouw Catharine van AragonHendrik VIII en zijn 1e vrouw Catharine van AragonDe jonge weduwe van de prins van Wales, trouwt met zijn broer koning Hendrik VIII. In het begin van hun huwelijk is alle…
Lodewijk XVI, laatste koning van FrankrijkMet de dood van de laatste koning van Frankrijk, Lodewijk XVI, kwam er een einde aan het Ancien Régime, het oude Rijk.Lo…
Storm (568 artikelen)
Gepubliceerd: 11-06-2007
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Koningshuis
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.