Hendrik VIII en zijn 1e vrouw Catharine van Aragon

Hendrik VIII en zijn 1e vrouw Catharine van Aragon De jonge weduwe van de prins van Wales, trouwt met zijn broer koning Hendrik VIII. In het begin van hun huwelijk is alles goed tussen beiden, maar na een aantal doodgeboren kinderen en 1 in leven gebleven dochter wordt Hendrik bang. Hij denkt dat God hem straft omdat hij getrouwd is met zijn schoonzuster. Hij wil scheiden van zijn vrouw, maar dat is niet zo makkelijk. Hij breekt met de kerkt, wordt hoofd van de Anglicaanse kerk en bekrachtigd de scheiding tussen hem en Catharine.

Algemeen

Catharine was de eerste vrouw van koning Hendrik VIII, en dus ook zijn eerste koningin. Eigenlijk wilde Hendrik helemaal niet met haar trouwen, maar zijn vader besliste anders. Door deze beslissing is koning Hendrik VIII uiteindelijk de geschiedenis ingegaan als een soort blauwbaard.

De jonge Catharine

In december 1485 wordt in Alcala de Henaré in Castilië de jonge prinses Catharine van Aragon geboren (Infanta Catalina de Aragón y Castilla). Ze is een dochter van koningin Isabella van Castilië in León en koning Ferdinand II van Aragon en Napels-Sicilië. Dit was toentertijd één van de machtigste koningshuizen in Europa. Ze is vernoemd naar de grootmoeder van haar moeder, namelijk Catharina van Lancaster. Catharine had nog 1 broer en 3 zussen die allen ouder waren.
Ze werd in de gelegenheid gesteld haar eigen teken c.q. wapen te kiezen, dat bestond uit een granaatappel.

Zoals de gewoonte was binnen een koningshuis, werd er door een koningspaar al op heel jonge leeftijd een partner gezocht voor hun kinderen. Na enige tijd onderhandelen wordt in 1489 het verdrag van Medina Del Campo, waarin de akkoordverklaring van het huwelijk tussen Catherina en Arthur, prins van Wales, ondertekend. Catherina was 4 en Arthur 3 jaar oud. In augustus 1497 vond de officiële verloving plaats in het paleis van Woodstock.

Catharine en Arthur

Ze was klein en stevig van postuur, had een hoog voorhoofd, licht uitpuilende grijze ogen, een uitspringende kin, roodblond haar en sierlijke handen en voeten. Ze had veel zelfvertrouwen, was heerzuchtig en had veel doorzettingsvermogen. Kortom alles waar Hendrik VIII niet tegenop kon.

Rond 1500 komt zij aan in Engeland. Op 14 november 1501 trouwt zij, 15 jaar oud, in de St. Pauls Cathedral met Arthur prins van Wales. Beiden waren in het rood gekleed. Het echtpaar vertrekt samen naar het kasteel Ludlow bij de grens van Wales waar Arthur de Raad van Wales zou voorzitten. Eind november van hetzelfde jaar wordt de eerste helft van de bruidsschat, zo´n 100.000 kronen aan Engeland betaald. Hendrik VIII zou nog 18 jaar nodig hebben om het restant van de bruidsschat te ontvangen.

In het gebied heerste de zwetende ziekte en beiden werden hierdoor getroffen. Alhoewel Catharine zwaar ziek was en op het randje van de dood zwierf, overleefde zij de ziekte. Haar echtgenoot echter stierf op 2 april 1502. Catharine heeft altijd volgehouden dat het huwelijk tussen haar en Arthur nooit lijfelijk voltrokken is.

Hendrik en Catharine

Omdat de krenterige koning Hendrik VII de volledige bruidsschat wilde ontvangen, begon hij te onderhandelen over een huwelijk tussen zijn schoondochter en zijn jongste zoon Hendrik. Op 15 juni 1503, net aan een jaar na de dood van haar eerste man, verloven Hendrik en Catharine zich in het bijzijn van de bisschop van Salisbury.

Op 11 juni 1509 trouwen Catharine en de inmiddels koning Hendrik VIII tijdens een stille mis, vanwege de rouw om de overleden koning Hendrik VII. Het huwelijk wordt voltrokken door de aartsbisschop van Canterbury, William Warham. Op 24 juni wordt het paar gekroond tot koning en koningin. De beide echtelieden kunnen op dat moment nog zeer goed met elkaar overweg.

Voordat prinses Mary wordt geboren, raakt Catharine enkele malen eerder zwanger, maar geen enkel kind overleeft:
  • 31 januari 1510, Catharine bevalt van een doodgeboren dochter.
  • Op 1 januari 1511 bevalt zij van een zoon, Hendrik, die op 22 februari 1511 sterft
  • November 1513 bevalt de koningin vroegtijdig van een doodgeboren zoon
  • Op 8 januari 1515 bevalt de koningin van een doodgeboren zoon
  • Op 18 februari 1516, om 4 uur in de ochtend, wordt prinses Mary geboren. Gelijk bij de geboorte blijkt dat deze baby levensvatbaar is.
  • Dan bevalt Catharine op 10 november 1518 van een dochter die helaas maar enkele dagen blijft leven.

In het voorjaar van 1527 begint Hendrik te twijfelen over zijn huwelijk, denkt dat God hem wil straffen voor het feit dat hij zijn schoonzuster heeft getrouwd. Ondanks zijn pauselijke dispensatie probeert hij de Kerkelijke wet aan te vechten die huwelijken verbood tussen verwanten tot de 4e graad. Jammer genoeg voor de Engelse koning verwerpt de paus deze en verklaarde het huwelijk wettig.

Begin 1532 vaardigde Hendrik de Act of Supremacy uit, waarmee hij brak met de katholieke kerk en zichzelf tot hoofd van de kerk verklaarde. Nog steeds was hij niet officieel gescheiden van zijn vrouw. Wel had de koning al zijn oog laten vallen op Anna Boleyn. In de zomer van 1531 verzoekt Hendrik zijn vrouw het kasteel Windsor te verlaten. Dit was de laatste keer dat het echtpaar elkaar gezien heeft. Toen Anna aankondigde zwanger te zijn, trouwde Hendrik haar in het geheim in januari 1533, en hij stuurde Catharine in februari 1533 naar Ampthill ver weg van Londen. Officieel is de scheiding in 1533 bekrachtigd.

De laatste jaren van Catharine

Omdat hun inmiddels 18 jarige dochter de religieuze status van haar vader niet erkend, mag zij haar moeder niet langer zien.

Op 7 januari 1536 sterft Catharine in kasteel Kimbolton, naar algemeen wordt aangenomen aan kanker. Toen Hendrik hoorde dat zijn 1e vrouw was overleden, vierde hij dit (volledig in het geel gekleed) met een banket. Geheel ongewoon voor die tijd is er autopsie op het lichaam van de koningin gepleegd. Er werd een zwart aangroeisel bij haar hart gevonden, wat waarschijnlijk wees op vergiftiging.

De voormalige koningin werd begraven in de abdij van Petersborough, met een ceremonie behorende bij de prinses van Dowager (deze titel gaf Hendrik haar toen hij de titel koningin van haar afnam) en niet volgens die van een koningin.

Lees verder

© 2007 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Koningin Mary I van SchotlandKoningin Mary I van SchotlandIn 1542 verslaat Hendrik VIII van Engeland de Schotten bij Solway Moss. De koning van Schotland, James V sterft enkele w…
Koningin Mary I van EngelandKoningin Mary I van EngelandDe door haar vader Hendrik VIII verstoten Mary, wordt dan uiteindelijk toch nog koningin van Engeland. Pas nadat haar hu…
Hendrik VIII, BlauwbaardHendrik VIII, BlauwbaardIn totaal heeft hij zes vrouwen gehuwd. Twee daarvan heeft hij laten vermoorden (onthoofden), van twee heeft hij zich la…
Ontstaan der Nederlanden: Europese vorstenhuizenOntstaan der Nederlanden: Europese vorstenhuizenTijdens het ontstaan der Nederlanden, onder Karel V en onder de Bourgondische hertogen, hadden huwelijk en diplomatiek o…
Koningin Elizabeth I van EngelandKoningin Elizabeth I van EngelandNadat haar voorgangster, koningin Mary I van Engeland zovaak de brandstapel liet roken dat zij de bijnaam Bloody Mary kr…
Bronnen en referenties
Storm (568 artikelen)
Laatste update: 29-07-2007
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Koningshuis
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.